Elena Udrea, despre modificările Codului Penal: „Deşi Traian Băsescu critică ieşirea lui Victor Ponta pe subiect, eu le dau dreptate amândurora”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea in Parlament FOTO Mediafax
Elena Udrea in Parlament FOTO Mediafax

Deputatul Elena Udrea critică într-o postare pe Facebook faptul că Guvernul Cioloş a corectat articolele din Codul Penal şi de Procedură Penală, declarate neconstituţionale sau care trebuiau puse în acord cu directive europene, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Reacţii similar au mai avut Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu.

Postarea Elenei Udrea

„Mă mirăm că nimeni nu ia poziţie faţă de modificarea Codurilor penale de către Guvernul Ciolos prin OUG. După ce toată lumea a înghiţit gogoaşă livrată de Guvern cu nevoia de a pune legislaţia penală în acord cu deciziile CCR şi cu alte decizii europene, unii s-au apucat totuşi să citească Ordonanţa şi s-au prins că de fapt aduce modificări atât de importante încât putem spune că scrie un nou Cod de Procedura Penală. Şi au început să se audă reacţii mai întâi ale societăţii civile, cum este şi firesc, apoi şi ale unor oameni politici. Deşi Traian Băsescu critică ieşirea lui Victor Ponta pe subiect, cu argumente, eu le dau dreptate amândurora.  

Este corect că:
-nu există nicio urgenţă care să justifice intervenţia Executivului în legiferare pe acest subiect, care ţine de legile organice, deci de Parlament, atât timp cât Deciziile CCR aşteaptă de doi ani să fie integrate în legislaţie
 -este nedemocratic şi deci inadmisibil să schimbi 150!!! de articole din Codurile Penale pe şest, fără dezbatere publică, ba chiar făcând cunoscute opiniei publice modificările aduse abia după aprobarea OUG, cu atât mai mult cu cât aceste modificări sunt restrictive de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi dau puteri sporite procurorilor, chiar încălcând principiul separaţiei funcţiilor judecătoreşti
 -toţi cei care au pus presiune pe parlamentari pentru a nu îndrăzni să facă ei punerea Codurilor în acord cu CCR ori legislaţia europeană, tonomatele sistemului din presă ori din aşa-zisă societate civilă, acum tac precum mortul în păpuşoi;  
 Dar este corect şi că degeaba spune acum domnul Ponta că <de ce

făcut Guvernul acest abuz>, cât timp partidul dânsului, prin domnul Zgonea, a blocat orice dezbatere în Cameră Deputaţilor a vreunei modificări la Codurile penale, chiar şi când domnul Ponta era şeful PSD şi Prim Ministru.  
 Deci, cel mai mare abuz, sau primul abuz, este cel al fostului şef al Camerei Deputaţilor, pesedist şi omul propus în funcţie chiar de Ponta.  
 Este adevărat, opoziţia lui Zgonea a fost posibilă doar cu laşitatea tuturor parlamentărilor, care îşi duc ultimele luni din mandatul de aleşi pe sub băncile Parlamentului, de frică Sistemului.
 Şi că să continui pe linia corectă a Preşedintelui Traian Băsescu, cred că domnului Zgonea îi trebuie făcută o plângere penală pentru abuz în serviciu”.

Ce spune Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a criticat printr-un limbaj dur, în care nu ezită să-i compare pe cei din Ministerul Justiţiei cu o organizaţie teroristă, adoptarea de către Guvern a unei Ordonanţe de Urgenţă (OUG)  privind punerea în acord a legislaţiei penale şi procesual-penale cu deciziile CCR sau cu directive europene. Principalele critici se referă la modul cum au fost făcute aceste modificări şi la faptul că ar exista puncte ale ordonanţei care ar duce la încălcarea unor drepturi fundamentale.
„Modificările au apărut public după adoptare şi nu în dezbatere. Deci, «pe şest» cum lucrează «Guvernul lui» de obicei. Din cele 150 de modificări multe restrâng sau anulează drepturi fundamentale ale omului într-o democraţie reflectând încă o dată faptul că «Secta Macovei» gândeşte la fel cu ISIS (n.r.-organizaţie teroristă)!“, a afirmat Victor Ponta, politician care în ultimul timp lansează des atacuri la adresa Guvernului Cioloş şi preşedintelui Klaus Iohannis.

„Multe“ înseamnă două. De fapt unul

POtrivit unui articol publicat în „Adevărul”, de fapt, din acele „multe“  modificări care ar restrânge anumite drepturi fundamentale, doar două au fost sesizate de către Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH.

În primul rând, e vorba de modificarea  articolului 153 din Codul de Procedură Penală, prin care, susţine APADOR-CH, are loc eliminarea filtrului judecătoresc, ce era prevăzut înainte, în abilitarea procurorului de a cere direct de la bănci, fără încuviinţarea judecătorului, datele financiare ale unei persoane. Această critică a  APADOR-CH nu pare să se susţină. Potrivit ordonanţei, procurorul poate cere băncilor, fără autorizarea judecătorului, să comunice doar date privind existenţa şi conţinutul conturilor suspecţilor, ca să ştie ce urmează să ceară judecătorului. Însă potrivit unui articol nou-introdus prin ordonanţa de urgenţă, dacă procurorul vrea să verifice rulajul conturilor şi tranzacţiile efectuate, acesta trebuie să ceară autorizarea judecătorului.

O a doua schimbare criticată este abrogarea alineatului 1 al articolului 228 din Codul de Procedură Penală, care prevedea că după luarea măsurii arestării preventive, inculpatului i se aduc la cunoştinţă, de îndată, în limba pe care o înţelege, motivele pentru care s-a dispus această măsură.

Planul lui Ponta

Fostul premier Victor Ponta a găsit şi soluţia pentru o aşa-zisă rezolvare a situaţiei. Dacă până acum, Ponta se mulţumea doar cu vorba, de acesta dată, acesta vrea trecerea la fapte. Astfel, el a anunţat că  le va propune colegilor să respingă proiectul de lege care ar urma să aprobe OUG-ul. „Ca simplu deputat în Grupul PSD voi propune să votăm pentru respingerea acestei Ordonanţe de Guvern odioase! Modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală trebuie să fie adoptate doar de către Parlament, doar cu avizul Guvernului şi al CSM, şi doar după o dezbatere publică adevărată care să informeze şi să explice românilor despre ce e vorba. Altfel este dictatură“, mai spune fostul premier care după ce s-a plâns de „dictatura“ lui Băsescu, acum a schimbat retorica şi e nemulţumit de Guvern şi de preşedinte.

Băsescu ia apărarea Guvernului

Fostul preşedinte Traian Băsescu a luat apărarea Guvernului în chestiunea Ordonanţei de Urgenţă, punctând faptul că Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu „au nesimţirea de a ţipa degeaba“, în condiţiile în care echipa condusă de Dacian Cioloş şi-a asumat să facă un lucru care în mod normal ţinea de Parlament.  
 
„Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă făcând modificări importante în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal. Imediat, Victor Viorel Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu şi alţi parlamentari au sărit ca arşi acuzând guvernul de abuz. Nu cred că este aşa. De mai bine de doi ani, trebuie modificate peste 40 de articole din cele două coduri, urmare a deciziilor CCR. În tot acest timp, Parlamentul nu şi-a găsit timp să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale de a pune legile în acord cu deciziile CCR“, a afirmat fostul preşedinte. Acesta a susţinut că prin evitarea realizării măsurilor legislative necesare, parlamentarii au comis un abuz, printre responsabili fiind şi Valeriu Zgonea, care în momentul de faţă încearcă să pară un  politician care luptă pentru apărarea statului de drept.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite