Proteste în ţară, joi seară, faţă de proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi proteste faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei, au avut loc, joi seară, în mai multe oraşe din ţară. Între timp, membrii CSM au trimis proiectele, pentru a fi analizate şi consultate, tuturor instanţelor şi parchetelor din România.

TIMIŞOARA: În jur de 1.500 de timişoreni au ieşit joi seară în Piaţa Victoriei. „După 27 de ani de jaf asupra românilor, e timpul să studiem hoţia în şcoli“ - au scandat protestatarii. Mitingul a început la ora 18.00, pe platoul din faţa Operei. La începutul mitingului, organizatorii au citit mesajul adresat lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Sorin Grindeanu, Florin Iordache: „Să se respecte necondiţionat programul de guvernare prezentat în campania electorală, conducerea ţării să se facă cu bună-credinţă, să nu favorizeze în niciun fel infractorii în faţa cetăţenilor cinstiţi şi a justiţiei. Să nu se aplice graţierea şi amnistia generală şi să se găsească soluţii alternative, cum ar fi construcţia de penitenciare noi... Transformarea arestului în arest la domiciliu, respectiv alte măsuri care nu presupun eliminarea pedepsei pentru fapta săvârşită. Legea penală apără România împotriva infracţiunilor, apără suveranitatea, independenţa, unitatea şi indivizibilitatea statului, apără persoana, drepturile şi libertăţile acestuia, proprietatea, precum şi întreaga ordine de drept”.

IAŞI: Participanţii la manifestaţie, aproximativ 200 de persoane, s-au oprit în faţa sediului Primăriei, a sediului PSD Iaşi şi a Casei Pătrate, în care funcţionează Prefectura Iaşi şi Consiliul Judeţean. În fiecare dintre cele trei puncte, protestatarii au scandat atât împotriva Guvernului, cât şi împotriva fostului primar Gheorghe Nichida şi a actualului edil, Mihai Chirica.

PLOIEŞTI: Aproximativ 100 de persoane au protestat, joi, în Ploieşti, în piaţeta din faţa Palatului Administrativ. Mulţi dintre protestatari au venit în centrul oraşului împreună cu copiii lor, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de intenţia guvernanţilor de a modifica prevederile Condului Penal în favoarea politicienilor corupţi.

SIBIU: 200 de sibieni s-au întâlnit şi joi, 19 ianuarie, în Piaţa Mare a oraşului ca să protesteze faţă de legea graţierii. Au adus cu ei pancarte pe care sunt chipurile lui Victor Ciorbea şi Liviu Dragnea.

BRAŞOV: Aproximativ 100 de braşoveni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi Codul penal, promovate de Ministerul Justiţiei. Oamenii s-au adunat în faţa Prefecturii începând cu ora 18.00. Unii dintre ei au avut pancarte cu elefanţii roşii desenaţi, dar şi cu mesaje de genul: „În democraţie hoţii stau la puşcărie“ sau „DNA vine să vă ia“ sau „La închisoare, nu la Guvernare“. Protestul la care s-au adunat aproape 100 de oameni a fost unul paşnic şi a decurs fără incidente. Principalul mesaj transmis de braşovenii ieşiţi în stradă a fost „Jos Penalii“.

BRĂILA: Protestatarii au scandat „Fără Graţiere!”, „Vrem democraţie, ei la puşcărie!”, au aprins câteva candele, dar au adus şi pancarte cu mesaje precum: „Vă grăbiţi la furat, asta este important!”, „Hoţilor! Totul are o limită!”. De asemenea, s-a scandat şi pentru a atrage mai mulţi brăileni la protest: „Acasă-i cald şi bine, dar eu strig şi pentru tine!”.

Proteste au avut loc şi miercuri seară

Aproximativ trei mii de oameni au ajuns, miercuri seară, în faţa sediului Guvernului, scandând „Demisia, demisia!", „DNA să vină să vă ia!", „Jos penalii!", „La închisoare, nu la guvernare!", „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", „Hoţii!", „România, trezeşte-te!", „PSD, ciuma roşie!", „ALDE şi cu PSD, aceeaşi mizerie!". Protestul a început în Piaţa Universităţii, iniţial participând câteva sute de persoane. După aproape două ore, manifestanţii au plecat în marş spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alăturat sute de oameni. Proteste similare au loc în mai multe oraşe din ţară, între care Cluj, Timişoara, Craiova şi Sibiu.

Într-o intervenţie telefonică, ministrul Justitiei, Florin Iordache, spunea în timp ce oamenii protestau că aceştia nu sunt informaţi corect, motiv pentru care un secretar de stat va merge şi va discuta cu cei aflaţi în stradă.

CSM a prelungit termenul până la care va analiza proiectele

CSM a trimis proiectele, pentru a fi analizate şi consultate, tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, urmând ca procurorii şi judecătorii să transmită până pe 25 ianuarie punctele de vedere. Acestea vor fi sintetizate şi centralizate, iar până pe 27 ianuarie CSM va oferi un punct de vedere Ministerului Justiţiei, au anunţat membrii Consiliului.

„Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, până cel mai târziu la data de 27 ianuarie 2017, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, comunicate Consiliului ieri, 18 ianuarie”, arată un comunicat al CSM.

Cele două proiecte privind graţierea pedepselor cu închisoare până la 5 ani şi modificarea legislaţiei penale au fost trimise spre consultare către CSM, Înalta Curte şi Parchetul General, miercuri. 

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală nu au fost discutate nici cu instanţele, nici cu asociaţiile magistraţilor, precizând că abia în cursul dimineţii de miercuri i-au fost trimise pe email cele două proiecte, fiind cerut un punct de vedere până în 23 ianuarie.

Tarcea a adăugat că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie "cu dedicaţie"."Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare a fi", a spus aceasta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite