Proiectul de lege al lui Şerban Nicolae, care interzice cătuşele pentru corupţi, a trecut de Senat, fără dezbatere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Şerban Nicolae FOTO Arhiva Adevărul
Senatorul PSD Şerban Nicolae FOTO Arhiva Adevărul

Senatul a adoptat tacit proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală care prevede ca inculpaţii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poarte cătuşe.

Termenul de adoptare tacită a fost depăşit în cazul proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală, urmând ca deputaţii să aibă decizia finală. Şerban Nicolae, artizanul celor mai scandaloase modificări, a anticipat că proiectul va trece de Senat, fără dezbatere, ceea ce s-a şi întâmplat. „Este nefiresc ca un proiect de lege pe care s-a adoptat procedura de urgenţă să ajungă la adoptare tacită. Vă amintesc că am mai fost criticat pe un proiect care a fost adoptat tacit”, spunea senatorul PSD.

Comisia Juridică a Senatului a aprobat amendamentele de la Codul de Procedură Penală care prevăd ca inculpaţii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poarte cătuşe. Proiectul iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae mai prevede că, în cazul arestului la domiciliu, inculpaţii care au mai multe locuinţe, să poată decide unde să fie „cazaţi“.

În apărarea amendamentelor sale, senatorul PSD Şerban Nicolae spune că propunerea sa de modificare a Codului de procedura penală nu a fost făcută pentru demnitari, ci pentru orice cetăţean, şi că a eliminat corupţia dintre infracţiunile pentru care se poate dispune arestarea pentru că această se pedepseşte cu închisoarea.
 
„Din punctul meu de vedere, pericolul concret pentru ordinea publică nu este dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea răspunderii prin pedeapsă, arestarea preventivă nu este o pedeapsă. Eu aş aştepta că lumea să înţeleagă că arestarea preventivă este o măsură preventivă, care ar urmă să prevină ceva. Dacă cineva a comis o faptă de corupţie va fi pedepsit cu închisoare, şi nu cu arestarea preventivă", a declarat Nicolae, fără a spune însă că procurorii cer în instanţă măsura arestului preventiv pentru a se asigura că că inculpaţii nu distrug probe sau nu infleunţează ancheta.

Exact asta a fost întrebat Şerban Nicolae: cum poate proiectul sau legislativ să protejeze o anchetă penală de posibile tenative de distrugere de probe, de influentare a martorilor sau a actului de justiţie din partea unor inculpaţi? Nicolae a evitat răspunsul, spunând că toată plajă de infracţiuni ce vizează influenţarea actului de justiţie este sancţionată şi în prezent de normele penale, dar şi în proiectul sau legislativ.

Senatorul PSD le-a explicat jurnalistilor ca iniţiativa a fost generată de faptul ca "în multe situaţii, încătuşarea poate sa fie o forma de umilire a persoanei în cauză".
 
"Tot ceea ce am propus priveşte orice cetăţean al României. Faptul că cineva le ancorează în zonă demnitarilor ţine mai degrabă de, aşa, o zonă de cancan. Ar fi mai simplu dacă s-ar cîţi proiectul de lege", a încheiat Nicolae. Propunerea legilsativムurmează să ajungă în plenul Senatului, acolo unde PSD are majoritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite