Cât de des consumă alcool şi tutun tinerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din tinerii români consumă alcool de câteva ori pe săptămână, deşi peste 50% din ei consideră că alcoolul este una dintre cele mai periculoase substanţe, după etnobotanice, canabis şi steroizi.

Aşa arată un studiu făcut de Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada 23 august - 16 septembrie. Specialiştii susţin însă că numărul adolescenţilor care consumă alcool este în creştere în ultimii ani.

Concret, dacă 10% din tinerii intervievaţi susţin că obişnuiesc să consume alcool de câteva ori pe săptămână, 13% spun că fac acest lucru de câteva ori pe lună. Cei mai mulţi, peste 40%, spun că nu consumă alcool. Procentul l-a uimit pe sociologul Mircea Kivu, care a comentat, pentru „Adevărul”, rezultatele analizei întocmite de MTS.

„Mi se pare exagerat să spui că jumătate din tineri nu beau deloc alcool. Personal, mi-e greu să cred că ei nu beau o bere sau un pahar de vin măcar de sărbători. Pe de altă parte, probabil că este tendinţa de a declara lucrurile care ştii că sunt dezirabile. Mulţi dintre cei care consumă ajung să se simtă vinovaţi după ce beau”, a explicat specialistul.

Sentiment de vinovăţie după consumul exagerat

De altfel, chiar şi rezultatele studiului au arătat că tinerii care consumă frecvent alcool au un sentiment de vinovăţie, cu atât mai mult cu cât ei nu ţin cont nici de sfaturile prietenilor care îi avertizează că au exagerat cu băutura. Cel mai adesea, aceştia au avut o rudă de gradul 1 care a avut probleme legate de alcool.

Potrivit cercetării, 26% din respondenţi au o
predispoziţie spre dependenţa de alcool, în timp ce 4% pot deja fi încadraţi în categoria celor alcoolici. Autorii studiului arată că vârsta la care românii consumă alcool pentru prima oară a scăzut şi ea, fiind situaţii în care inclusiv copii de 10-13 ani ajung să bea.

Preţul ţigărilor a scăzut numărul de fumători

În ceea ce priveşte consumul de tutun, studiul MTS arată că 53% din tineri nu au fumat niciodată, 15% au declarat că sunt fumători, dar că intenţionează să renunţe la acest viciu, în timp ce 16% nu intenţionează să se lase de fumat în viitorul apropiat.

Aceeaşi cercetare subliniază că 37% din tineri îşi aprind prima ţigară la 5-30 de minute după trezire, în timp ce 20% fac acest lucru la 31-60 de minute după trezire. Cu toate acestea, doar 28% din respondenţi spun că se abţin cu greu de la a fuma.  

„Cifrele au scăzut la fumători. Pe de-o parte a scăzut vârsta la care românii se apucă de fumat. Pe de altă parte, preţul ţigărilor, care este în creştere, şi informaţiile despre bolile care apar i-au determinat pe mulţi să se lase de fumat. E un fenomen în schimbare”, a precizat sociologul Mircea Kivu.

Etnobotanicele şi tinerii români

Rugaţi să întocmească un top al celor mai nocive substanţe, tinerii au spus că substanţele cele mai periculoase sunt etnobotanicele, canabisul, steroizii, tutunul şi alcoolul.

„S-a vorbit mult despre etnobotanice, iar în mintea tinerilor s-a conturat deja o imagine despre efectul negativ al acestor substanţe. Faptul că au făcut o ierarhie nu înseamnă, însă, că ei nu le consumă“, a completat Mircea Kivu.

Studiul a fost realizat în perioada 3 august-16 septembrie 2014, pe 1.205 subiecţi cu vârste între 14-35 de ani, şi poate avea o eroare maximă tolerată de ± 2,8%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite