Ziua Naţională a României, sărbătorită în Statele Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cristian Maior este ambasadorul României în SUA
George Cristian Maior este ambasadorul României în SUA

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii (SUA), George Cristian Maior, a participat, miercuri, la un eveniment organizat la Biblioteca Congresului (Library of Congress) din Washington D.C. pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Cu această ocazie, Maior a primit Rezoluţia Camerei Reprezentanţilor privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat emis de Ambasada României în SUA, Ziua Naţională a României şi marcarea a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii au fost celebrate, la Washington D.C., pe 2 decembrie. 

Astfel, Ambasada României în SUA a organizat mai multe evenimente la Biblioteca Congresului, una dintre cele mai renumite instituţii de cultură din Statele Unite, respectiv la sediul misiunii oficiale a României.

Cu această ocazie, a fost vernisată expoziţia documentară „135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA”, care ilustrează cele mai importante momente ale relaţiei bilaterale, din 1880, până în prezent. 

Evenimentul organizat la Biblioteca Congresului a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv, precum şi a atacurilor teroriste recente de la Paris şi din alte părţi ale lumii.

În cadrul manifestării au luat cuvântul ambasadorul George Cristian Maior, congresmenul Michael Turner, reprezentantul Departamentului de Stat John Heffern şi şeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA, Grant Harris.  

Congresmenul Michael Turner, co-preşedinte al grupului de prietenie pentru România din Congresul SUA, a înmânat personal ambasadorului George Maior, într-un gest simbolic, textul Rezoluţiei Camerei Reprezentanţilor privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii. 

De asemenea, acesta a apreciat calitatea de partener strategic al României şi rolul crucial jucat în Alianţa Nord Atlantică, precum şi importanţa comunităţii româno-americane în consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări. 

John Heffern, reprezentantul Departamentului de stat, a transmis felicitări din partea Administraţiei SUA cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale şi a accentuat semnificaţia specială a acestui an, în care se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale dintre România şi Statele Unite. 

Oficialul american a evidenţiat angajamentul României pentru consolidarea statutului de drept şi a bunei guvernări, arătând totodată că ţara noastră reprezintă un model pentru alte state din regiune. 

Totodată, Heffern a subliniat statutul excelent al relaţiilor bilaterale referindu-se la caracterul dinamic şi cuprinzător al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. Oficialul american a reiterat aprecierea Statelor Unite pentru cooperarea tradiţională cu România în domeniul militar şi în cadrul NATO şi a accentuat aportul adus de militarii români la misiunile Alianţei, în special în Afganistan.

80.000 de volume româneşti în Biblioteca Congresului

Grant Harris, şeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA a realizat o prezentare a fondului românesc de carte existent în Biblioteca Congresului care conţine peste 80.000 de volume, reprezentând astfel cea mai mare colecţie de carte românească existentă într-o biblioteca din afara graniţelor României şi a Republicii Moldova.

În declaraţia sa, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior,  a precizat că semnificaţia specială a celebrării Zilei Naţionale a României în clădirea Bibliotecii Congresului american, care adăposteşte Premiul Nobel pentru Pace primit de preşedintele american Woodrow Wilson, cel care a avut o contribuţie importantă la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. 

„Principiile şi acţiunile sale care i-au inspirat pe mulţi lideri americani şi europeni, au modelat atât identitatea Europei Occidentale, cât şi identitatea României, ca parte a Europei moderne”, a spus Maior.

De asemenea, acesta a arătat faptul că cele două ţări au acum o relaţie specială, cimentată de activitatea susţinută a comunităţii româneşti din SUA, România fiind mândră să numească Statele Unite drept cel mai de încredere prieten şi aliat. 

„Astăzi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit un pilon al politicii externe şi de securitate a României. În mijlocul provocărilor care afectează regiunea, de la criza din Ucraina, anexarea Crimeii, până la situaţia complexă din Orientul Mijlociu, România reprezintă o insulă de stabilitate şi o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al Alianţei Nord Atlantice”, a afirmat ambasadorul.

George Cristian Maior a mai precizat că „România poate deveni un centru de referinţă pentru companiile americane. Sectorul IT, construcţia de maşini, domeniul energiei, sunt zone cu un important potenţial de cooperare. România are poziţia şi resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică”.

La evenimentul organizat la Biblioteca Congresului SUA, au participat peste 250 de invitaţi, membri ai Congresului SUA, reprezentanţi ai administraţiei americane, membri ai corpului diplomatic şi ai comunităţii româneşti din Statele Unite ale Americii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite