Profesorii şi grefierii pregătesc terenul pentru grevă, reclamând că au fost păcăliţi cu salariile promise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din Educaţie îi acuză pe guvernanţi că nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care şi le-au asumat anul trecut şi ameninţă cu greva generală. În aceeaşi situaţie sunt şi grefierii, care reclamă că le scad salariile. Poliţiştii se pare că sunt cei mai răsfăţaţi, aceştia fiind anunţaţi că vor primi mai multe sporuri

Sindicaliştii din Educaţie se pregătesc de grevă acuzându-i pe guvernanţi că nu au îndeplinit măsurile pe care le-au stabilit împreună anul trecut cu privire la creşterile salariale pentru personalul didactic şi acordarea de sporuri pentru cel nedidactic. „Vor fi situaţii în care oamenii vor trebui să îşi dea tot salariul doar pentru plata contribuţiilor sociale“, au reclamat ei, joi, anunţând că se pregătesc de proteste dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate.

„În luna decembrie a anului trecut ajunsesem la un acord cu Ministerul de Finanţe cu privire la acordarea de sporuri pentru cei care lucrează în sistemul de învăţământ. Din păcate, însă, ordinul adoptat, miercuri, de Executiv nu coincide cu  ceea ce se stabilise. Mai cu seamă, pentru personalul nedidactic,  adică oamenii ale căror servicii sunt importante într-o şcoală precum contabilul, bibliotecarul, paznicul sau femeia de serviciu, nu vor primi spor pentru munca efectuată în condiţii periculoase. Or, la ultimele categorii de ocupaţii sunt salarii extrem de mici. Sunt mii de angajaţi care nu lucrează cu norma completă, având lefuri de 400-500 de lei, şi care sunt nevoiţi să plătească contribuţii sociale raportate la salariul minim, adică peste 600 de lei“, a declarat preşedintele Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

O parte dintre cadrele didactice ar putea să îşi piardă posturile

Sindicaliştii au reiterat faptul că Educaţia din România are printre cele mai mici
salarii din Europa, comparând salariul unui profesor debutant (1.495 de lei) cu al viceprimarului unei comune (3.300 de lei). „Prin Legea cadru, prin care a fost stabilit raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat în treimea inferioară a grilei de salarizare. Această lege este nedreaptă. În timp ce angajaţii din Educaţie vor primi acum, la început de an, sume infime, pentru aleşi s-au făcut reguli speciale care
s-au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017. Ne arătăm îngrijorarea şi în legătură cu faptul că şcolile sunt nevoite să taie din normele didactice ale profesorilor pentru a se încadra în banii pe care îi primesc de la inspectoratele şcolare pentru fiecare elev în parte“, au transmis reprezentanţii FSLI.

De altfel, specialiştii în Educaţie consideră că reclamaţiile sindicatelor sunt îndreptăţite, în contextul în care promisiunile guvernanţilor au vizat majorări salariale succesive pentru angajaţii din Învăţământ. „Ne dorim performanţă în Educaţie, însă fără salarii de bun-simţ, care să întărească prestigiul social al profesiei de pedagog şi, evident, fără o formare iniţială şi continuă a cadrelor didactice, actul educaţional rămâne sub semnul întrebării când vorbim de calitate“, a explicat consilierul pe probleme de Educaţie, Vlad Ştefan.

De asemenea, sindicaliştii au reclamat faptul că multe şcoli din România nu au paznici, dar şi că sunt profesori cărora li se permite să predea chiar dacă au probleme psihice, ceea ce îi supune pe elevi la numeroase pericole.

„Şcolile nu au paznici. La fiecare instituţie din administraţie sunt paznici, dar la şcoli, nu. Din cauza asta, orice psihopat sau orice drogat poate intra într-o şcoală şi poate să omoare un elev. Avem situaţii cu profesori diagnosticaţi cu schizofrenie, o boală farte gravă, dar care au venit cu hârtii cum că pot preda cât sunt sub tratament“, a mai comentat Hăncescu. ;

Ce profesori vor primi sporuri

Cadrele didactice din mediul preuniversitar şi universitar care se încadrează în vederea beneficierii de sporuri pentru efectuarea muncii în condiţii dificile sunt cei de Informatică care desfăşoară activitate în laboratoarele de specialitate dotate cu cel puţin 12 calculatoare. De asemenea, vor primi sporuri (între 5% şi 15% din salariu) profesorii de Chimie, Fizică şi Biologie, sau orice altă disciplină care necesită experimente de laborator.

Ministerul de Interne anunţă majorări salariale de la 1 februarie

Ministerul de Interne a anunţat joi majorări salariale între 5-10 % pentru 28.000 de poliţişti, de la 1 februarie, miercuri fiind aprobat Ordinul ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului. „Ordinul prevede acordarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru mai multe categorii de poliţişti decât până în prezent. În aceste condiţii, peste 3.000 de poliţişti primesc acest drept pentru prima dată, în condiţiile legislaţiei în vigoare: poliţiştii de la acţiuni speciale, criminaliştii şi cei care îndeplinesc atribuţii specifice de cercetare la faţa locului, în domeniul pirotehnic sau prin utilizarea câinilor de serviciu. Totodată, peste 25.000 de poliţişti vor beneficia de acest spor majorat de la 5 la 10%", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Interne.

Mărimea concretă a procentului sporului pentru risc şi solicitare neuropsihică pentru fiecare categorie de personal se stabileşte anual în limita fondurilor bugetare. În acest an, potrivit sursei citate, valoarea sporului va fi cuprinsă între 5% şi 20% în funcţie de condiţiile de desfăşurare a activităţii. Prin ordin se prevede şi acordarea unei indemnizaţii pentru pază şi supraveghere de 5% din salariul de funcţie pentru personalul care asigură paza, escortarea şi supravegherea persoanelor reţinute sau arestate preventiv, pentru timpul efectiv prestat în aceste condiţii. Toate aceste creşteri se vor regăsi în salariile din luna martie 2018. „De asemenea, în anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în
weekenduri sau de sărbători legale, menţinându-se şi toate celelalte sporuri, indemnizaţii şi drepturi de echipament şi hrană. Astfel, venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajaţi) nu va scădea în 2018, ci va creşte cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii de muncă", subliniază Ministerul de Interne.

Grefierii protestează

Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea au protestat, joi, prin purtarea unor banderole albe pe braţ, faţă de modul de calcul al drepturilor salariale începând cu 1 ianuarie, anunţă membrii fondatori ai Asociaţia Grefierilor din România, aflată în curs de constituire. Ei spun că, în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei.

Activitatea instanţelor sau parchetelor nu a fost afectată de protestul de joi, însă dacă situaţia nu se va rezolva în următoarele zile greferierii ameninţă că vor declanşa mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea activităţii. „Principalul motiv de nemulţumire îl constituie faptul că, în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor suferi o scădere a salariului net cu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei, cu toate că ministrul Muncii şi justiţiei sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală. Considerăm astfel că suntem discriminaţi faţă de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creştere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%)”, afirmă, într-un comunicat de presă, membrii fondatori ai Asociaţia Grefierilor din România, aflată în curs de constituire. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite