DNA îl acuză pe Toader de imixtiune în ancheta procurorilor în cazul „Belina”. Ministrul a declarat că legalitatea unei HG o verifică judecătorul, nu procurorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror. Procurorii DNA au reacţionat la aceste declaraţii şi susţin că reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Kovesi a cerut CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

UPDATE 13.00  Potrivit unui comunicat al DNA, declaraţiile lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a DNA în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Laura Codruţa Kovesi a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar,„ întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”.
 
În susţinerea cererii adresate CSM se mai arată: „apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice".

Procurorii DNA au precizat cu privire la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, precizăm că aceasta a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu. 

„ În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de govern”, mai arată DNA. Este vorb ade decizia CCR privind Ordonanţa 13/2017.

Precedentul „Tudor Chiuariu”

Cazul la care face trimitere DNA este cel al fostului ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu (PNL), acuzat de abuz în serviciu după ce a avizat un proiect de hotărâre de guvern (HG) cu ignorarea opiniei specialiştilor din subordine care susţinuseră că acest demers este ilegal.

Proiectul HG-ului fusese iniţiat de fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), şi privea trecerea unui imobil, aflat pe Calea Victoriei din Bucureşti, din proprietatea publică a Statului Român în proprietatea privată a societăţii Imopost Developments, la care acţionar era şi Poşta Română. Pe 24 ianuarie 2014, Curtea Supremă i-a condamnat pe cei implicaţi în acest caz la sentinţe cu suspendare: Zsolt Nagy – 4 ani cu suspendare, Tudor Chiuariu – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar fostul şef al Poştei Române, Dan Toader- 4 ani.

„Modul în care a acţionat inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru în vederea avizarii favorabile a proiectului HG 377/2007 demonstrează faptul ca acesta cunostea interesul ca proiectul de hotarare de guvern sa fie adoptat cat mai repede si in forma propusă”, a motivat Curtea Supremă de ce l-a condmnat pe Chiuariu.

„Modalitatea în care a procedat inculpatul, implicandu-şi, încă de la primirea proiectului, consilierul său personal, insistenţa redactării unui aviz favorabil în pofida opiniei constante a direcţiei de specialitate din cadrul ministerului, care comunicase aspectele de nelegalitate atât în privinţa formei cât şi a fondului, solicitarea făcută consilierului său de redactare a unui punct de vedere care să susţină avizul favorabil, împrejurarea că acest mod de lucru a avut caracter singular, demonstrează, în opinia Înaltei Curţi că, în spatele acţiunilor inculpatului Chiuariu Tudor Alexandru nu a stat „o opinie juridica diferita”, ci un interes în obţinerea rapidă a unui aviz favorabil din partea Ministerului Justiţiei”, a mai arătat Curtea Supremă, în decizia definitivă de condamnare.

Toader: „Legalitatea unei Hotărâri de Guvern o verifică judecătorul”

UPDATE  „Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor narmative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ", a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

„Legalitatea unei Hotărâri de Guvern o verifică judecătorul. Procurorul nu verifică legalitatea unei HG”, a precizat Tudorel Toader, referitor la ancheta procurorilor DNA privind transferul insulei Belina din administrarea statului în cea a CJ Teleorman.

Ce spunea Kovesi luni

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi a declarat luni, la Europa FM, referindu-se la dosarul "Belina", că nu este o noutate pentru DNA să ancheteze miniştri, precizând că dosarul nu este din 2014, ci din mai 2017, aflându-se într-o etapă intermediară.

În ceea ce priveşte hotărârea de Guvern din cazul Belina, procurorul-şef al DNA a declarat: "Noi nu urmărim Hotărârile de Guvern. Dar când apar informaţii că e ceva în neregulă cu o hotărâre de Guvern, noi ne sesizăm din oficiu”.

„Remanierea mea este în mâna coaliţiei”

Tudorel Toader a fost întrebat cum vede poziţia lui Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, care a spus că ar vrea să propună revocarea acestuia din funcţia de ministru al Justiţiei. „Remanierea mea este în mâna coaliţiei. Dânşii au deplină abilitate legală să decidă remanirea mea ca ministru al Justiţiei. Nu mă vor întreba pe mine dacă sunt de acord sau nu să mă remanieze", a zis Tudorel Toader.

„V-am mai răspuns. Cum la momentul de debut la investirii mele, când mi s-a propus să preiau portofoliul justiţiei, dânşii au decis, şi aştăzi, în mod firesc, potrivit competenţelor, dânşii au deplina abilitare legală să decidă remanierea mea ca ministru al Justiţiei. Pentru că nu or să mă întrebe pe mine «Domnule ministru, vreţi să vă remaniem sau nu?»”, a declarat Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.

 După şedinţa Biroului permanent Naţional al partidului, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus însă că nu se pune problema remanierii lui Tudorel Toader şi că şi Codrin Ştefănescu s-a mai calmat. „Tudorel Toader e un om pe care îl apreciez foarte mult, are ritmul lui”, a mai afirmat Dragnea.

„Să vedem ce spune CCR”

„Haideţi să vedem ce va decide CCR astăzi, haideţi să vedem, după aceea, motivarea deciziei şi atunci voi avansa propunerea pe care o voi lua”, a declarat Tudorel Toader, întrebat dacă o să ceară demiterea procurorului eneral al României, Augustin Lazăr, în cazul în care CCR admite sesizarea făcută de Parlament.

„Haideţi să vedem dacă instanţa decide astăzi, haideţi să vedem ce decide şi apoi vedem. Trebuie să vdeem decizia CCR”, a mai precizat acesta.

Curtea Constituţională (CCR) dezbate marţi, de la ora 12:00 sesizările formulate de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, prin care cei doi cer ca şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, să fie obligată să răspundă la întrebarea dacă a fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 şi, de asemenea, ca Parchetul General să transmită o copie a dosarului către comisia parlamentară de anchetă privind scrutinul din urmă cu opt ani.

Despre pragul la abuzul în serviciu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că el „caută acel prag rezonabil” în cazul infracţiunii de abuz în serviciu şi că „standardele Comisiei de la Veneţia reprezintă repere interpuse în controlul de constituţionalitate”. Această ultima afirmaţie vine în contextul în care Comisia de la Veneţia a răspuns unei solicitări a ziarului Adevărul că „pragul” menţionat într-un raport al Comisiei "nu este în niciun caz unul financiar".

Tudorel Toader a spus marţi că este membru titular al Comisiei de la Veneţia şi că legea privind pragul va respectă standardele naţionale şi europene. „Standardele Comisiei de la Veneţia reprezintă repere interpuse în controlul de constituţionalitate”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Anunţul despre legile Justiţiei

Tudorel Toader a dat detalii şi despre proiectul de lege privind modificarea legilor Justiţiei.

„CSM ne-a comunicat şi în scris şi verbal faptul că pâna la final de septembrie vom primi proiectul de lege pentru modificarea legii justitiei. După ce primim proiectul de lege, cu observaţiile şi propunerile CSM, urmează o scurtă perioadă de timp în care examinăm propunerile venite cu avizarea CSM. Subliniez - o scurtă perioadă de timp. Urmează apoi un nou parcurs de avizare care speram să dureze puţin. Forma finala o trimitem de exemplu la Ministerul Finanţelor, avizator pentru că proiectul are şi impact financiar, apoi la Ministerul Apărării, pentru că e şi justiţe militară, la Ministerul Sănătăţii, care are mai multe unităţi spitaliceşti care trebuiesc avizate. Sperăm ca această perioada să fie cât mai scurtă. Apoi prezint proiectul la guvern, sper să treaca de guvern şi apoi îl trimitem în Parlament”, a afirmat Tudorel Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite