UPDATE Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale, va fi cercetat în libertate. Denunţător: „Se plângea că este într-o jenă financiară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă a fost reţinut de procurorii anticorupţie FOTO Mediafax
Toni Greblă a fost reţinut de procurorii anticorupţie FOTO Mediafax

Toni Greblă, fostul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR), va fi cercetat în libertate după ce magistraţii Curţii Supreme au respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare la domiciliu a acestuia. Greblă ar fi continuat activitatea infracţională şi după ce procurorii au declanşat urmărirea penală împotriva sa. Asta i-a adus o pereche de cătuşe. Denunţător: „Toni Greblă se văita tot timpul că este într-o jenă financiară”.

UPDATE Procurorii au expus în referatul cu propunerea de arestare la domiciliu a fostului judecător al Curţii Constituţionale şi declaraţia denunţătorului din dosar care precizează că Toni Greblă „se văita tot timpul că este într-o jenă financiară”.

„Pentru că am insistat eu, a fost de acord să cumpărăm aceste capre, spunând că poate aşa îl ajutăm financiar şi pe Toni Greblă şi noi oricum vroiam să cumpărăm nişte capre. Toni Greblă se văieta tot timpul că este într-o jenă financiară. După discuţia cu Dănuţ Frunză, când el a fost de acord, de principiu, să cumpere caprele, a rămas ca eu să vorbesc cu Toni Greblă condiţiile de achiziţionare a caprelor. Una din probleme era legată de locul unde ducem caprele, Dănuţ Frunză oscilând între Corabia sau la Râşnov, pe proprietatea personală”, a declarat denunţătorul.

UPDATE Curtea Supremă a respins cererea procurorilor de arestare la domiciliu a fostului judecător a Curţii Constituţionale. 

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă.

UPDATE Instanţa Curţii Supreme a terminat de judecat cererea procurorilor de arestare la domiciliu a fostului judecată al Curţii Constituţionale Toni Greblă şi a rămas în pronunţare. O decizie în acest sens urmează să fie anunţată în cursul zilei de astăzi.

De altfel, mandatul de reţinere emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pe numele lui Greblă a expirat, iar acesta a putut părăsi sala de judecată. Cu toate acestea, magistratul a precizat că s-ar putea duce la Curtea Supremă pentru a aştepta decizia magistraţilor.

Întrebat cum comentează noile acuzaţii aduse de procurori, cum că şi-ar fi vândut caprele, Greblă a spus că nu poate da detalii din dosar, însă aceste acuzaţii nu sunt adevărate.

„Nu este adevărat. Vă daţi seama că niciun om zdravăn la cap nu se apucă să facă comerţ în această perioadă”, a zis Toni Greblă la ieşirea din sediul Înaltei Curţi.

UPDATE În jurul orei 10.30, magistraţii au luat în discuţie cererea procurorilor de arestare la domiciliu a lui Toni Greblă.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost reţinut, ieri, de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit exporturi ilegale în Rusia şi că l-ar fi ajutat pe finul său Ion Bîrcină să obţină mai multe contracte pentru firma acestuia, primind în schimb o maşină şi rochii pentru soţie. 

În cursul zilei de astăzi, Greblă va fi prezentat instanţei cu propunerea de a fi arestat la domiciliu. 

Şi-a continuat activitatea infracţională

Procurorii au decis să ia această măsură pentru că fostul judecător ar fi continuat activitatea infracţională şi după percheziţiile făcute la ferma acestuia, iar în perioada februarie - martie ar fi încercat să preconstituie un contract simulat de vânzare-cumpărare, pentru a putea să vândă animalele din fermă. 

„În acest sens, în perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Greblă a efectuat, prin intermediari, şi în mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vânzare-cumpărare, prin care să ascundă calitatea de proprietar al animalelor din fermă, în vederea valorificării acestora (acesta nefiind încheiat din motive independente de inculpat)“, arată DNA.

La rândul lui, avocatul Petre Buneci, susţine că Toni Greblă este acuzat că ar fi încercat să vândă, prin intermediari, 50 de capre care nu erau ale lui, în acest sens fiind făcut un denunţ. Mai exact, Buneci susţine că „avocatul Onoriu“ a făcut un autodenunţ la DNA, arătând că, spre sfârşitul lunii februarie, Toni Greblă ar fi încercat, prin persoane interpuse, să vândă caprele, iar lui i s-ar fi cerut să facă un act în acest sens.

Procurorii DNA au cerut, pe 2 februarie, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, şi constituirea unui grup infracţional organizat. Două zile mai târziu, judecătorul CCR a decis să demisioneze de la Curtea Constituţională.

Acuzaţiile de la dosar

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la omul de afaceri şi finul său Ion Bîrcină o maşină şi alte bunuri în schimbul cărora l-ar fi ajutat să obţină mai multe contracte cu statul. Aceştia mai arată că Toni Greblă a desfăşurat ilegal activităţi comerciale, direct şi prin interpuşi. Nu în ultimul rând, fostul judecător a fost acuzat că ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Ameninţările mafiote ale judecătorului CCR Toni Greblă: „O să am grijă să fii terminat. Nu este o ameninţare, este doar un avertisment”

Toni Greblă - cerere arestare. DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a judecătorului Curţii Constituţionale

Toni Greblă, cercetat pentru trafic de influenţă, la ieşirea din sediul DNA: „Voi lua o decizie în ce priveşte activitatea mea la CCR!”

Ciracii lui Toni Greblă. Şeful masonilor, oamenii lui Hrebenciuc şi afacerişti conectaţi cu ruşii

 

Robert Cazanciuc, despre Toni Greblă: „Nu este o situaţie plăcută pentru nimeni ca un judecător de la Curtea Constituţională să fie sub anchetă“

 

Zegrean: Greblă mi-a spus că este adevărată povestea cu rochiile, cu capsatoarele şi capsele

 

Deputaţii Iulian Iancu şi Lucian Şova, agăţaţi de DNA după ce au tras sforile pentru transportul PSD-iştilor băcăuani la lansarea candidaţilor USL de pe Arena Naţională

 

Cum făcea judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă şpăgi şi afaceri ilegale cu Rusia

 

Toni Greblă, la DNA pentru şpăgi, inclusiv în rochii de damă. Judecătorul CCR a făcut afaceri ilegale cu Rusia

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite