Un cutremur de 5,7 pe scara Richter a zguduit România sâmbătă seară: reţele de curent şi telefonie picate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 a avut loc sâmbătă seară în zona Vrancea FOTO Adevărul
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 a avut loc sâmbătă seară în zona Vrancea FOTO Adevărul

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter s-a produs sâmbătă seară, la 21.14, şi a fost resimţit în Capitală, dar şi în mai multe judeşe din ţară. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 de kilometri şi este cel mai puternic produs în România în anul 2014.

UPDATE Cutremurul de aseară a fost urmat de 12 replici de mică intensitate, iar cel mai recent s-a produs în această dimineaţă, la ora 7.00, şi a avut o magnitudine de 2,2 pe scara Richter. Cea mai puternică replică a avut 3,1 grade. 

Seismul cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a fost resimţit în Republica Moldova şi în nordul Bulgariei.

UPDATE La Tulcea, s-a dărâmat un perete al unei case nelocuite de pe strada Toamnei. Din cauza trepidaţiilor, o conductă de apă s-a fisurat, aşa cum au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Delta“. Din fericire, nu s-au semnalat victime. Raed Arafat spune că oamenii nu trebuie să se panicheze, să nu alerge pe scări, ci să aştepte liniştiţi ca unda să treacă. 

image

FOTO ŞtirilePROTV

În Capitală, de teama unei replici şi mai puternice, sute de bucureşteni au ieşit din clădirile în care locuiesc şi au preferat să stea ore în şir fie în maşinile persoanle, fie în plină stradă. Cei mai speriaţi au fost bucureştenii care locuiesc în Centrul Vechi al Capitalei, acolo sunt majoritatea clădirilor sunt încadrate într-o clasă de risc seismic. 

UPDATE Imagine din Focşani după producerea cutremurului.

1

"Nici la cutremurul din '77 nu m-am speriat atât de rău.La etajul 6 au început sa zboare cărtile din bibliotecă, ghivecele cu flori de pe geam, iar lumea a uitat că nu e bine să coboare pe scări. În cinci minute, pe BD.UNIRII multime de maşini şi oameni care au iesit din casă urgent. Acum ne-am mai linistit puţin, sigur va fi noapte albă" ,a scris focşăneanca Angela Silion.

Foarte speriaţi au fost şi focşănenii surprinşi la cumpărături în supermarketul Carrefour, unde sute de produse cosmetice, alimentare, dar şi sticle cu băuturi alcoolice au căzut de pe rafturi în timpul seismului, după cum se poate vedea din imaginea de mai jos.

image

În urma seismului, la Galaţi mai multe lifturi s-au blocat dar, din fericire, nu era nimeni în ele, iar o fereastră de la sediul unei firme s-a spart.

UPDATE Alimentarea cu energie electrică a fost afectată, sâmbătă seară, în mai multe localităţi din judeţul Galaţi, în urma cutremurului de 5,7 grade, potrivit Mediafax. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, colonelul Cristinel Radu, a declarat că în zona de nord a judeţului au fost probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică.

UPDATE A treia replică, de magnitudine 2, s-a produs la ora 22:38, în timp ce o a patra a fost înregistrată la ora 23:05, magnitudinea acesteia fiind tot de 2 pe Richter.

UPDATE Alte două replici ale cutremurului de 5,7 grade de sâmbătă seara au avut loc la ora 22.24, de 2,8 grade Richter, şi ora 22.30, 3,3 grade, conform INFP.

UPDATE Seismul de sâmbătă seară, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 39 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.


După primele măsurători, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.

Autorităţile au precizat că nu au fost apeluri la serviciul de urgenţă 112 în urma seismului produs luni seară, potrivit Realitatea TV.

Pe reţelele sociale, o parte dintre utilizatori s-a plâns de problemele apărute în ceea ce priveşte comunicarea pe reţelele de telefonie mobilă, acestea având probleme la scurt timp după cutremur.

La opt minute după seims a urmat o primă replică de puţin peste 2 grade.


Cutremurul a avut loc în zona Vrancea, către partea exterioară, spre Mărăşeşti. „În zona epicentrului mă aştept să se fi simţit de intensitate 6, dar nu cred să fi produs pagube. Cutremurele care au loc la adâncime mică au replici mai multe decât cutremurele obişnuite, dar de intensitate mai mică. La această magnitudine e posibil să avem replici şi câteva zile, dar caracteristica lor e că sunt mai multe în primele ore“, a declarat Mircea Radulian, director ştiinţific la INFP, la Realitatea TV. 

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax că după seismul de 5,6 grade nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

"Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de aşteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru că acesta a fost unul de reaşezare în zona Vrancea", a declarat Ionescu.

Potrivit directorului INFP, seismul de 5,6 grade a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.

"De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic", a explicat directorul INFP.

Durata cutremurului a fost de aproximativ 20 secunde. Reţelele de telefonie mobilă au căzut pentru câteva minute. La Focşani, alimentarea cu apă, gaze şi electricitate a fost oprită, iar acoperişul unui bloc s-a prăbuşit, susţin internauţii. 

O primă replică, de 2,1 grade, a avut loc la ora locala 21:32, la o adâncime de 30 de kilometri, în zona Vrancea.

   

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (şase kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs în 2014 în România. La 29 martie 2014, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade, tot în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 135 de kilometri. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/un-cutremur-de-5-7-pe-scara-richter-a-zguduit-roma" target="_blank">View the story "Un cutremur de 5,7 pe scara Richter a zguduit România sâmbătă seară. Este cel mai puternic seism din acest an" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite