Dragnea, mesaj pentru Firea: Eu nu spionez pe nimeni. Nu răspund la atacuri la persoană. Eu sper că e dezinformată. Urmează o discuţie serioasă în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat faptul că ar fi pus oameni să o spioneze pe Gabriela Firea, i-a transmis acesteia că nu răspunde la atacurile la persoană, dar şi că urmează să aibă loc o discuţie serioasă în conducerea partidului. Mai mult, Dragnea a atenţionat că adversarii săi încearcă acum să-i facă probleme prin găsirea unor „oameni din interior“ care să-i ceară demisia.

Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea: 

Cum vă explicaţi multitudinea de declaraţii din ultimul timp?

Aş vrea să definim cadrul în care ne aflăm şi situaţia. Imediat după alegerile din 2016, PSD a început să fie atacat violent, atât în structura de partid, la nivelul conducerii partidului, cât şi la nivelul Guvernului. Ne aducem aminte tot ce s-a întâmplat într-un an şi opt luni de guvernare. Să vedem de ce sunt nervoşi şi care sunt cei nervoşi că PSD rămâne la guvernare. Să vedem ce s-ar pierde. 

Parchetele, nu ele în general, ci conducerea lor. ce ar pierde ele? În primul rând, o putere mare. Au o teamă mare de ideea de audit, că cineva va face o evaluare a abuzurilor, abuzuri care au dus la condamnări, la destine frânte. Vorbim de oameni de afaceri, de parlamentari, de oameni oneşti. Le e teamă că viitoarele conduceri la parchete ar fi pe bază de competenţe, nu pe înţelegeri oculte. 

Ce ar pierde SRI. Eu am respect pentru ofiţerii SRI, nu şi pentru conducere. Ofiţerii asigură un pilon de stabilitate, de forţă. Din păcate, conducerile care s-au succedat au înţeles să folosească forţa uriaşă ieşind din matca constituţională şi acţionând obscur. Am anunţat public că începem să dezbatem şi să modificăm legile de securitatea naţională. SRI trebuie să revină în matca lor constituţională. Ei (cei din conducerea serviciilor, n.r.) nu o să mai poată să facă şi să desfacă partidul. 

Cineva mi-a spus la un moment dat că am deschis prea multe fronturi. Ăsta e ritmul care a putut fi obţinut. Noi nu vrem să se dea barda. Eu vreau ca în această sesiune legile securităţii naţionale să fie adoptate. Apoi, intră în morişca Iohannis, la CCR. Niciodată nu m-am opus pentru a finanţa serviciile secrete din România, dar a fost o creştere de-a valma a serviciilor, în special a SRI. 

O să vorbim serios despre posibilitatea ca serviciile să aibă firme acoperite. Gândiţi-vă ce înseamnă o firmă sub acoperire în competiţie cu una neacoperită. 

Cine ar mai pierde: Iohannis. Să identificăm măcar o acţiune pe care Iohannis a făcut-o în patru ani de mandat. Sunt multe legi atacate de Iohannis (n.r.- la CCR). 

Mai deranjează şi legea vânzării terenurilor agricole. Deja s-a vândut foarte mult la străni. Plata subvenţiilor în avans vrem să o facem. Am hotărât să înfiinţăm şi un centru de excelenţă, de studii. Acest centru de excelenţă, dacă reuşim să-l facem, va face ca în 10-15 ani România să aibă un grup de tineri foarte deştepţi. Să ştiţi că dacă se vor pregăti şi vor fi foarte bine dotaţi intelectual, majoritatea vor trebui să rămână în România. Avem şi Legea lobby-ului care va intra în procedură parlamentară. E o lege importantă.

Pentru nu a continua acest program care e abia la jumătate, au început cu atacuri, m-au demonizat, dacă plouă e din cauza mea, dacă nu plouă e din cauza mea, m-au condamnat, au încercat cu dosare, au încercat cu cătuşe, la mulţi membri PSD au încercat cu promisiuni mieroase, acum au mers cu ideea de a încerca din interior. Probabil o să mă întrebaţi de doamna Firea.

De când e situaţia asta?

Eu am aflat situaţia tensionată săptămâna asta la televizor. Eu nu pot să spionez pe nimeni pentru că nu am cum. N-am serviciu de spionaj. 

Prin MAI?

Astea sunt prostii. În MAI sunt oameni serioşi, care ştiu ce înseamnă legea. Eu încerc să nu răspund la atacuri personale. Însă nu pot să nu iau apărarea miniştrilor şi Guvernului nostru. S-au făcut comisii mixte de lucru între Guvern şi Primăria Capitalei. Doamna Firea cunoaşte aceste lucruri, oamenii din primărie au fost în comisiile mixte.  

E bine să-i asculţi şi pe cei care dau răspunsuri, nu doar pe cei care acuză. Am avut discuţii cu colegii de la Primăria Capitalei şi am decis să iniţiem un proiect de lege. S-a şi votat un proiect privind trecerea centurii la Primăria Capitalei. 

Urmează o pedeapsă?

Nu sunt adeptul unor pedepse. Urmează o discuţie serioasă. În partid. 

Aţi fost acuzat că nu e democraţie în partid?

Nu există nicio decizie, absolut niciuna, cu excepţia propunerii doamnei Sevil Shhaideh la funcţia de prim-ministru, fără ca lucrurile să fie discutate. Se discută şi în conducerea celor două grupuri. Iar a început legenda cu secretarii de stat din Teleorman care au fost numiţi. Sunt doar trei secretari de stat. Nu poţi să iei decizii singur, se iau împreună. 

Doamna Firea părea că v-a fost alături când a fost domnul Grindeanu. A plecat Grindeanu. A fost când la Guvern era domnul Tudose. A vorbit şi a plecat Tudose. Cine pleacă acum? 

Eu spun ca PSD să rămână la guvernare. Nu poţi să vii cu argumente insuficiente pentru a cere demisia ministrului de Interne. Doamnei Firea i s-a inoculat ideea că cineva vrea să arunce o vină ipotetică pe umerii doamnei prefect. Nu putem vorbi de o vină. Sunt absolut convins că în 10 august instituţiile statului n-au greşit cu nimic. Jandarmii şi-au făcut datoria. Pentru 10 august sunt suficiente elemente să spunem că a fost o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate. Eu înţeleg că săptămâna viitoare o să iasă (informaţii despre 10 august, n.r.). Sunt informaţii despre faptul că s-au finanţat protestele, că au fost organiziţii paramilitare, că au vrut să ocupe prin violenţe sediul Guvernului. Eu sper ca DIICOT şi Parchetul General să-şi facă datoria faţă de stat. 

Noi ce trebuia să facem? S-a urmărit prin toate acţiunile - Iohannis, Cioloş, PNL, inclusiv Lazăr (procurorul general, n.r.) - să se intimideze Jandarmeria. De ce? Ca să se pregătească o altă acţiune. Eu sper că Firea să fie dezinformată. Eu am propus-o pe Firea la Primăria Capitalei, am susţinut-o, cu toate că unii spuneau că nu e o soluţie bună. 

Regretaţi că aţi susţinut-o?

Nu regret absolut deloc. Dacă s-ar întoarce timpul, aş face la fel. (...) Noi ştiam că în 10 august se pregăteşte un eveniment cu violenţe. Ce au făcut jandarmii probabil e într-un raport care nu are legătură cu partidul şi guvernul. 

Se caută înlocuitor pentru doamna Firea la Bucureşti?

Cu mine nu s-a discutat subiectul. Sunt unii colegi supăraţi de cum e lovit partidul. Sigur că te poţi gândi că ajută toată această campanie să destabilizeze partidul. Eu nu am vorbit cu nimeni despre o altă persoană pentru Primăria Capitalei. În Bucureşti s-au făcut multe lucruri bune, dar mai este loc. Ca şi la guvernare. 

Riscă Firea excluderea?

Din partea mea, nu. 

Dar din partea celorlalţi colegi?

Asta nu am cum să ştiu. 

Care e balanţa de putere în CEx?

Nu vorbim de balanţa de putere. 

Amnistia şi graţierea sunt fantezii juridice?

Pentru mine, ideea amnistiei nu e o fantezie juridică. Se vorbeşte despre o soluţie sau un pachet de soluţii. Pentru mine şi partid nu e o fantezie juridică. Să se găsească soluţii ca efectele protocoalelor să fie şterse. În ce ţară din lume mai avem două treimi dintre magistraţi cu dosare la parchete? Cum să creadă omul că un judecător e liber să-l judece?

Sunteţi mulţumit de domnul Toader?

Cred că trebuie să se hotărască, să finalizeze propunerile de acte normative. Avem şi noi în Parlament. O să luăm şi noi în dezbatere celebra OUG 6. Ordonanţa dată de doamna Prună. Această ordonanţă va fi picată. Ce trebuie să punem în locul ordonanţei, dacă va fi picată? Nu putem să stăm la nesfârşit să ne plângem de protocoale. Am văzut acum că sunt 12 ofiţeri SRI care au falsificat înregistrări. Păi, cine ştie câte mii de astfel de înregistrări sunt? Nu mai ştie nimeni. Pentru mine, aceste drame nu sunt o iluzie juridică. Sunt nişte propuneri pe care PSD şi le-a asumat în campania electorală. Nu vom ceda şi vom merge în continuare. 

De ce s-a ajuns la situaţia din CSAT?

Eu cred Guvernul din prea multă dorinţă de colaborare a cerut aviz. În Legea CSAT se spune că proiectele de buget ale instituţiilor din sistemul de securitate naţională trebuie avizate în CSAT. Aş vrea să se declasifice discuţia din şedinţa de CSAT. Să vedem şi noi dacă oamenii de la instituţiile respective au ţipat sau s-au înţeles.

Băsescu a atacat de 31 de ori la CCR în 10 ani. Iohannis a atacat în ultimele şapte luni de 37 de ori la CCR. Dom'ne, vrea să blocheze orice. Pe noi ne interesează ca ofiţerii să fie plătiţi bine, să aibă dotări pentru situaţii operative, să aibă infrastructură, dar trebuie văzut totuşi şi ţinut cont de contextul naţional şi de raportul cu celelalte instituţii. Poate aşa conducerile de la servicii vor înţelege că noi nu mai acceptăm să iasă din matca constituţională.  

Fostul şef al SRI e acum ambasador în SUA.

El crede că şi acum e directorul SRI. Şi acum face jocuri, discuţii. Aşa mi-a zis cineva alaltăieri seară. A fost în perioada asta în România şi au apărut tulburări la partid. E doar o coincidenţă.

Se poate rechema ambasadorul prin trecerea peste preşedinte?

Să treacă, nu cred. Procedura standard presupune ministru de Externe, Guvern, apoi preşedinte. Bineînţeles că Iohannis îl va ţine în braţe pe Maior. 

Sunteţi mulţumit de domnul Meleşcanu?

Până acum, da. Cred că ar trebui să fie mai ferm. Acum e un timp de război.

Sunteţi mulţumit de Guvern?

Eu sunt mulţumit de doamna prim-ministru. În anumite ministere, unii colegi nu au reuşit să aibă decizia de oportunitate. În unele ministere e în continuare o problemă cu unii funcţionari. Pur şi simplu blochează sau întârzie. Sau pur şi simplu nu sunt de acord. 

Cred că lucrul acesta nu mai trebuie să continue mult şi într-un timp scurt doamna prim-ministru trebuie să prezinte propria evaluare a miniştrilor, iar noi să avem o discuţie despre fiecare ministru. Cred că până la sfârşitul acestei luni acest lucru să se încheie, (nr - analiza pentru) o remaniere. 

Eu nu am răspuns la atacuri greu de calificat. Asta nu înseamnă că nu voi vorbi în interiorul partidului. Voi vorbi serios şi foarte bine documentat. În ceea ce priveşe discuţia despre remaniere am punctele mele de vedere, am nemulţumirile mele.

Există şansa mai mare să fie Tăriceanu candidatul PSD-ALDE decât Dragnea candidatul PSD?

Eu am spus în CEx şi o spun şi acum: opinia mea este că trebuie să avem un candidat comun. O spun din experienţa USL. Cred cu tărie că trebuie să fie un candidat comun PSD-ALDE.  

Au fost discuţii despre o posibilă candidatură a doamnei Firea? 

Eu nu am vorbit în partid despre nicio candidatură din partea partidului. Despre niciun om. 


Gabriela Firea a publicat, pe Facebook, o scrisoare de susţinere semnată de 31 de academicieni, artişti şi foşti mari sportivi care elogiază activitatea sa de primar. Scrisoarea este semnată, printre alţii, de academicienii Eugen Simion şi Răzvan Theodorescu, artiştii Alexandru Arşinel, Felicia Filip şi Sanda Ladoşi, dar şi de foşti campioni ca Ilie Năstase, Elisetaba Lipă sau Gabriela Szabo.

„Le multumesc din suflet personalităţilor care au transmis un mesaj de susţinere pentru activitatea mea. În aceste zile în care se spune că mă bat singură pentru etică, principii, onestitate în politică şi administraţie, gestul acestor personalităţi îmi întăreşte convingerea că românii nu pot fi păcăliţi la nesfârşit prin manipulare“, a scris Firea pe Facebook. Totuşi, cei mai mulţi dintre semnatri conduc instituţii aflate direct în subordinea Primăriei Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite