Florin Cîţu, despre beneficiile pandemiei: E cea mai bună reformă a statului. Vom avea case de marcat legate de ANAF şi facturi electronice
0Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat, duminică, la Digi 24, că pandemia de coronavirus a forţat cea mai importantă reformă a statului: informatizarea sistemului public. În două săptămâni, România va bifa primul lot de case de marcat legate de ANAF, a anunţat Cîţu. De asemenea, site-ul dedicat IMM-urilor va deveni funcţional în două-trei zile. Ministrul de Finanţe a vorbit şi despre majorarea pensiilor.
Jurnalist: La ANAF, cetăţeanul poate intearacţiona online cu statul.
Florin Cîţu: ANAF a intrat într-o nouă perioadă după 30 de ani. A fost unul dintre obiectivele mele de când am ajuns la minister. Era foarte mult scepticism.
Pandemia a accelareat proiectul.
Da. Informatizarea ANAF şi a statului trebuia accelerată. E cea mai bună reformă a statului. Companiile private şi publicul pot să lucreze cu trezoreria de la distanţă. Casele de marcat vor fi legate de ANAF. În două săptămâni va fi primul lot de case de marcat legate de ANAF. Pare ceva fantastic pentru modul în care eram obişnuiţi să lucrăm.
Înseamnă mai puţină evaziune.
Corect. Urmează facturi electronice. Vom reduce drastic evaziunea fiscală şi vom creşte încasările la buget.
Când va deveni funcţional site-ul pentru IMM-uri?
La începutul săptămânii viitoare. Marţi, cel mai târziu miercuri. E cel mai bun produs pentru IMM din ultimii ani. În prima zi, au fost 400.000 de accesări. Interesul e mare. Va ajuta foarte mult industria din România.
Se va prelungi starea de urgenţă?
Nu cred că se va prelungi starea de urgenţă. Pregătim măsuri care să facă tranziţia. Se caută 10.000 de oameni pentru a lucra în retail. Economia a răspuns mai bine decât mă aşteptam. Sectorul privat a reacţionat mai bine decât mă aşteptam. Spiritul anteprenorial nu poate să-l ucidă nimeni. O criză economică are şi partea bună de a-i elimina pe cei care s-au folosit de sistem, pe evzionişti etc. Noi aveam deficit de forţă de muncă înainte de criză. Nu vom opri şantierele. Toate proiectele de investiţii au nevoie de forţă de muncă, care sper să nu se mai ducă în străinătate, ci să rămână în România.
Credeţi că pensionarii se mai aşteaptă să le fie crescute pensiile în toamnă?
Eu am alocat resursele când am construit bugetul. Nu e o decizie luată. Mergem înainte. Deficitul bugetar s-a dublat, presiunea de pe pieţele financiare există. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Nu va exista nicio problemă cu banii pentru pensii, salarii, şomaj tehnic. Vom plăti la timp tot ce e de plătit.
De ce nu au mai fost tăiate salariile demnitarilor?
Toţi senatorii PNL au donat o sumă de 20 la sută din salariu. O parte dintre angajaţi nu au mai primit o parte din sporuri, deci am făcut economii. În acelaşi timp, informatizarea aparatului public e o reformă care va avea implicaţii pe termen lung. Va restructura total administraţia publică. Cu şomajul tehnic, s-ar fi făcut o economie de 200 de milioane de lei. Nu se putea lua o măsură unitară, ci doar pentru câteva ministere.