România – Turcia, un meci cât o jumătate de calificare: de cine am putea da la baraj, dacă mâine ar fi tragerea la sorţi şi care e dezavantajul nostru

România – Turcia, un meci cât o jumătate de calificare: de cine am putea da la baraj, dacă mâine ar fi tragerea la sorţi şi care e dezavantajul nostru

Tricolorii speră să incingă hora bucuriei şi după meciul cu Turcia în cinstea calificării la baraj

Tricolorii vor juca, marţi, cel mai important meci din ultimii ani (ora 21.00 / Antena 1 şi GSP TV). „Adevărul“ explică de ce ne aflăm în faţa unui joc capital şi care sunt şansele să ajungem la un Mondial după 16 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Calificarea la un Mondial e ca un maraton, nu un sprint de 100 de metri“, a spus fostul selecţioner al Portugaliei, Carlos Queiroz. Vorbele fostului asistent al lui Sir Alex Ferguson au acoperire totală, cel puţin în cazul unor echipe precum România. În actualele preliminarii, doar Olanda - are totuşi alt nivel fotbalistic faţă de restul echipelor din grupa D – a plecat în ritm de sprint spre Brazilia. În rest, între România, Turcia şi Ungaria s-a dat o luptă acerbă pentru locul 2 în care când o formaţie, când alta părea că are prima şansă. 

În luna martie, cu doar un punct după „dubla“ cu Ungaria şi Olanda, tricolorii au fost depăşiţi de maghiari. Victoria de vineri seară a răsturnat însă situaţia, iar acum echipa pregătită de Victor Piţurcă le-a luat faţa rivalelor, exact când „maratonul“ s-a transformat într-o cursă în ritm de sprint pe ultima sută de metri, când mai sunt trei meciuri de disputat.

Ne-ar ajunge şi un egal

Estonia - Olanda, scor 2-2, a arătat că în partidele rămase putem asista şi la rezultate-surprize. Totuşi, dacă presupunem că România şi Ungaria vor învinge Andorra şi Estonia, iar turcii vor câştiga, în deplasare, în Estonia, atunci următoarele scenarii ne pot duce la play-off:
 
*Batem Turcia, mâine, pe „Arena Naţională“ şi avem asigurat locul 2.
 
*Chiar dacă facem egal cu Turcia, aproape sigur suntem la play-off. Ratăm locul doi doar dacă maghiarii vor învinge Olanda, în deplasare, şi vor avea şi un golaveraj mai bun decât noi. Ambele scenarii par a fi însă SF.
 
*Dacă pierdem cu Turcia pe „Arena Naţională“, atunci lucrurile se complică. Riscăm să pierdem locul 2 dacă turcii bat Olanda acasă sau dacă maghiarii înving la Amsterdam.

Patru puncte = play-off

În acest moment, România ocupă locul 5 în clasamentul formaţiilor aflate pe locul 2 în grupele de calificare din Europa. Primele opt formaţii din această ierarhie ajung în play-off, în timp ce ultima clasată va fi eliminată. Iată cum stau lucrurile după partidele de vineri:
 
1- Croaţia (locul 2 în grupa A) 17 puncte, golaveraj +7
2- Grecia (locul 2 în grupa G) 13 puncte, golaveraj +3
3- Rusia (locul 2 în grupa F) 12 puncte, golaveraj +6
4- Franţa (locul 2 în grupa I) 11 puncte, golaveraj +4
5- ROMÂNIA (locul 2 în grupa D) 10 puncte, golaveraj -1
6- Muntenegru (locul 2 în grupa H) 9 puncte, golaveraj -2
7- Suedia (locul 2 în grupa C) 8 puncte, golaveraj +2
8- Bulgaria (locul 2 în grupa B) 7 puncte, golaveraj 0
9- Norvegia (locul 2 în grupa E) 5 puncte, golaveraj -2
 
Ca să terminăm între primele opt echipe din clasamentul de mai sus trebuie să luăm patru puncte din partidele cu Turcia şi cu Estonia, în condiţiile în care nu va fi luat în calcul rezultatul din jocul cu Andorra, adică ultima clasată din seria noastră.

Dezavantajul nostru: clasamentul FIFA

În cazul în care vor ajunge la baraj, elevii lui Victor Piţurcă vor juca două meciuri (15 şi 19 noiembrie) cu biletele spre Brazilia pe masă. FIFA n-a anunţat, deocamdată, dacă vor exista capi de serie pentru împerecherea echipelor în această fază. Probabil însă, aşa va fi, cum s-a întâmplat şi în precedentele preliminarii.

În acest caz, România va avea un mare dezavantaj: clasamentul FIFA pe baza căruia se vor stabili capii de serie. În acest moment, dintre cele opt formaţii care ar ajunge la play-off doar Bulgaria e mai slab clasată decât noi. Ceea ce înseamnă că, dacă mâine s-ar face tragerea la sorţi pentru baraj, adversara noastră se va alege dintre Croaţia (locul 8 în ierarhia FIFA pe luna august), Grecia (locul 11), Rusia (locul 16) şi Franţa (locul 23). 


250
de mii de euro au încasat tricolorii pentru victoria cu Ungaria. Ei vor primi încă 250.000, dacă vor ajunge în play-off.


România – Ungaria 3-0
Tătăruşanu – Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ – Pintilii, Bourceanu – Torje (Tănase 58), Stancu, Maxim (Ad. Popa 64) – Marica (Hoban 79). Selecţioner: Victor Piţurcă

Bogdan – Guzmics, Kadar, Liptak, Vanczak – Koman (Szabics 85), Varga (Lovrencsics 68) – Dzsudzsak, Bode, Korcsmar (Hajnal 34) –Szalai. Selecţioner: Sandor Egervari

Goluri: Marica 2, Pintilii 31, Tănase 88
Stadion „Arena Naţională“: 41.405
Arbitru: Alberto Undiano (Spania)


Grupa D

1. Olanda 7 6 1 0 22-4 19p
2. România 7 4 1 2 13-10 13p
3. Ungaria 7 3 2 2 13-11 11p
4. Turcia 7 3 1 3 12-7 10p
5. Estonia 7 2 1 4 5-11 7p
6. Andorra 7 0 0 7 0-22 0p
citeste totul despre: