Ştafeta, alergarea ca sport de echipă: cum poţi transforma o disciplină individuală într-un joc spectaculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atletismul, alergarea, este un sport individual, concurenţii luptând unul împotriva celuilalt sau contra cronometrului nemilos. Totuşi, cursele de ştafetă, pe pistă sau pe şosea, transformă totul într-un „joc“ de echipă, pentru unii la fel de spectaculos ca fotbalul sau handbalul.

L-aţi urmărit pe Usain Bolt cum câştiga dubla, 100 de metri - 200 de metri, dar parcă nimic nu a fost mai interesant decât momentul când prelua băţul de la colegul său din schimbul trei şi-şi ducea echipa spre victorie în ştafeta de 4 x 100 de metri, nu? 

Pentru că sunt spectaculoase, ştafetele de pistă, atât cele pe distanţa preferată de jamaican, cât şi cele de 4 x 400 m, sunt programate în cadrul competiţiilor la final de program, în ultima zi. Şi, cum spune o expresie cunoscută, ”Îşi merită toţi banii!”.  Mai mult, din 2014 există şi un Campionat Mondial de Ştafetă (Bahamas), unde sunt şi probe de semifond nu numai de sprint. Poate nu la fel de explozive, dar la fel de interesante sunt şi cele în aer liber, pe distanţe lungi, unele dintre ele ajungând de o importanţă deosebită, cum ar fi popularele curse de Ekiden din Japonia. 

Ştafetele sunt concursuri nu numai pentru cei care nu pot să fugă o distanţă mare, semimaraton sau maraton, pentru că şi foarte mulţi maratonişti profesionişti aleargă aceste curse intense, sunt concursuri unde colegii de muncă descoperă un alt mod de a se cunoaşte mai bine şi de a se distra împreună, unde prieteni încearcă să se motiveze unul pe altul şi astfel să-şi depăşească limitele, cu alte cuvinte, ştafeta este modul prin care alergarea, atletismul, devine sport de echipă.

Unele curse de ştafetă sunt aşa de apreciate că ajung la un număr impresionant de alergători. Este cazul Homlmenkollstafetten (Norvegia), cel mai mare eveniment destinat acestei ”probe”, care a strâns în 2014 un record de aproape 3.000 de echipe a câte 15 componenţi fiecare, un total de 44.160 alergători! Pe de altă parte, cea mai lungă competiţie de ştafetă a fost un Ekiden mai altfel (nu se mai ţine din cauza costurilor de organizare), Cupa Prinţului Takamatsu, cu un traseu de 1.064 de kilometri!

Alexandru Corneschi, campion naţional de maraton, este un fondist care aleargă de obiciei la ştafetele pe asfalt, cum sunt cele din cadrul evenimentelor organizate de Bucharest Running Club, Maratonul şi Semimaratonul Bucureşti, dar a făcut-o şi pe pistă, la 4 x 400 de metri. Cunoaşte ambele lumi, chiar dacă nu a fost niciodată sprinter. ”Ştafeta pe asfalt este pentru mine o cursă de pregătire, un tempo, un test. Este bine să alergi ceva de genul ăsta pentru că faptul că ai o echipă pentru care tragi te face să fii mai motivat ca de obicei”, ne spune Alex care îşi aduce aminte râzând de perioadele când fugea de obicei ultimul schimb la 4 x 400 de metri: ”Mereu era un chin pentru mine, eram o oaie printre lupi, treceau specialiştii de 400 m pe lângă mine ca rachetele. Oricât de bine pregătiţi am fi noi la fond nu te poţi pune cu nişte sprinteri. Ideea era măcar să nu pierd locul pe care îl aveam când preluam băţul”.

Corneschi face de obicei echipă cu cel mai bun maratonist român, cu Marius Ionescu, iar la următoarea ştafetă pe care o va alerga, la Semimaratonul Bucureşti, li se va alătura şi basarabeanul care concurează pentru Irlanda, Sergiu Ciobanu. ”O iau ca pe un test, dar este şi o bucurie pentru că sunt alături de prieteni, iar pentru că sunt profesionist, şi banii care vin la final sunt importanţi”, ne-a spus Piciu care a fost şi reprezentant al României la curse de Ekiden în Japonia: ”Acolo este altceva, sunt competiţii de obiectiv, oficiale, de nivel ridicat”. ”O să fie super. De abia aştept!”, a adăugat Ciobanu, maratonist cu un record personal de 2.15.14.

Fuga alături de ”iepuri”, tot sport de echipă

Vom face o analogie între ciclism, aşa cum arată el în Marile Tururi, unde o întreagă echipă lucrează pentru sportivul care punctează la general dar şi, în anumite etape, ca să-şi ducă sprinterii în apropierea liniei de finiş, şi alergare aşa cum a arătat ea în evenimentul în care s-a încercat fuga unui maraton în sub 2 ore şi în care Eliud Kipchoge, kenyanul care a reuşit într-un final parcurgerea celor 42 de kilometri şi 195 de metri în 2 ore şi 24 de secunde, a fost ajutat de o ”armată” de paceri, de ”iepuri” care au apărut alternativ pe tot parcursul cursei. Ajutorul s-a văzut, echipa a funcţionat, Eliud având la final o medie de viteză de peste 21 de kilometri la oră, un ritm mediu de 2.51 minute pe kilometru. Încercarea de coborâre sub 2 ore la un maraton a avut loc pe pista de Formula 1 de la Monza, Italia.

Dacă iubiţi mişcarea şi stilul de viaţă sănătos vă aşteptăm pe 14 mai ca alergător, voluntar sau suporter la OMV Petrom Semimaratonul Bucureşti alături de peste 16.000 de alergători din 60 de ţări care se bucură de sărbătoarea Bucureştiului. Puteţi alege una dintre cursele: semimaraton 21km, 10 km Volkswagen, Ştafeta Scholl ((7km + 7km + 7.1km), Cursa Populară Vodafone (3km), Cursa Adolescenţilor Erasmus +(2,5km). Sâmbătă 13 mai copiii între 0-13 ani vor lua startul grupaţi pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor McDonald’s (0,9-1,4km). Detalii pe www.bucuresti21km.ro.

Pe traseul OMV Petrom Semimaratonului Bucureşti, vor fi amenajate peste 20 de puncte de hidratare şi divertisment, peste 20.000 de suporteri vor încuraja alergătorii alături de trupe, cântăreţi, dansatori, toboşari. Peste 1.000 de oameni – organizatori, voluntari, forţe de ordine se vor asigura că duminică 14 mai, capitala să se transforme într-un oraş al sportului şi al bucuriei.  

Bucharest RUNNING CLUB a pus Bucureştiul pe harta capitalelor lumii care găzduiesc astfel de evenimente - sărbători ale oraşelor. În ultimii 9 ani BRC a pus bazele şi a dezvoltat turismul sportiv - cu ocazia Bucharest RUNNING CLUB Premier Events capitala fiind vizitată de peste 3.500 de străini, unii dintre aceştia venind pentru prima oară în România.  

Bucharest RUNNING CLUB Premier Events adună cei mai multi bani într-o singura zi pentru cele mai multe cauze. Participanţii aleargă şi donează pentru una dintre cele 30 cauze susţinute din domenii diverse: sănătate, caritate, social, educaţie, ecologie, dezvoltare durabilă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite