Criza mesajului public

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Communicare, Distributie, Receptare ar fi conditii de neinlocuit in trairea publica, colectiva si individuala a starilor si tendintelor dominante din viata curenta.

O dimensiune de prin ordin in sistemele de operare, de recunoastere reciproca si eventual, de cooperare pentru identificarea, asumarea si atingerea unor tinte semnificative, adesea critice, urgente, implicand costuri si eforturi nu usor de asumat.

Ce facem in mod curent?...

Suntem centrati pe situatii, “evenimente”, crize de doi bani, pe institutii, partide, jucatori, tot ce poarta un nume, un rol, o prezenta sumara, pe prima pagina. Aflati in permanent in jocuri sterile, paguboase, livrate sub forma de scandal.

Nimic mai “interesant” pentru a reactiona conform educatiei, calificarii, ambitiilor de zi cu zi. Acumularea acestor reactii, acopera realitatea curenta pe spatiul public si politic, adesea in discordanta cu nevoile si asteptarile efective ale populatiei.

Subiecte de top!!!

O lume sterila, jucata la TV, in presa si desigur, obsesiv pe Facebook...

Acaparatoare, si generatoare de pasivitate, conformism la un pas de prostia colectiva, o capcana dominanta pe piata reactiilor publice, institutionale si individuale in perceptia si receptarea starilor reale.

Etichete simple, care se vor complete si definitive in judecata curenta, oficiala.

Niciodata un fapt si un factor real nu se compune dintr-o singura dimensiune. Chiar daca in contextul dat pare dominanta. Capacitatea de aborda subiectul in complexitatea sa eterogena, dinamica si contradictorie este o conditie de neinlociut in ai identifica sensul si a anticipa evolutii posibile, riscuri.

Totdeauna, lucrurile sint mai complexe, si contradictorii. Graba in a le defini, declara si judeca ramane una din sursele principale de ratacire publica si individuala intr-o lume tot mai eterogena, haotica.

 Ce avem in aceasta “bucatarie colectiva” intr-o complexitate si sincronicitate de invidiat care paraziteaza definirea si asumarea autentica a sensului vietii curente?!

Sau in confuzie, superficialitate si esec...

Prostirea colectiva ca mecanism al educatiei modeste, implicarii sumare si mai ales la servilism pentru jucatori publici si consacrati in structurile influente. Putere, reprezentare, media omniprezenta in absenta adevarului.

Usor jenant ca mesaj. Clar si acut ca risc public si colectiv, incitant si excitant pentru jucatorii abili, activi si asociati pe piata manipularii colective. Probabil, cel mai complex, atotcuprinzator si profitabil “succes” al tranzitiei in viata curenta. O sursa majora a dezinformarii, alienarii potentialului democratic, liberei concurente si  comunicarii oneste ca mituri ale eliberarii de totalitarism si sperante ale revenirii la “lumea libera”...

Un esec trist, amplu si adesea acut. Inertia, ignoranta si Indiferenta  colectiva comunitara in tara in care vietuim se impune cu un mecanism puternic, pe cat de complex pe atat de pervers in determinarea cursului acesteia. Catre nicaieri!... confuzia, ambiguitatea si incertitudinea in care ne aflam, zi de zi, pe multiple planuri se impune fara replica.

Prostia nu e din nastere, e din obisnuinta...

Comoditatea de a te lasa mintit. La prima vedere, fiecare reactionam negativ daca simtim ca suntem pacaliti. Manipularea e usor mai complexa. Include un “targ”, un mic pachet de “beneficii” pentru cel prostit.

Desigur, reusita depinde cel mai adesea de un grad destul de ridicat de ignoranta, inertie si uneori, chiar de o disponibilitate perversa pentru a “incerca si altceva”.

Minciuna este o institutie din cele mai active, sofisticate si ambitioase in viata publica. Acopera spatii vaste, teme critice si intervale din cele mai expuse la hazard...

Dar mintirea presupune o relatie. Oricat de pervers, de ambitios si chiar agresiv ar fi cel care minte si manipuleaza la nivel public, n-ar putea realiza ceva consistent, vast si peren fara o “complicitate” voluntara sau involuntara  a celui vizat.

Disponibilitatea de a crede usor,fara prea multe cantariri sau reactii, ramane una din dimensiunile fudamentale ale inertiei, banalitatii si stabilitatii vietii curente. Aproape comfortabil...

Un detaliu incomod care domina mesajul.

Ambitia de a avea dreptate si de a fi luat in atentie, pe o pozitie de top, la nivel public intern si international, hraneste o deformare adesea extrem de costisitoare pentru perceptia publica.

Dintr-un ansamblu de teme, tendinte si posibile dezvoltari, este plasat in prim plan, in formulari expresive, “de neuitat”, dure si fara alternative.

Un ansamblu contradictoriu de fapte, dezvoltari si consecinte este redus la o singura optiune. In mod tipator, agresiv si redus la prezentul sumar. Adesea,  aceasta procedura reuseste. Ramane in perceptia publica, in judecata comuna si alimenteaza reactii din cele mai contradictorii.

Avem o colectie impresionanta de astfel de traseuri de succes  care au dominat gandirea comuna si publica in ultimul deceniu. Exista putine resurse de riposta. Rationale,  de bun simt, dedicate interesului public. Scorul este sever si partida continua. Acul sparge balonul...

Vulgaritatea formularilor , semnal si carlig de atractie

De la rigurozitatea conformista si seaca a epocii comunismului tardiv, la exprimarea energica, optimista si generoasa a debutului tranzitiei, urmata de abordari tot mai pricinoase,azi, suntem pe o piata a comunicarii marcata de o lejeritate adesea deplasata catre imagini si judecati contaminate de un vocabular dominat de formulari sexuale, raportari primitive, vulgare, pe cat de simplista pe atat de “seducatoare”...

O regresie, nu doar morala, in atitudine si elaborare, dar si o exprimare agresiva si primitiva a “consumatorului de masa”.  “Mitocania salveaza Romania!” ar putea deveni lozinca larg impartasita pe nivele multiple, in spatii de operare si reactie ca o solutie “picanta” la un prezent tot mai sumbru.

Disponibilitatea de productie,livrare dar cel putin la prima vedere, de receptare a acestui tip de mesaj spune ceva! Despre lumea in care traim, o primim si o traim zi de zi.

 Ce urmeaza?!

Colectia de capcane , generate aparent sontan , dar structural cu o influenta coplesitoare asupra vietii curente a devenit factorul determinant in dinamica institutionala si in viata curenta, de zi cu zi.

Generarea lor poate fi pusa cu usurinta pe seama factorilor ostili, ale unor vulnerabilitati inerente pentru o tranzitie declansata oarecum subit si desigur unor slabiciuni, vulnerabilitati inerente pentru o tranzitie declansata oarecum haotict si desigur unor slabiciuni, vulnerabiliitati inerente pentru o populatie usor izolata, la marginea Europei.

Pare simplu si aparent facil de luat in considerare la o analiza grabita, usor “patriotica”...

Dimpotriva! Slabiciunile provocate, asumate, adesea chiar “legiferate” in norme de top, sunt dupa ani (“buni”) mecanisme puternice, instalate si productive care domina lejer viata publica, politica si prezenta externa a unei tari tot mai ratacite. O distributie atotcuprinzatoare, care a cunoscut o sincronicitate de invidiat, plaseaza aceste mecanisme toxice in top-ul determinismului structural, functional si perceptiv care domina lumea si mai cu seama Realitate romaneasca.

Un masochism patriotic si usor sinucigas care ar putea defini in timp istoric, un moment de raspantie, pe cat de grav si costisitor, pe atat de definitoriu pentru adevarata natura a neamului nostru.

Care ar fi acesta?!

Liderul absent

O persoana sau echipa de neinlocuit intr-o comunitate vie, activa, centrate pe tinte benefice si asumate, in contexte complicate, dificile, marcate de amenintari.

Saracia actuala , in Romania, de lideri, de viziune, credibilitate si curaj, asumatae si recunoscute unor persoane publice, devine, pe zi ce trece, una din cele mai grave si costisitoare carente ale lumii in care vietuim.

Deceniile consumate, ale “tranzitiei” de la comunism la lumea libera, nu au fost lipsite de jucatori ambitiosi, adesea performanti, uneori esuati in complicitati dubioase, coruptie si tradari. “Clasa politica” din Romania s-a dovedit, in cele din urma, o colectie de repetenti...

Devine o intrebare tulburatoare pentru natie. De ce, ca populatie, alegatori, partizani politici, s.a.m.d. nu putem genera , scoate la iveala, sustine indivizi “speciali”, lideri, echipe menite sa puna la bataie viziune, comuinicare si determinare in a infrunta o agenda tot mai confuza, toxica si paguboasa cu care lumea romaneasca se confrunta in mod curent.

Sa fie doar o iluzie, ca un popor, nu chiar nasol, nu poate genera, sustine si beneficia de o elita conducatoare apta sa se confrunte cu realitatea?!

Dezvaluiri pe teme sensibile.. Acumularea in timp a unei tematici reziduale de “mistere” a le vietii publice, cu referiri vagi sau directe la personaje cheie, si desigur, cu interpretari contradictorii la nivel de costuri si consecinte de durata, a devenit o povara a tranzitiei, transformand cele petrecute de-a lungul anilor intr-o aventura paguboasa.

Fiecare interval, prezent sau proaspat consumat, contine un pachet toxic de referinte la tendinte si dezvoltari posibile cu efect negativ sau informatii fragmentate de pe domenii si probleme care ar putea afecta viata curenta. Exista si o parte ”luminoasa” a dealului pe care se dezvolta evolutii de succes, devine de invidiat, de invitat, de “cotizat”.

Iata de ce, un pachet de informatii, aparute subit, cu referinte contradictorii, critice ca dezvoltari posibile si adesea indelung ascunse, ramane o marfa informativa cu rata inatla de consum, conexiuni si consecinte.

In plus, performanta privilegiata a dezvaluitorului care s-a dovedit apt sa acceseze, sa sparga sau sa-i fie livrate informatii mai mult sau mai putin semnificative, pe teme sensibile, cu referinte acute, devine valuta forte. Pe o piata saraca in continut...

Amenintare si incertitudine ca “valuta forte” pe o piata de comunicare saraca in continut si relevanta.

In contexte marcate de ignoranta, indiferenta s inertie o abordare selectiva si desigur, pusa pe treaba, are la indemana o gama larga de modalitati pentru a atrage atentia si chiar de a genera si gestiona stari de spirit unor pozitionari ambitioase, autoritare.

Dincolo de date, argumente si demersuri la vedere in cadrul uzual de operare, exista o colectie de “fulgere” si “furturi”, reale sau imaginare prin care atentia publica poate fi accesata rapid si uneori, atotcuprinzator.

Avem  aici, in bucataria manipularii o complicitate variabila intre informatii uzuale, tinte sensibile si interpretari perverse.

Colectia de stari negative, de momente de raspantie marcate de esec, de dezamagiri si frustrari asigura o sursa solida de credibilitate pentru lansarea si gestionarea unor mesaje alarmante ca efect de confuzie, interpretare pesimista si demobilizare la nivel individual si colectiv.

Criteriul “ratingului” in performanta sursei si impactul asupra tintei, bate la nivel de continut si relevanta, toata povestea.

Teama bate logica.

P.C. Cand degetul arata stelele, naivii privesc degetul.

Proverb zen

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite