Guvernul Ponta i-a răspuns lui Barroso: Comisia Europeană nu are informaţii complete cu privire la listele electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Barosso, preşedintele CE, se arată îngrijorat de presiunile asupra Curţii Constituţionale FOTO:MEDIAFAX
Jose Barosso, preşedintele CE, se arată îngrijorat de presiunile asupra Curţii Constituţionale FOTO:MEDIAFAX

Guvernul şi-a reluat angajamentul în faţa Comisiei Europene de a da curs în timp util tuturor cererilor Curţii Constituţionale şi partenerilor europeni, după ce Barroso i-a transmis premierului Ponta o scrisoare în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de recentele evoluţii politice din România.

Victor Ponta a apreciat mesajul lui Barrosi ca fiind unul corect faţă de România, spre deosebire de comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding. „Am un angajament faţă de preşedintele Comisiei Europene, care a fost foarte corect cu noi, spre deosebire de doamna Reding“, a spus Ponta.

Executivul informează că există posibilitatea ca preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, să nu ştie de existenţa unui termen de răspuns fixat de Curtea Constiţională.

Într-un comunicat, Guvernul arată că a luat act de scrisoarea lui Barroso şi că a remarcat mesajul echilibrat „adresat tuturor actorilor politici din România“. Guvernul apreciază că este pentru prima dată când Comisia Europeană observă în mod oficial că Traian Băsescu şi PDL pot fi făcuţi răspunzători pentru presiuni la adresa Curţii Constituţionale.

Guvernul susţine că mesajul lui Barroso vine ca răspuns la apelul pe care premierul Victor Ponta l-a lansat de curând celor implicaţi în rezolvarea crizei politice, îndemnul la raţiune, respect reciproc şi pentru deciziile Curţii Constituţionale, abţinere de a prejudeca decizii ale instituţiilor în drept.

„În ceea ce priveşte măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea Constituţională, este evident că informaţiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face în termenul stabilit de Curtea Constituţională. Subliniem că există un termen fixat prin decizie a Curţii (31 august a.c.) pentru a primi listele şi nu există niciun indiciu care să infirme dorinţa de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca preşedintele Barroso să nu fi fost informat de existenţa unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constituţională“, transmite Guvernul.

Executivul reia îndemnul către toate forţele politice să se abţină de la exercitarea oricărei presiuni asupra Curţii Constituţionale şi să înceteze cu ameninţările la adresa funcţionarilor publici şi a autorităţilor administraţiei publice locale.

Reacţia Guvernului a venit printr-un comunicat transmis după ce preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, s-a arătat îngrijorat în legătură cu ultimele evoluţii politice din România. Preşedintele CE a cerut Guvernului să trimită rapid Curţii Constituţionale listele electorale pentru a lua o decizie privind referendumul, fiind îngrijorat de presiunile exercitate asupra Curţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite