Elena Udrea, la un pas de candidatura la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PMP va decide, marţi, dacă îl menţine pe Cristian Diaconescu în lupta pentru Cotroceni ori îl va înlocui cu Elena Udrea, care este dispusă să-şi asume candidatura.

Partidul Mişcarea Populară (PMP) se reuneşte, marţi, în şedinţa Colegiului Director, pentru a vota cu cine va intra în lupta dură pentru cea mai înaltă funcţie în stat: Cristian Diaconescu ori Elena Udrea. Anunţul privind posibila schimbare a prezidenţiabilului a fost făcut, sâmbătă, de secretarul general al PMP, Cristian Petrescu, la Bistriţa-Năsăud, unde a fost aleasă noua conducere a filialei judeţene.

 „Marţi vom discuta, vom găsi, sperăm noi, cea mai bună soluţie. Ideea este să obţinem un rezultat cât mai bun la alegeri, fiindcă nu ne putem permite să lăsăm ţara unui preşedinte de stânga, respectiv lui Victor Ponta. Ne dorim ca al nostru candidat să intre în turul doi, fiindcă acolo lupta cu Victor Ponta se duce cu totul altfel“, a spus Petrescu. 

„Din păcate, preşedintele este ales, nu numit“

Secretarul general al PMP a explicat cum s-a ajuns la decizia schimbării prezidenţiabilului, în condiţiile în care desemnarea lui Cristian Diaconescu a fost posibilă, tocmai pentru că acesta deţinea toate datele necesare unui candidat la Preşedinţie.

„Pe de-o parte, avem un candidat respectabil şi respectat, cu un profil foarte bun de preşedinte, însă postul de preşedinte, din păcate, este unul de ales, nu de numit şi ca să poţi ajunge preşedinte trebuie să fii ales de oameni“, a explicat Cristian Petrescu. El a mai precizat că decizia înlocuirii lui Cristian Diaconescu nu va fi uşor de luat şi că se vor pune în balanţă atât avantajele, cât şi dezavantajele unei schimbări a candidatului la Preşedinţie. 

Petrescu a amintit că există cercetări sociologice ale unor colegi din organizaţiile PMP din care reiese că Diaconescu nu ar obţine un număr suficient de mare de voturi care să-i permită să-şi păstreze statutul de prezidenţiabil. De asemenea, în eventualitatea schimbării lui Diaconescu, secretarul general şi-a exprimat îngrijorarea privind disponibilitatea românilor de a vota o femeie. „Ştim foarte bine în ce măsură sunt românii pregătiţi să voteze o femeie sau să treacă peste un anumit misoginism“, a mai afirmat Petrescu. O cercetare realizată de IRES, la finele anului trecut, a relevat că 40% din români ar vota o femeie preşedinte. 

„România, dispusă să voteze o femeie“

Dacă marţi va primi girul colegilor săi, Elena Udrea este dispusă să-şi asume candidatura la prezidenţiale din partea PMP. Mai mult, aceasta este optimistă în ceea ce priveşte câştigarea unei astfel de competiţii de către o femeie. „Cred că România este pregătită să voteze o femeie, pentru că sunt o femeie care a candidat şi, de fiecare dată când am candidat, am avut un număr consistent de voturi, de cele mai multe ori printre cele mai multe voturi obţinute de un candidat“, a precizat Elena Udrea. 

În eventualitatea în care Udrea va fi desemnată candidate PMP la Preşedinţie, Diaconescu nu va renunţa la acest statut. Într-o postare pe Facebook, acesta şi-a anunţat simpatizanţii că îşi va duce „candidatura până la sfârşit“, indiferent dacă va beneficia sau nu de susţinerea unui partid. „Este un angajament faţă de ţară“, a explicat Diaconescu decizia de a continua lupta pentru fotoliul de la Cotroceni. 

„Un moment Kodak nefast“

Specialistul în comunicare politică, Radu Magdin, a explicat pentru „Adevărul“ ce consecinţe implică schimbarea prezidenţiabilului. „Dacă îşi va schimba candidatul la Preşedinţie, PMP nu numai că-şi va bate joc de reputaţia lui Cristian Diaconescu, care nu merită asta, dar va da aparenţa unei diviziuni interne clare între tabăra Udrea şi patronul informal al partidului, Traian Băsescu. Însă este decizia sa suverană, ca partid, să propună pe cine vrea“, ne-a explicat Radu Magdin. Deşi o astfel de schimbare ne duce cu gândul la anul 2004, când Theodor Stolojan s-a retras din cursa prezidenţială, invocând ce-i drept probleme de sănătate, Magdin susţine că schimbarea prezidenţiabilului PMP va fi, mai degrabă, „un moment Kodak nefast, decât un „Dragă Cristi/Stolo, cu potenţial de vot“. Preşedintele Traian Băsescu şi-a declarat oficial sprijinul pentru candidatura lui Cristian Diaconescu şi a semnat primul pe lista de susţinere a candidaturii acestuia în alegerile prezidenţiale.

Cine o vrea pe Udrea

La începutul săptămânii trecute, o declaraţie a Ruxandrei Dragomir, preşedinta organizaţiei de femei a PMP, a scos la iveală disensiunile din partid privind candidatura lui Diaconescu. Ea susţinea că organizaţiile întâmpină problema cu strângerea de semnături. Prima care a reacţionat a fost Elena Băsescu, membru PMP, care, într-o postare pe Facebook, a acuzat-o pe Elena Udrea că sabotează procesul de strângere a semnăturilor.

Din acel moment, organizaţiile PMP din ţară au început să-şi facă simţită prezenţa, luând poziţie faţă de contestarea candidaturii lui Cristian Diaconescu. Dacă unele organizaţii (de exemplu, PMP Bistriţa-Năsăud) s-au limitat să spună că Elena Udrea se bucură de un val mare de simpatie, alte organizaţii (de exemplu, PMP Bacău) au spus, tranşant, că susţin fără rezerve schimbarea lui Cristian Diaconescu, pe motiv că Udrea ar obţine mai multe voturi din partea electoratului. Există însă şi organizaţii care au ales un mod inedit de a alege între Diaconescu şi Udrea. Cei circa 600 de membri PMP Bihor au fost invitaţi să voteze pe Facebook candidatul formaţiunii la Preşedinţie. Iar pentru că, oficial, procesul de strângere de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Diaconescu nu a fost sistat, la PMP Constanţa acesta continuă.

Citeşte şi:

Udrea, la un pas de candidatura la Preşedinţie: „România e pregătită să aibă un preşedinte femeie“

Preşedintele PMP, Elena Udrea, este la un  pas de a deveni candidatul formaţiunii la alegerile pentru funcţia supremă în stat, după ce mandatul lui Cristian Diaconescu a fost contestat în interiorul partidului, întrucât nu ar fi obţinut numărul necesar de semnături pentru a se înscrie în cursa prezidenţială.

Adevărul Live, Cristian Diaconescu: Am o relaţie foarte bună cu Elena Udrea. Unii colegi au minţit

Cristian Diaconescu, candidatul propus de Partidul Mişcarea Populară (PMP) la Preşedinţia României, a vorbit, la Adevărul Live, cu jurnalistul Liviu Iolu, despre tensiunile din partid, despre relaţia cu Elena Udrea, precum şi despre viziunea sa cu privire la gazele de şist şi Roşia Montană.

Membrii PMP Bihor votează, pe Facebook, pentru candidatul la Preşedinţie. Aleg între Cristian Diaconescu şi Elena Udrea

Cei circa 600 de membri ai PMP Bihor vor decide printr-un vot exprimat pe pagina de Facebook a filialei dacă îl menţin drept candidat la Preşedinţie pe Cristian Diaconescu sau dacă, dimpotrivă, vor înlocuirea acestuia cu preşedintele formaţiunii, Elena Udrea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite