UDMR instituie taxa de iredentism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii UDMR au decis înfiinţarea unui fond de solidaritate pentru a sprijini primarii care au fost amendaţi din cauza afişării ilegale a simbolurilor maghiare pe clădirile publice din România. Deputaţii UDMR au declarat pentru „Adevărul” că decizia reprezintă un „act benevol” pentru „a sprijini normalitatea”, într-un stat de drept în care, pentru aceeaşi faptă, „legea îi amendează doar pe unii”.

Mai mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au fost condamnaţi definitiv de instanţele judecătoreşti şi sancţionaţi cu amenzi de până la 75.000 de lei pentru arborarea steagului Ţinutului Secuiesc pe instituţii publice, dar şi pentru utilizarea inscripţiilor bilingve pe sediile unităţilor administrativ-teritoriale. Astfel, parlamentarii maghiari şi organizaţiile judeţene au decis înfiinţarea unui fond de solidaritate care să funcţioneze prin donaţii menite să ajute la achitarea amenzilor. Deputaţii UDMR au declarat pentru „Adevărul” că decizia reprezintă un „act benevol” pentru „a sprijini normalitatea”, într-un stat de drept în care, pentru aceeaşi faptă, „legea îi amendează doar pe unii”.

Membrii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului ar urma să se întâlnească vineri pentru a stabili dacă contribuţiile aduse la fondul de solidaritate vor fi personale sau instituţionale, mai mulţi UDMR-işti, printre care şi deputatul Marton Arpad, contribuind deja cu bani pentru sprijinirea primarilor amendaţi de instanţe.

„Bineînţeles că sunt de acord cu un astfel de fond, am şi donat 1.000 de lei. Nu cred că va exista un cuantum clar pentru că este o chestie benevolă şi nu vrem să se creeze ideea de presiune. Fiecare dă cât doreşte, dacă doreşte”, a declarat Arpad.

Deputatul Szabó Ödön spune că fondul de solidaritate este o decizie normală, fiind nevoie de susţinerea colegilor cărora li s-a făcut o nedreptate. „Dacă aţi simţi că unor colegi pentru nişte chestiuni care ţin de identitate li se face o nedreptate, nu aţi fi solidar cu colegii dumneavoastră? Li s-ar crea un dezavantaj material. E «o pură întâmplare» că el a fost cel vizat şi nu tu. Deci da, solidaritatea unei comunităţi cum este aceasta cu o identitate, cu valori, cu principii comune, trebuie să se manifeste”, a declarat Ödön pentru „Adevărul”.

Totodată, deputatul maghiar consideră că ceea ce au făcut primarii amendaţi nu reprezintă nicio ilegalitate, într-un caz fiind vorba strict de „pură semantică”. „Despre ce ilegalitate vorbim? Că au scris în limba maternă o inscripţie pe o instituţie? A fost o chestiune de semantică, instanţa aceea a decis că trebuie să spunem la „primărie” altfel, o instituţie a decis cum să traduc eu cuvântul «primărie»”, a explicat Szabó Ödön. Tot Ödön a ţinut să precizeze şi că mai multe instituţii au arborat steaguri pentru care nu au obţinut aprobare, dar nefiind vorba de comunitatea secuilor, nu au fost considerate ofensatoare şi nu au primit niciun fel de amendă.

„În cel de-al doilea caz, vedem că nişte colegi nu pot afişa un steag al comunităţii lor. Păi haideţi să îi certăm pe Grigore Ureche, pe Neculce, pe toţi cronicarii moldoveni care au scris de exemplu că Ştefan cel Mare a luptat alături de secui cu steaguri secuieşti. Aţi văzut steagul Moldovei din cetatea Sucevei? Ei au dreptul să pună steag acolo, secuii nu. Eu nu sunt secui, sunt maghiar din Bihor. În faţa primăriei Oradea e un steag al oraşului Oradea. Nu au aprobare de la nimeni pentru acel steag, vă garantez eu. Într-un stat de drept nu e normal ca, pe aceeaşi legislaţie, unii să fie amendaţi şi alţii nu. Noi suntem solidari cu normalitatea”, a spus deputatul.

„Instigare la nerespectarea legii”

Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a reacţionat la scurt timp după ce informaţia privind înfiinţarea fondului de solidaritate al UDMR a fost făcută public, spunând că „UDMR instigă la nerespectarea legii şi la nesupunere civică”.

„UDMR instigă la nerespectarea legii şi colectează fonduri pentru primarii care au refuzat să aplice hotărârile definitive ale instanţelor de judecată. Este un fapt foarte grav! Cei în cauză au fost amendaţi administrativ pentru încălcarea legii şi nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti definitive. Prin urmare, UDMR instigă la nerespectarea legii şi colectează fonduri determinându-şi şi stimulându-şi primarii ca, în continuare, să refuze să aplice hotărârile definitive ale instanţelor de judecată, ceea ce în mod evident constituie o faptă de natură penală. Cu atât mai mult, este vădită şi provocarea politică, respectiv instigarea etnică la nesupunere civică şi pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare", a declarat Marius Paşcan.

În replică, parlamentarii maghiari au precizat că „instanţele au fost cele care nu au respectat legea”, nicio parte din textul legislativ în vigoare nespecificând care este ilegalitatea comisă în cazul steagurilor comunităţilor secuieşti.

„PMP şi Paşcan vor să rezolve procentul foarte slab din sondaje pe baza UDMR-ului. Sunt intrigat de ce fac ei. Nerespectarea legii ar fi fost dacă nu am fi plătit amenda, dar noi nu zicem asta. Noi spunem doar că ajutăm să se plătească o amendă, ca o dovadă de empatie”, a declarat Szabó Ödön.

Attila Korodi, liderul deputaţilor UDMR, a evitat să răspundă dacă nu le e frică persoanelor care cotizează la fondul de solidaritate că vor fi acuzaţi de instigare la nerespectarea legii, dar a precizat că „dacă amenzile trebuie să fie plătite, trebuie să fie solidari”. „Nu se poate aşa ceva, adică pentru folosirea unui steag să primeşti amendă mai mult de 45.000 de lei. E strigător la cer. E batjocura drepturilor fundamentale. Însă asta e, dacă aşa vrea statul român“, a conchis acesta.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite