Băsescu: Îi propun public premierului Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public premierului Victor Ponta să-l numească pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier, deoarece este singura modalitate prin care Guvernul poate redeveni funcţional.

Principalele declaraţii ale şefului statului:

Am dorit să fac o declaraţie de presă pentru că în ultima perioadă au fost unele evoluţii, dar cred că acestea nu trebuie să ne facă să uităm responsabilităţi. Din acest motiv, aş vrea să-mi precizez punctul de vedere legat de câteva subiecte aflate în dezbatere publică.

Despre ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu:

Primul este legat de doamna ministru Câmpeanu. Fac un apel la domnia sa, dacă ştie că soţul dânsei nu este invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categoria I de invaliditate, să îşi prezinte demisia fără să mai aştepte anchete.

Dacă e adevărat că dânsul îşi conduce copilul la şcoală cu maşina de la Autoritatea Rutieră, să îşi prezinte demisia, pentru că aşează o pată urâtă pe emblema Guvernului, şi aşa şifonată de acte de corupţie şi miniştri condamnaţi.

Despre secretarul de stat, Ştefania Duminică

De asemenea, îl rog public pe domnul prim-ministru Ponta să o revoce pe doamna Ştefania Duminică, secretar de stat la Ministerul Educaţiei, pentru plagiat. Am confruntat cele două lucrări şi nu este niciun dubiu. E bine să o revoce, ştiu că lui Victor Ponta îi e greu să revoce pe cineva pentru plagiat, nu s-a autorevocat pe el, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoţ. Această doamnă a furat, ca şi premierul, furt intelectual se numeşte.

Despre Vlad Cosma

Aş mai semnala, ca atitudini nocive pentru credibilitatea României, votul dat în Parlament acum două zile în privinţa punerii la dispoziţie pentru arestare a lui Vlad Cosma. 

Consider că Parlamentul nu are dreptul să se substituie justiţiei. Cu certitudine, mult mai potrivit ar fi fost ca decizia de arestare sau nearestare a domnului Cosma să fie luată de un procuror, nicidecum de vot politic, încurajat de prezenţa în Parlament, la vot, a premierului.

Ponta nu se dezminte: acum câteva luni se făcea scut în faţa baronului de Argeş, a preşedintelui de CJ. Astăzi, acest om trebuie să părăsească funcţia.

Şi de data asta, Ponta a ţinut să fie solidar cu hoţii, confirmând ceea ce apreciez ca şi conduită a acestui premier, că este corupt, fără valori morale, doar cu interese politice. 

Cei 222 de parlamentari ai PSD-UNPR-PC, care au împiedicat cursul justiţiei, în frunte cu Ponta şi Dragnea, au o mare responsabilitate pentru modul în care activitatea Parlamentului va fi reflectată şi în viitorul raport MCV. Pentru ei, interesul găştilor de corupţi e deasupra interesului naţional. Asta ne arată Ponta şi Dragnea. 

Am solicitat astăzi  şi am primit Memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei din China, îi mulţumesc că l-a transmis imediat ce l-am solicitat. 

Din lecturarea Memorandumului am înţeles de ce vrea STS la Guvern, s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă şi îl notific public că la CCR, indiferent ce vot vor da în Parlament, mi-e greu să cred că la CCR o astfel de lege va trece, ştiind care sunt atribuţiile legale ale STS. 

Nu minciuna că trebuia să identifice avionul din Apuseni, dar am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale.

Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta. 

Despre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)

Şi dezbaterea publică, dar şi realităţile mă obligă să cer Parlamentului revocarea conducerii ASF. ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Ruşanu, Dăianu, Ursache, soţia domnului Chiţoiu, Dan Mircea Popescu, fie că vorbim de soţia domnului Zgonea, de consilierii premierului, toată această cloacă trebuie curătată de la ASF.

Poate îmi spuneţi de ce spun de Dăianu, care are o imagine bună. O avea, dar îl ştiu când a fost ministru în Guvernul Convenţiei, nu a fost în stare de nimic. La televizor dă din gură inteligent, iar după ce a făcut afaceri cu Sima, a venit să recupereze pierderile la ASF. 

Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital. 

Iar taxele impuse pieţii de capital pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor. 

Dacă priviţi la clientela şi incompetenţa din ASF, parcă e arborele genealogic al USL acest ASF, îi găseşti cu toată lista de clientelă.
ASF este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă. 

Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro. Sigur, ea este foarte mică în raport cu pieţele din alte ţări, dar pentru România e importantă. Se pare că domnii Ruşanu, Dăianu şi Ursache sunt cei mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. 

Nu găsim alţii mai bine plătiţi decât ei şi ei sunt plătiţi pentru incompetenţă. 

Se puteau selecta oameni care lucrează efectiv pe piaţa de capital, care ştiu care sunt fenomenele, riscurile. 

Despre absorbţia fondurilor europene

Nu i-aş spune încă criză politică, nu mai avem noi criză politică, avem o criză de oameni lipsiţi de responsabilitate.

O criză guvernamentală artificială şi mă refer aici şi la Ponta, şi la Antonescu. 

Faptul că de mai bine de trei săptămâni Guvernul, partidele aflate la guvernare se află într-o dispută de orgolii este de natură să întârzie lucruri importante, ca Acordul de Parteneriat între Guvern şi CE pentru utilizarea bugetului UE repartizat României în perioada 2014-2020.

Prima formă de Acord au trimis-o prin iunie, au primit un răspuns acid legat de lipsa de competenţă şi viziune. O altă formă a fost trimisă în noiembrie, au primit acelaşi răspuns. 

Au promis că revin cu un nou proiect de Acord în ianuarie şi pentru că sunt preocupaţi de efectele disputelor lor de orgolii, au amânat trimiterea în luna ianuarie a proiectului pentru februarie.

În plus, mai există o altă mare problemă - Programele Operaţionale nu pot fi declanşate nu numai din lipsa Acordului, dar Guvernul trebuie să producă un masterplan pe Transporturi care să fie credibil şi să reflecte priorităţile de finanţare a infrastructurii.

Ele trebuie să fie în zona coridorului paneuropean IV, IX şi VII, adică Dunărea, materializarea Strategiei Dunării. 

În lipsa acestui masterplan, nu se pot declanşa Programele Operaţionale. Dacă luăm în consideraţie termenele reale sau realiste, vom constata că şi dacă se vor încadra în termenul pe care şi l-au asumat, în aprilie, CE ar fi pe picior de plecare, pentru că sunt alegeri pentru PE în mai şi noua Comisie se va instala probabil undeva în septembrie.

Din punct de vedere al absorbţiei fondurilor de coeziune, anul 2014 este un an pierdut din neprofesionalism şi amatorism excesiv. 

Fac un apel la cei doi lideri ai USL să revină la raţiune, pentru că nici unii, nici alţii nu vor să se despartă, dar au orgolii. 

Îi propun public premierului Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ceea ce ar uşura lucrurile, ar debloca lucrurile şi Guvernul ar deveni rapid funcţional.

Nu ne mai putem juca de-a Guvernul. Doi politicieni lipsiţi de maturitate se joacă de-a Guvernul.

Un Victor Ponta şi un Crin Antonescu nu găsesc o formulă să  găsească o soluţie acestei remanieri, în care ar fi foarte bine să o includă şi pe doamna Câmpeanu. 

Dacă am avea instabilitate, aş spune să ne consultăm, dar nu avem, sunt orgoliile a doi politicieni lipsiţi de maturitate. Apelul meu public la cei doi lideri USL este să găsească rapid o formulă rezonabilă şi nu e un capăt de ţară dacă Iohannis va fi vicepremier. 

În ce priveşte Ucraina, am avut o discuţie azi cu factorii de execuţie, structuri de informaţii, structuri care veghează la siguranţa frontierei, structuri de cazare pentru refugiaţi şi MAE. Aprecierea generală este că România trebuie să arate deplină stabilitate, este pregătită în cazul în care va fi un flux de imigranţi să preia imigranţi în spaţii de cazare - circa 3.500. 

Despre evenimentele din Ucraina

În ce priveşte situaţia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere bazat şi pe informaţie, nu doar informaţia publică, este că s-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe. Este adevărat că forţele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporţionat, iar cei 25 de morţi din ambele tabere sunt exemplificarea faptului că ambele părţi au depăşit nişte limite. 

Principala responsabilitate revine statului, care a răspuns cu o forţă disproporţionată provocărilor. În acelaşi timp, îl rog pe Ianukovici să nu utilizeze forţa excesivă. Fac un apel şi la cei trei lideri ai Opoziţiei, să nu-şi combine mişcările, manifestaţiile cu cele generate de grupurile extremiste, care de fapt au generat provocările. 

Mâine, România va fi de acord cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili. 

Nu credeam că e momentul aplicării unor sancţiuni economice Ucrainei. 

Fac apel, ca ţară vecină, la găsirea formulelor de negociere şi soluţionare a disputei Putere-Opoziţie prin mijloace democratice, adică alegeri. Sunt convins că ambele părţi pot găsi resurse să se îndrepte către o soluţie democratică. 

Destabilizarea Ucrainei nu e un lucru grav doar pentru România, Europa va fi afectată. 

În acelaşi timp, nu pot să nu observ evoluţiile din R. Moldova şi îmi pare rău dacă din acest punct de vedere avem politicieni români care încearcă să panseze lucrurile.

Realitatea este că Transnistria este un focar de provocări pentru Guvernul legitim al R. Moldova, votul dat pe 2 februarie în Găgăuzia, prin care se fixează opţiunea eurasiatică pentru această autonomie găgăuză, dezbaterile din Taraclia, unde populaţia e consultată pentru opţiunea către Uniunea Eurasiatică, şi aceasta este opţiunea majoritară, precum şi preconizatul referendum din zona Bălţi, pe care îl susţine PC din R. Moldova pentru opţiunea eurasiatică, toate acestea ne fac să privim cu îngrijorare la stabilitatea R. Moldova. 

Oricât nu place unora din Guvern sau din Guvernul R. Moldova această analiză, este o realitate şi vecinătatea cu o Ucraină instabilă este un risc major şi pentru R. Moldova. 

Fac această declaraţie publică pentru că în mod cert va fi preluată şi de cancelariile europene şi îmi manifest astăzi îngrijorarea pentru situaţia din regiune, cum am făcut-o şi în discuţiile cu Biden, Barroso, Van Rompuy.

Avem un risc major de destabilizare în regiune, până la frontieră, iar asta ne-ar afecta dacă privim şi la situaţia din Bosnia-Herţegovina. Avem peste 1200 de kilometri de frontieră - cu Ucraina şi R. Moldova - unde situaţiile nu sunt certe. 

De aceea, revin la castravete: Ponta şi Antonescu, chiar nu sunteţi responsabili? Faceţi-l, frate, prim-vicepremier pe Iohannis, dar încetaţi criza!

Întrebări

Aţi depus plângerea penală împotriva premierului Ponta?

Memorandumul cu firma chineză şi mişcarea STS pot fi elemente de adăugat într-o plângere penală (n.r.: împotriva lui Victor Ponta). Să treacă STS unde vrea şi când vor veni responsabilii NATO sau ai SUA să discutăm legat de Deveselu, îi trimit la Zgonea sau la Scutaru, la cine?

Dânşii ştiu bine detaliile securităţii naţionale a României.  Am acceptat rapid desemnarea premierului ca interimar la Finanţe, pentru că scrisoarea FMI trebuie semnată. 

Un nou ministru de Finanţe cred că ar fi fost o semnătură care nu acoperea negocierile, pentru că nu participase la ele. 

Îl cunoaşteţi pe domnul Adamescu (n.r. patronul Astra)?

În zece ani de mandat, l-am întâlnit o dată.

Luaţi în considerare să-i chemaţi la Cotroceni pe domnii Ponta şi antonescu pentru a vă asuma rolul de mediator?

Dacă priviţi Constituţia, veţi constata că preşedintele mediază între instituţii şi societate, or, ei sunt două partide. Altfel, ar fi un abuz dacă i-aş chema pentru o mediere pe care, pe bună dreptate, ar putea să o refuze.

Nu am atribuţii constituţionale în acest sens. 

Obiectivul meu este, privind la situaţia din jur, să avem imediat un Guvern ancorat în guvernare. 

Înţelegem disputele, că sunt legate de orgolii sau interese electorale, dar cei care ne privesc, privesc doar declaraţiile şi ne trezim mâine-poimâine cu o analiză pe Bloomberg că România este instabilă politic şi o să vedeţi la ce preţ ne împrumutăm.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite