Vasile Popa, fost şef la Parchetul Bihor, condamnat la 6 ani de închisoare după ce a „bătut palma” cu infractorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Popa, fost şef al Parchetului Bihor, merge la închisoare
Vasile Popa, fost şef al Parchetului Bihor, merge la închisoare

Vasile Constantin Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost condamnat definitiv, miercuri, de Instanţa supremă la şase ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de mai multe fapte de corupţie. Decizia este definitivă

În acelaşi dosar au fost achitaţi definitiv Gabriel Mihalache, fost şef al Serviciului de Medicină Legală Bihor la data faptelor, şi Florian-Alin David, administrator al unei firme, transmite Agerpres.

Pe 22 decembrie 2014, procurorii DNA anunţau că au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Constantin Popa, fiind este acuzat de luare de mită, şantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu (3 infracţiuni), distrugere de înscrisuri (3 infracţiuni), favorizarea făptuitorului (3 infracţiuni), trafic de influenţă. În dosar au fost deferiţi justiţiei şi Gabriel Mihalache şi Florian-Alin David.

În perioada 2011-2014, Vasile Popa, preciza DNA, a primit de la un denunţător diferite foloase necuvenite, constând în principal în plata periodică (de circa 2 - 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro.

„Mână-în-mână” cu infractorul

DNA arăta că denunţătorul i-a construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul.

Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Vasile Popa le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro, se arată în comunicat.

„În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu (...), constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a PT Bihor. Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim-procurorul Popa ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activităţi evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului”, susţin procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite