Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare cu angajaţii care au vrut să facă grevă generală în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
34.000 de asistenţi medicali au plecat în străinătate FOTO Adevărul
34.000 de asistenţi medicali au plecat în străinătate FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi reprezentanţii Coaliţiei pentru Sănătate vor semna joi un protocol de colaborare la sediul instituţiei. Documentul, al căror semnatari din partea organizaţiei vor fi profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) şi Marius Sepi, vicepreşedintele SANITAS, este „o înţelegere oficială între părţi”.

„Acest protocol este parafarea unei înţelegeri oficiale, pe baza căreia vom colabora de acum înainte, nu va conţine termene legate de revendicările coaliţiei, cele şase care sunt în curs de rezolvare. Singura nemulţumire pe care o avem e legată de faptul că nu există o garanţie că PIB-ul alocat sănătăţii în 2014 va fi de 5%. Nu sunt garanţii ferme în această privinţă”, a explicat pentru adevarul.ro Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului SANITAS.

Acesta speră ca în perioada următoare să fie rezolvate şi problemele punctuale ale fiecărei organizaţii ce face parte din coaliţie.

„Spre exemplu, este nevoie de un grup de lucru pe medicina şcolară şi cea comunitară, astfel încât să elaborăm un proiect în acest sens. În ceea ce-i priveşte pe rezidenţi, aceştia sunt mulţumiţi de cuantumul acelei burse, pentru majoritatea celor de anul I şi II este vorba de o dublare a veniturilor. E un prim pas. Ce aşteptăm noi este să se găsească soluţii pentru majorarea întregului personal medical, ca acesta să rămână în ţară”, a completat Sepi.

Contractul colectiv de muncă, înregistrat la Ministerul Muncii

Până în prezent au plecat 34.000 de asistenţi medicali, alte 7.000 de dosare fiind în soluţionare la nivelul ordinelor asistenţilor medicali din ţară. Aceşti 7.000 intenţionează şi ei să plece din România. Problema cea mai mare, susţine liderul SANITAS, e faptul că mulţi nu profesează în domeniul medical, odată ajunşi în străinătate, ci „lucrează ca îngrijitori sau fac curăţenie în Anglia şi Irlanda”.

Legat de contractul colectiv de muncă, motivul pentru care greva în sănătate a fost atât de aproape să se întâmple a fost deja înregistrat la Ministerul Muncii.

„Este un contract pe sector care asigură o minimă siguranţă celor din sistem, mai ales în contextul unei descentralizări. Oricum, în cazul în care nu vor fi găsite soluţii la problemele punctuale, putem vorbi de acţiuni de protest, dar abia la anul, astfel încât Ministerele să aibă timp să găsească acele soluţii”, a precizat Marius Sepi.

Protocolul ar putea estompa exodul medicilor

La rândul său, preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, este de părere că acest protocol ar putea să reducă numărul medicilor care aleg să plece în străinătate.

Potrivit lui Astărăstoae, în 2011, în spitalele din România lucrau 20.600 de medici, iar la 1 octombrie 2013 numărul lor scăzuse la 14.200. "Avantajul acestui protocol este că transmite un mesaj de încredere. Poate vom diminua puţin acest exod al medicilor. Anul acesta, de la 1 ianuarie, avem plecaţi deja 2.500 de medici în care statul român a investit", a mai spus preşedintele CMR.

Preşedintele CMR declara, în iunie, că peste 20.000 de medici români salvează vieţi în străinătate, chiar dacă statul a plătit pentru pregătirea lor aproape 230 milioane de euro, iar cei rămaşi în ţară sunt prost plătiţi.

Citeşte şi:

UPDATE Greva din Sănătate se suspendă. Cum i-au convins guvernanţii pe medici să renunţe la proteste

Guvernul a aprobat, miercuri, deblocarea a peste 1.000 de locuri de muncă în spitale, dar şi alocarea din fondul de rezervă a 200 de milioane de lei pentru spitale. Astfel, reprezentanţii Sindicatului Sanitas au decis să suspende greva generală programată pentru mâine, 28 noiembrie.

Personalul medical din judeţul Olt, în grevă de avertisment

Spitalele din judeţul Olt au luat o mică “pauză”, luni – 26 noiembrie, în urma unei greve de avertisment de două ore a personalului medical. Principala nemulţumire a protestatarilor este reprezentată de salariile mici în comparaţie cu volumul de muncă prestat şi specificul acesteia. Blocarea posturilor libere din sistemul medical este o altă doleanţă a oamenilor în halate albe.

Halatele albe au protestat “simbolic” la Tîrgu-Mureş

Medicii de la Spitalul Judeţean Mureş au fost solidari cu o parte din colegii lor din ţară care au declanşat astăzi grevă de avertisment timp de două ore, dar nu au întrerupt activitatea, a declarat conducerea Spitalului.

Grevă de avertisment în sănătate. Peste 2500 de angajaţi din Dolj au luat parte la acţiunea de protest

Angajaţii din sistemul sanitar au intrat  în grevă de avertisment  timp de două ore, între 08:00 şi 10:00. În Dolj, peste 2.500 de angajaţi din spitale au luat parte la această acţiune de protest.

FOTO Zeci de medici şi asistente au participat la greva de avertisment din Cluj

„Grevă“ a fost cuvântul zilei în spitalele Clujului. Zeci de doctori şi asistente medicale au protestat, între 8.00 şi 10.00, în speranţa că lucrurile se vor îndrepta în sistemul sanitar.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite