Dezbaterea legii prin care Iohannis este eliminat din procedura de numire a procurorilor-şefi, amânată, din nou, de senatorii jurişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Juridică a Senatului a amânat, marţi, dezbaterea proiectului de lege propus de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, prin care exclude preşedintele şi ministrul de Justiţie din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a procurorilor-şefi. PSD a amânat dezbaterile şi în urmă cu două săptămâni, pe motiv că Tăriceanu a lipsit atunci din Parlament, pentru a fi prezent la propriul proces.

UPDATE Comisia juridică a amânat dezbaterea acestui proiect de lege pentru încă două săptămâni. Senatorul PNL Nicolaeta Pauliuc a explicat faptul că aleşii din Comisia juridică au făcut o adresă spre CSM pentru a da un nou punct de vedere asupra proiectului.  


Proiectul legislativ iniţiat de Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căruia preşedintele şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general, era, în urmă cu două săptămâni, pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor, deci mai are nevoie de avizul senatorilor jurişti, apoi ajunge în plen, pentru votul final. Numai că majoritatea PSD-ALDE a amânat dezbaterea cu două săptămâni, pe motiv că iniţiatorul a fost absent. Iniţiatorul - Călin Popescu Tăriceanu - nu a putut fi prezent pentru că era la tribunal, unde avea loc primul termen de judecată în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă.

Senatorii PNL şi USR au solicitat respingerea iniţiativei legislative în absenţa lui Tăriceanu, în condiţiile în care atât insituţiile din sistemul judiciar, cât şi  Guvernul au dat avize negative. „Proiectul este vechi, nu văd de ce să amânăm doar pentru că iniţiatorul este preşedintele Senatului. Avem aviz negativ de la CSM, care solicită păstrarea acestui atribut ( numirea procurorilor şefi – n.r) în fişa postului preşedintelui. Şi Guvernul a dat punct de vedere negativ şi inclusiv preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a pronunţat împotrivă, solicitând senatorilor PSD un vot de respingere anul trecut“, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a ignorant vocea Opoziţiei şi a propus amânarea pentru 28 martie. Propunerea sa a fost votată de senatorii PSD, ALDE şi UDMR şi aşa a rămas. Totodată, senatorii jurişti i-au solicitat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să vină pe 28 martie la comisie şi să spună dacă susţine iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ce propune Tăriceanu

Potrivit proiectului de lege iniţiat de liderul ALDE, preşedintele României şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedurile de numire a procurorilor-şefi DNA, DIICOT şi procurorului general al României, aceştia fiind desemnaţi de către CSM. „Procurorul general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată“, prevede proiectul.

În prezent, procurorul general al României, procurorul şef DNA, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestora sunt numiţi de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Protestul claxoanelor

Mai mulţi şoferi au protestat, într-un mod iniedit faţă de propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu. La ora 13.00, câteva zeci de maşini au plecat într-un marş în jurul Parlamentului, deplasându-se în coloană cu 10 kilometri pe oră şi claxonând. „Aşa reuşim să ne facem vocea auzită de către parlamentari şi senatori care propun legi fără să le aducă în discuţie publică”, au susţinut organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite