ANM: Viscol în Muntenia şi în sudul Moldovei, dar nu se depăşeşte codul galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viscolul va continua în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în cea mai parte a Munteniei, în judeţele Vrancea şi Galaţi FOTO Arhiva Adevărul
Viscolul va continua în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în cea mai parte a Munteniei, în judeţele Vrancea şi Galaţi FOTO Arhiva Adevărul

Viscolul va continua în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în cea mai mare parte a Munteniei şi în judeţele Vrancea şi Galaţi din sudul Moldovei, unde viteza vântului va depăşi la rafală 65 - 70 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

„Intensificările acestea ale vântului vor favoriza în continuare, pe parcursul nopţii, viscolirea şi troienirea zăpezii deja căzute. Pentru celelalte judeţe nu sunt (prognozate - n.r.) precipitaţii, dar rafala vântului este foarte puternică. În restul judeţelor din Moldova va mai ninge în următoarele ore, dar din ce în ce mai slab, iar vântul va scădea în intensitate, încât nu va mai depăşi la rafală 35 - 40 de kilometri pe oră“, a estimat vineri reprezentanta ANM Florentina Georgescu, la Comandamentul de iarnă întrunit la Palatul Victoria.

Ea a precizat că atenţionarea de cod galben emisă de ANM va fi în vigoare pânã sâmbătă la ora 04.00 dimineaţa, când se anticipează că vor începe precipitaţii sub formă de ninsoare în partea de sud a ţării.

„Este posibil ca precipitaţiile sã înceapă puţin mai târziu, spre dimineaţa zilei de mâine. Vor fi afectate la început judeţele din lunca Dunării - sudul Olteniei şi al Munteniei, pentru ca treptat aria ninsorilor sã cuprindă cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea şi să se întindă din nou ninsoarea spre judeţele Galaţi şi Vrancea“, a spus Georgescu.

Această nouă atenţionare va fi în vigoare pânã sâmbătă la ora 14.00.

În plus, vineri seara este în vigoare o atenţionare pentru fenomene meteorologice periculoase imediate, care vizează judeţele din Dobrogea, unde de asemenea sunt intensificări ale vântului de 55 - 65 de kilometri pe oră la rafală. În prima parte a zilei de sâmbătă, ANM estimează că ar putea prelungi atenţionarea cod galben, în funcţie de evoluţia vremii, „cu siguranţă cu restrângerea zonei afectate“. 

„Posibil în după-amiaza zilei de sâmbătă ninsorile şi viscolul să se mai semnaleze pe partea de est a Munteniei, în Dobrogea şi din nou în Moldova, sperăm la cote mai reduse. Fenomenele se vor diminua treptat, dar vor continua să se manifeste pe această parte de est a ţării până la jumătatea zilei de duminică“, a spus Florentina Georgescu.

ANM nu anticipează o agravare a fenomenelor dincolo de pragul codului galben, dar va face o nouă evaluare şi sâmbătă dimineaţa.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite