Morales nu vrea anchetă internaţională în dosarul complotului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele bolivian Evo Morales a respins astăzi cererile formulate de Irlanda, Croaţia şi Ungaria privind lansarea unei anchete internaţionale, informează AFP.Cetăţeni ai acestor state au fost ucişi sau arestaţi pentru că ar fi pregătit un complot împotriva liderului de la La Paz.

Citiţi şi:

MAE confirmă cetăţenia română a unei persoane împuşcate în Bolivia


"Instituţiile din Croaţia, Irlanda şi Ungaria nu au nicio autoritate pentru a cere"
o anchetă, a declarat Morales. El le-a reproşat acestor ţări că apără suspecţi pe care autorităţile boliviene îi acuză de terorism.

Autorităţile boliviene au anunţat joi că au arestat un grup de presupuşi terorişti care ar fi vrut să îl asasineze pe şeful statului bolivian, Evo Morales. Trei bărbaţi, dintre care unul cu cetăţenie română, au fost ucişi, iar alţi doi arestaţi de o echipă de commando a poliţiei, în hotelul din Santa Cruz unde erau cazaţi.

"Aş putea să îi judec şi eu. Nu sunt jurist, dar cum pot fi apăraţi oameni care au venit să omoare preşedintele?", a spus Morales în cursul unei conferinţe de presă organizată la La Paz.

Această declaraţie intervine în condiţiile în care Ungaria şi-a exprimat îndoieli în legătură cu teoria unui complot internaţional împotriva preşedintelui bolivian şi le-a cerut autorităţilor din această ţară informaţii suplimentare.

La rândul său, Irlanda a cerut lansarea unei anchete internaţionale privind circumstanţele morţii celor trei persoane.

Potrivit versiunii oficiale a evenimentelor, anunţată de Bolivia, a avut loc un schimb de focuri la un hotel din Santa Cruz, în timp ce imagini difuzate pe internet sugerau că un grup de "mercenari" au fost surprinşi în lenjerie în camera lor.

Ministerul român de Externe a anunţat astăzi că a obţinut confirmarea oficială că persoana ucisă săptămâna trecută într-o operaţiune care ar fi permis dejucarea unui atentat la viaţa preşedintelui bolivian Evo Morales era cetăţean român. Ministerul a informat că Ambasada României de la Lima (Peru), care gestionează relaţia cu Bolivia, a solicitat încă de la data de 18 aprilie 2009 autorităţilor boliviene clarificări privind circumstanţele în care s-a produs evenimentul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite