Modificarea Constituţiei, din nou pe agenda USL. Comisia parlamentară îşi reia activitatea săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei
Crin Antonescu, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua activitatea de săptămâna viitoare, membrii comisiei urmând să analizeze observaţiile transmise de Comisia de la Veneţia, Consiliul Legislativ şi uniunile profesionale.

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Ioan Chelaru, a declarat joi, pentru Mediafax, că această decizie a fost luată în urma discuţiei pe care a avut-o miercuri cu preşedintele acestui for, senatorul PNL Crin Antonescu.

“Vom reintra în activitatea obişnuită, în sensul în care vom face o analiză a observaţiilor venite de la Consiliul Legislativ şi a celor venite în urma primei discuţii cu Comisia de la Veneţia, din iunie, vom asculta şi uniunile profesionale care şi-au manifestat dorinţa să trimită amendamente - Uniunea Avocaţilor, Uniunea Notarilor - şi vom adopta, până la urmă, modificări la anumite texte, iar textul rezultat va fi trimis Comisiei de la Veneţia, care ne-a anunţat că în decembrie ar putea să îl pună în discuţie pentru a prezenta un punct de vedere”, a spus el.

El a adăugat că, după obţinerea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia, membrii comisiei parlamentare vor trimite textul rezultat Curţii Constituţionale, pentru o primă lectură şi formularea primelor observaţii.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat, într-un interviu acordat ziarului “Adevărul” în luna octombrie, că draftul propunerii de revizuire a Constituţiei ar urma să fie trimis până la finalul acestui an, urmând ca forul pe care îl conduce să formuleze o opinie în luna martie a anului 2014.

Totodată, Buquicchio a enunţat o serie de recomandări privind modificarea prevederilor constituţionale. Astfel, în opinia sa, ar putea fi adăugate în Constituţia revizuită o serie de prevederi referitoare la procedura de suspendare a preşedintelui.

“Procedura de suspendare este iniţiată de Parlament, dar decizia trebuie luată de Curtea Constituţională. Prevederile referitoare la suspendare nu sunt necesare, dar ar putea fi justificate, pentru că există în mai multe ţări”, a arătat el.

Alte modificări aduse actualei Constituţii atribuie puteri sporite Parlamentului. Dacă acestea vor fi păstrate şi în varianta finală a proiectului de revizuire, a explicat preşedintele Comisiei de la Veneţia, ar presupune schimbarea regimului din România dintr-unul semiprezidenţial într-unul parlamentar.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de revizuire a Constituţiei, dar a formulat o serie de observaţii cu privire la raporturile dintre preşedinte şi Legislativ, la întărirea parlamentarismului, dar şi la normele privind presa.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite