Priorităţile Guvernului în 2021: Executivul vrea să aprobe 295 de acte normative DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Florin Cîţu
FOTO: Facebook/ Florin Cîţu

Anul acesta Guvernul intenţionează să aprobe 157 de hotărâri şi 138 de legi, potrivit unei note de informare cu privire la actualizarea şi monitorizarea Planului Anual de Lucru al Guvernului. Toate aceste acte normative sunt prezentate într-o listă unde sunt prevăzute şi termenele de aprobare, alături de menţiunea dacă sunt sau nu prioritare. Dintre cele 295 de proiecte de acte normative, 123 sunt prioritare.

Lista nu prevede însă ordonanţele de urgenţă. Teoretic, acestea sunt acte normative neprevăzute, apărute în regim de urgenţă. În realitate, toate Guvernele au guvernat mai mult prin ordonanţe de ugenţă.

Planul Anual de Lucru al Guvernului (PALG) este un instrument de planificare a procesului de reglementare la nivelul administraţiei publice centrale, cuprinzând proiectele de documente de politici publice şi proiectele de acte normative cu impact semnificativ asupra economiei, societăţii, mediului şi bugetului general consolidat, pe care instituţiile administraţiei publice centrale cu rol de iniţiator îşi propun să le înainteze, în cursul unui an calendaristic, spre aprobare Guvernului.

Procesul de pregătire şi elaborare a PALG, precum şi monitorizarea şi raportarea asupra implementării sale sunt coordonate de Secretariatul General al Guvernului.

Anul trecut, PALG a cuprins 302 de propuneri de acte normative, dintre care doar 105 proiecte (34%) au fost supuse aprobării Guvernului până la finalul anului. Altfel spus, planul nu a fost respectat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite