Şerban Nicolae, după ce PSD a scos SRI din procedura de avizare a miniştrilor: Cum să-mi spună mie, senator, «nu puteţi să-l puneţi pe ăla ministru»? E şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că avizele serviciilor de informaţii în procedura de numire a miniştrilor era, de fapt, un instrument de şantaj folosit de Traian Băsescu. Astfel, premierul  desemnat Viorica Dăncilă va ignora avizele primite de la SRI. Cutuma instituţională spune că premierul cere informaţii de la serviciile pentru a se asigura că miniştrii aleşi nu sunt o ameninţare la securitatea naţională sau nu au probleme de corupţie

"Eu am spus legat de secretarii de stat, pentru că ei erau în mâna primului ministru şi a Guvernului ca numire: secretarii de stat, subsecretarii de stat, şefii de agenţii şi aşa mai departe. Şi acolo puTeau apărea asemenea chestiuni. Cum să-mi spună mie, senator, cineva «Domn'e, nu puteţi să-l puneţi pe ăla ministru pentru că, uite, serviciul cutare de informaţii spune că ar fi ceva în neregulă?'", a spus Şerban Nicolae la AntenA 3.
 
El a arătat că în niciun caz premierul desemnat Viorică Dăncilă nu va folosi un asemenea motiv pentru a refuză o numire. "Procedura e nelegală, nu ai cum să faci aşa ceva instituţional. Dacă ai suspiciuni de săvârşire a unor fapte penale te adresezi procurorului, dacă există vulnerabilităţi în legătură cu siguranţă naţională, informezi cu date certe în aşa fel încât să nu ne trezim, după, cu un instrument de şantaj", a adăugat Şerban Nicolae, care va dat vina pe Traian Băsescu. 
 
"E foarte posibil că pe vremea lui Băsescu acest sistem să fi fost instituţionalizat în aşa fel încât Băsescu să poată să uzeze discreţionar de asemenea informaţii şi să spună «Ala da, ăla nu», a adăugat Şerban Nicolae. 

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a anunţat că premierul desemnat, Viorica Dăncilă, nu va solicita niciunei instituţii a statului român aviz pentru viitorii miniştri din cabinetul său. „Comitetul Executiv al PSD (CEX) a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru“, a afirmat Ecaterina Andronescu la TVR.

Cutuma instituţională spune că premierul cerea informaţii de la SRI, SIE şi celelalte servicii secrete  pentru a se asigura că miniştrii aleşi nu sunt o ameninţare la securitatea naţională sau nu au probleme de corupţie. Chiar şi preşedintele Klaus Iohannis se consultă cu serviciile secrete înainte de a numi un premier sau un ministru. Spre exemplu, fără să spună public, preşedintele a refuzat să o desemneze pe Sevil Shhaideh pentru a forma Guvernul pe motive de securitate. Soţul lui Sevil Shhaideh, sirianul Akram Shhaideh, a ocupat funcţii guvernamentale în administraţia liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, acuzat de crime de război. Potrivit unor surse politce, mai mulţi lideri PSD apropiaţi de Liviu Dragnea au cerut în şedinţa CEX „ca partidul să nu mai aibă legătură cu serviciile, după experimentele Grindeanu şi Tudose“, pe care unii lideri PSD îi acuză că sunt oamenii „statului paralel“. 

Sursele citate susţin că principalul vinovat în ochii partidului este considerat SRI, serviciul condus de Eduard Hellvig, unul dintre apropiaţii lui Iohannis. În ultimul an, majoritatea PSD din Parlament l-a scos pe şeful statului din procedura de numire a şefului Serviciului Secret al Ministerul de Interne, fostul „Doi şi-un sfert“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite