Povestea unui campion al voinţei: Gigel Epure, omul care „fuge“ cu mâinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aruncat într-un scaun cu rotile la 12 ani, de un mal nenorocit care s-a prăbuşit mişeleşte peste el când se juca lângă apele unui râu, Gigel Epure, acum la 34 de ani, este totuşi o persoană normală, optimistă, fericită.

A făcut tenis, baschet, ambele sporturi în scaunul cu rotile, iar de mai bine de 15 ani participă şi la curse de semimaraton şi maraton, competiţii pe care le termină pe podium.

Nu este cursă de semimaraton şi maraton în Bucureşti, competiţii organizate de Bucharest RUNNING CLUB, la startul căreia să nu se afle şi Gigel Epure. El pleacă înaintea celor în picioare, cum îi numeşte pe alergătorii care fug, startul pentru persoanele cu handicap fiind decalat cu câteva minute, şi luptă din toate forţele pentru a acoperi metru după metru, depăşeşte probleme - pantele, defecţiunile mecanice, alergătorii cu căşti în urechi care nu-i fac loc -, storcând şi ultima sursă de energie din organism, la final munca fiindu-i răsplătită: termină mereu pe podium.

Gigel simte ”căldura” celorlalţi alergători, de câte ori este aplaudat sau încurajat parcă noi resurse de energie îi apar din corpul care până atunci părea vlăguit de efort şi-l face să lupte până la linia de finiş. ”Sunt nişte momente plăcute pentru mine. Cum noi plecăm înaintea celor în picioare, eu sunt destul de mult timp singur pe traseu. Când ne intersectăm sau într-un final când sunt depăşit şi sunt încurajat, aplaudat, ovaţionat, mi se face galerie, mă simt foarte bine. Lupt şi mai tare!”, ne-a povestit sportivul care aleargă în scaunul cu rotile şi care aşteaptă cu nerăbdare Semimaratonul Bucureşti din 14 mai.

Sper ca anul acesta să scot sub o oră la semimaraton şi sub 2 ore la maraton.

”E ceva plăcut şi mă bucur foarte mult că avem aşa ceva şi la noi în ţară, curse speciale pentru noi. Suntem de obicei 20 şi ceva de persoane cu handicap la start”, menţionează Epure, care ne explică şi cum a ajuns în scaunul cu rotile: ”M-am accidentat când mă jucam lângă un râu. S-a prăbuşit malul pe mine. Am avut probleme la coloană, am încercat tot ce era posibil, am fost în spitale, operaţii, tratamente, recuperare, nimic nu a dat rezultat. Aveam 12 ani”.

Gigel a început să practice sport pe când era la Fundaţia Motivation, acolo unde făcea scaune rulante. Tenis de câmp, apoi baschet în fotoliu rulant, participări la curse de alergare. Până în 2007, când a rămas doar la atletism. ”Mi-a intrat în suflet atletismul, primul maraton cred că a fost în '98. În 2011, mi-am făcut singur un scaun special, un hand-bike, am încercat să fie cât mai uşor şi cât mai performant. E din aluminiu, l-am perfecţionat de la an la an. Are 9-10 kilograme”, spune sportivul care locuieşte alături de soţia lui, Georgiana, la Vaslui, acolo unde şi munceşte. ”Am un program normal de lucru, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială Vaslui”, adaugă Gigel care mai are un frate şi o soră. Sportivul spune că nu se gândeşte la o posibilă participare la Jocurile Olimpice, la maraton, pentru că nu are timpul necesar pentru a se implica 100%: ”E traseu foarte lung până acolo. Necesită timp, antrenamente cum trebuie, sponsori, echipament de ultimă generaţie”.

Nu sunt multe competiţii la care să ne intersectăm, noi, Elite, cu cei în fotolii rulante. Dacă e o cursă în care nu am un obiectiv important, îi încurajez, dacă însă am o cursă la care trebuie să fiu concentrat, doar ocolesc. Oricum, strada e mare, avem loc toţi. Marius Ionescu cel mai bun maratonist român

Ce se poate întâmpla rău în timpul unei curse de fond în scaunul cu rotile?

Multe! Vântul să bată aşa de tare din faţă să ai impresia că stai pe loc, să apară defecţiuni la scaunul cu rotile/fotoliul rulant/hand-bike, pantele să fie prea greu de ”dovedit”, alergătorii cu căşti pe urechi să nu audă când li se spune să ferească şi astfel devin greu de depăşit.

Cum se antrenează o cursă de fond în scaun cu rotile?

Antrenamentele, cele în scaun, le fac când apuc, depinde ce vreau, ce cursă am în plan. Nu am antrenor. Bine, condiţie fizică fac aproape în fiecare zi, cu gantere, cu haltere. Mai am şi un home-trainer pentru roata din faţă de la hand-bike cu care mai lucrez.

Ce curse i-au rămas în minte?

Toate cursele de alergare au câte ceva frumos dar mi-a rămas în minte maratonul de anul trecut, momentul când nu mai puteam să continui după primul kilometru. :-) A fost foarte greu. Am plecat tare, acolo se urcă prima parte şi panta aia mi-a cam pus beţe-n roate. Mi-am revenit până la urmă.

Probleme mecanice?

La semimaratonul de anul trecut am avut un incident la hand-bike, mi s-a stricat ceva la pedală şi am mers aşa până la final. Incidente din astea apar destul de des.

image

Dacă iubiţi mişcarea şi stilul de viaţă sănătos organizatorii OMV Petrom Semimaratonul Bucureşti vă aşteaptă pe 14 mai ca alergător, voluntar sau suporter la Semimaratonul Bucureşti alături de peste 16.000 de alergători din 60 de ţări. Vă puteţi înscrie pe bucuresti21km.ro până pe 3 mai la una dintre cursele: semimaraton 21km, 10 km Volkswagen, Ştafeta Scholl ((7km + 7km + 7.1km), Cursa Populară Vodafone (3km), Cursa Adolescenţilor Erasmus +(2,5km). Sâmbătă, 13 mai, copiii între 0-13 ani vor lua startul grupaţi pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor McDonald’s (0,7-1,3km). Detalii pe.

Pe traseul OMV Petrom Semimaratonului Bucureşti, vor fi amenajate peste 20 de puncte de hidratare şi divertisment, peste 20.000 de suporteri vor încuraja alergătorii alături de trupe, cântăreţi, dansatori, toboşari. Peste 1.000 de oameni – organizatori, voluntari, forţe de ordine se vor asigura că duminică 14 mai, capitala să se transforme într-un oraş al sportului şi al bucuriei.  

Bucharest RUNNING CLUB a pus Bucureştiul pe harta capitalelor lumii care găzduiesc astfel de evenimente - sărbători ale oraşelor. În ultimii 9 ani BRC a pus bazele şi a dezvoltat turismul sportiv - cu ocazia Bucharest RUNNING CLUB Premier Events capitala fiind vizitată de peste 3.500 de străini, unii dintre aceştia venind pentru prima oară în România.  

Bucharest Running Club Premier Events adună cei mai multi bani într-o singura zi pentru cele mai multe cauze. Participanţii aleargă şi donează pentru una dintre cele 30 cauze susţinute din domenii diverse: sănătate, caritate, social, educaţie, ecologie, dezvoltare durabilă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite