Analistul politic Adrian Zăbavă, la Adevărul Live: Pierderea guvernării poate însemna pentru Ponta patru ani în Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Adrian Zăbavă a comentat astăzi cele mai recente evenimente care au zguduit PSD: retragerea lui Victor Ponta de la şefia partidului, dar şi convocarea sa la DNA.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări dezbaterea:

Adevărul: Premierul a ieşit foarte relaxat de la DNA, deşi este inculpat acum în dosarul Şova.

Adi Zăbavă: Victor Ponta vorbea ieri despre situaţia în care preşedintele PSD este inculpat în dosarul Şova. Decizia nu a venit în urma scandalului legat de DNA. Presiunea născută din acest subiect asupra premierului nu a crescut exponenţial.

Nu cred că a existat o presiune crescândă pe seama subiectului “Victor Ponta – anchetat penal” ca să dea naştere la această autosuspendare. Decizia e legată de ceva din interiorul partidului. Cred că vom afla în scurt timp. Aştept cu nerăbdare să îl aud vorbind şi pe Dragnea despre situaţia actuală a PSD.

Până în momentul de faţă, ştim că Ponta rămâne la butoane.

Adevărul: Mircea Cosma spunea că vom avea un Congres în octombrie.

Adi Zăbavă: Cred că a fost mai mult o dorinţă. E clară tabăra în care Mircea Cosma joacă şi nu cred că ar dori un congres cu orice preţ.

Adevărul: Ce e mai bine pentru ei? Un Congres mai devreme sau unul amânat?

Adi Zăbavă: Situaţia e foarte complicată. Niciun scenariu ulterior nu pare a fi bătut în cuie. Orice partid îşi calibrează strategiile în funcţie de alegerile din 2016. PSD încearcă să găsească drumul prin care poate maximiza rezultatul din 2016. De aceea, cred că există o nebuloasă totală în momentul acesta în interiorul partidului, cert este că putem vedea din ce în ce mai multă nemulţumire în interiorul partidului.

Ne aşteaptă o perioadă în care vom avea o scenă politică bipartită, cu două mari partide care alternează la guvernare. În contextul actual, pierderea guvernării pentru PSD poate însemna patru ani de Opoziţie. Scena politică pentru următorii zece ani, după părerea mea poate fi cruntă pentru PSD, dacă nu iau cele mai bune decizii. De aici provin toate jocurile din interiorul partidului.

Adevărul: Cum poate exploata PNL această situaţie?

Adi Zăbavă: Să fie prezent pe scena politică. PNL trebuie să facă tot ce poate în perioada asta pentru a arăta diferenţele dintre PSD şi PNL, fie că e vorba de problema cu justiţia a lui Ponta, fie că e vorba de guvernare, tot ce se întâmplă este un tărâm prielnic pentru PNL.

În momentul în care USL s-a destrămat, PNL a avut de suferit pentru că subiectul de rupere a fost subţire. Chiar dacă au existat alte subiecte cu potenţial mai mare, în momentul acela subiectul a fost prea puţin pentru ca PNL să iasă câştigător din ruperea USL. PSD a profitat, a avut o argumentare bună. Era prea puţin pentru a spune de ce ieşi dintr-o construcţie politică atât de mare.

Scandalul creşterii salariilor pentru demnitari este prea puţin pentru a fi el subiectul scoaterii UNPR de la guvernare,  mai ales în contextul în care, cu puţin timp înaintea acestei măsuri, am avut în Parlament votul asupra pensiilor speciale pentru parlamentari. Este o incoerenţă a deciziei şi asupra argumentării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite