Probele care au convins 8 judecători de la Curtea Supremă că Decebal Traian Remeş a luat şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat de marcă în studiourile Antenei 3 şi România TV, fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, susţine că nu ar fi luat şpagă şi ar fi fost condamnat pe nedrept. „Adevărul” a analizat cele două sentinţe, fond şi recurs, date de Curtea Supremă, în baza cărora fostul ministru a primit 3 ani de închisoare şi a fost închis la Gherla. Verdictul celor 8 judecători: a fost corupţie.

„Macovei a fost o ştoarfă. DNA trebuia sa apere dosarul si ea l-a dus la TVR. Asta a facut aceasta femeie. O japiţă ordinară. E ca ştoarfele care se duc peste graniţă cu droguri în ele. Aşa se ducea ea cu actele de la DNA la TVR”, este una din declaraţiile pe care fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, le-a făcut în această săptămâna la postul România TV.

Remeş este invitat în studiourile TV, după ce a câştigat un proces prin care DNA, TVR şi fosta şefă a ştirilor TVR Rodica Culcer trebuie să-i plătească 15.000 de lei, după ce postul naţional a difuzat mai multe secvenţe făcute în timpul monitorizării sale din dosarul „Cataboşul”.  Mai mult, Remeş susţine că a fost condamnat pe nedrept. „Nu e vorba de un plic. Toată bătălia mea s-a învârtit în jurul faptului că procurorii m-au acuzat de lucruri care nu s-au dovedit sub nicio formă. Înregistrările nu au recunoscut existenţa plicului, pentru care am fost condamnat”, a spus fostul ministru al Agriculturii, la Antena 3.

image

„Eu am fost cobaiul numarul 1 al telejustitţiei din România. Nu am avut parte de un proces drept şi echitabil, acuzele publice prin linşajul mediatic s-au facut pe 10 octombrie, au continuat toată iarna respectivă. Cercetarea mea a început pe 28 ianuarie 2008. Nu au ajuns niciodată originale. Scrie clar: au pus la dispoziţie doar copiile. Din montaj lipseşte excat acuza pe care mi-o aduce procurorul.”, a mai declarat Decebal Traian Remeş.

Invitat din nou la România TV, remeşa  arătat că: „Am depus astăzi plângere penală împotriva Monicăi Macovei şi a Cristinei Guseth (preşedintele Freedom House România- n.r.). 7-8 judecători au depus note explicative. Au confirmat că ce au văzut la TVR e identic cu varianta finală pe care au văzut tot”.

Complet de trei judecători: vinovat

„Astfel, din probele administrate a rezultat că, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Ciorbă Gheorghe a remis ministrului Agriculturii (Decebal Traian Remeş- n.r.), cu ajutorul şi prin intermediul inculpatului Mireşan Ioan, la datele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, produse alimentare şi suma de 15.000 de euro”, este concluzia din  Completului de 3 judecători de la Curtea Supremă, din dosarul „Caltaboşul”.

Atunci, pe 14 februarie 2012, în faza de fond a procesului, un complet de trei judecători (Angela Dragne, Luminiţa Zglimbea şi Iulian Dragomir) a decis, în unanimitate,c ă  Decebal Traian Remeş este vinovat de trafic de influenţă li l-au condamnat la 3 ani cu executare. Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Mureşan, a fost condmnat la trei ani cu închisoare, lar afaceristul gheorghe Ciorbă, care a colaborat cu DNA, un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Complet de cinci judecători: vinovat

Pe 25 februarie 2013, cinci magistraţi de la Curtea Supremă (Rodica Aida Popa, Ana Maria Dascălu, Mirela Sorina Popescu, Cristina Geanina Arghir şi Cristina Rotaru) au decis definitiv, tot în unanimitate, că Decebal Traian Remeş este vinovat de trafic de influenţă şi l-au condamnat la 3 ani de închisoare. Astfel, în total 8 judecători de la Curtea Supremă au arătat, după ce au studiat dosarul, vinovăţia fostului ministru al Agriculturii si că acesta trebuie să fie închis.

„De asemenea, instanţa a ţinut seama de cuantumul sumei de bani ce a făcut obiectul infracţiunii de trafic de influenţă, atitudinea procesuală nesinceră a inculpaţilor, precum şi de împrejurarea că aceştia nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, aplicând celor doi inculpaţi pedepse orientate spre minimul special prevăzut de lege, cu executare în regim de detenţie”, a motivat Curtea Supremă.

„Înregistrările nu au suferit intervenţii tehnice”

Completul de 5 judecători a desfiinţat una din apărările lui reme, potrivit cărora ar fi fost condmnat în prima instanţă în baza unor colaje audio-video. „Referitor la susţinerea că la dosar există prelevate şi administrate doar colaje, iar nu interceptări integrale, instanţa de recurs apreciază critica ca nefiind fondată, raportat la concluziile raportului de expertiză criminalistică nr.194/8.11.2011, în sensul că înregistrările audio şi audio-video expertizate nu au suferit intervenţii tehnice de natură să le modifice conţinutul (ştergeri, inserări etc.), cu atât mai puţin prin inserarea, intercalarea cu/de pasaje, fragmente din interceptări şi înregistrări neaflate la dosarul cauzei”, este concluzia  Completului de 5 judecători de la Curtea Supremă.

image

„Cât priveşte autenticitatea acestor înregistrări, instanţa de recurs reţine că, definiţia autenticităţii unei înregistrări audio de tip analogic pe suport magnetic nu poate fi aplicată în sensul ad-literam înregistrărilor de tip digital, întrucât, din punct de vedere tehnic, în mod evident, CD/DVD-urile se înregistrează ulterior evenimentelor acustice prin descărcarea înregistrărilor interceptate din memoria hard-disk-ului sau a serverelor. Din acest motiv, condiţia de simultaneitate nu poate fi îndeplinită, întrucât aceste înregistrări sunt transferate pe suporturi tip CD/DVD în scopul ascultării/vizionării lor ulterioare”, au mai arătat magistraţii.

Întâlnirea de la „Rouge Toujours"

Una din principalele apărări ale lui Decebal Traian Remeş a fost că la terasa Restaurantului „Rouge Toujours", din data de 23 septembrie 2007,  nu ar fi primit un plic cu 15.000 de euro de la Ioan Mureşan. El susţinea că înregistrările ambientale nu ar fi surprins existenţa plicului şi înmânarea acestuia.

Magistraţii susţin că chiar dacă în înregistrarea audio-video din 23 septembrie 2007, realizată la terasa Restaurantului „Rouge Toujours" nu se vizualizează plicul cu bani în materialitatea sa, aceasta nu înseamnă că Remeş nu l-a primit, „având în vedere comportamentul specific al persoanelor care săvârşesc astfel de infracţiuni, măsurile de precauţie pe care şi le iau inculpaţii, prudenţa manifestată de inculpatul Mureşan loan la întâlnirea cu Remeş Decebal Traian, aspect ce rezultă din discuţia purtată de aceştia în momentul în care s-au întâlnit şi ulterior”. Cei doi sesizaseră ofiţerii care au venit la terasă, deghizaţi în clienţi ai barului.

Remeş: Acum,  adu-le să facem prima lectură la ...
Mureşan: Da. Măi, oamenii ăştia care au stat…
Remeş:: Băi nu arunca hârtia!
Mureşan: Nu arunc! Oamenii ăştia care stau…

Mureşan: Oamenii ăştia care stau la......lângă masă la noi au venit după ce am venit eu, ştii, de-aia mă tot... ă ...
Remeş: Îhî.

Plicul fusese dat anterior de Ciorbă lui Mureşan

Curtea Supremă a arătat că plicul de bani fuseseră dat de Gheorghe Ciorbă- care colabora cu DNA, lui Ioan Mureşan anterior, potrivit filajului. „Trebuie menţionat că, aşa cum s-a reţinut anterior, în înregistrarea video a întâlnirii inculpatului Ciorbă Gheorghe cu inculpatul Mureşan loan din 23 septembrie 2007, pe strada Radu Beller, vizionată în şedinţă publică, se observă cum inculpatul Ciorbă Gheorghe a scos din geantă un plic, pe care l-a dat inculpatului Mureşan loan”, au arătat magistraţii.

„Nu poate fi reţinută apărarea inculpatului Remeş Decebal Traian în sensul că inculpatul Mureşan loan i-a dat un dosar ce privea finanţarea unor biserici,  faţă de împrejurarea că acest lucru s-a realizat numai după întâlnirea inculpatului Mureşan Ioan cu Ciorbă Gheorghe, dosar ce a fost remis de către acesta din urmă inculpatului Mureşan Ioan”, au mai infirmat o apărare făcutp de fostul ministru, magistraţii Curţii Supreme.
Magistraţii au mai arătat că susţinerile lui Remeş şi Mureşan sunt infirmate de probele administrate în cauză „expuse pe larg în analiza situaţiei de fapt şi care dovedesc că aceştia au săvârşit infracţiunile de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă”.

De ce erau daţi banii

Potrivit DNA, banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, „prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", precizau procurorii DNA.

„Instanţa mai are în vedere că la data respectivă inculpatul Remeş Decebal Traian avea calitatea de membru al Guvernului, fiind ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, calitate în care a lăsat să se înţeleagă faptul că îşi va exercita puterea de influenţă asupra funcţionarilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, în timp ce inculpatul Mureşan Ioan a deţinut această funcţie în perioada 1997-2000”, a mai arătat Curtea Supremă.

Cum s-au dat caltaboşii

„Din examinarea probelor strânse în cursul urmăririi penale, care se coroborează cu materialul probator administrat de prima instanţă, rezultă că la data de 13 septembrie 2007, inculpaţii Mureşan Ioan şi Ciorbă Gheorghe au dus la domiciliul inculpatului Remeş Decebal Traian produse alimentare”, arată magistraţii.
În acest sens, Mureşan a luat legătura telefonic cu Remeş Steliana, soţia lui Remeş, a stabilit cu aceasta detaliile accesului său împreună cu Ciorbă în imobil şi i-a comunicat intenţia de a-l întâlni pe Remeş. „Din probele administrate în cauză rezultă că, ulterior livrării acestor produse alimentare, inculpatul a acceptat în mod indirect primirea acestora, aşa cum rezultă din conduita sa”, a mai arătat Curtea Supremă.

„Cel mai bine ar fi să-i fi lăsat acasă, ştii?”

Chiar dacă iniţial, Remeş nu cunoştea că Ciorbă şi Mureşan i-au adus la domiciliul din Baia Mare produsele alimentare, „este lipsită de credibilitate apărarea inculpatului, în sensul că după această dată şi ulterior întâlnirii din 23 septembrie 2007, nu a avut reprezentarea că produsele respective au fost remise în scopul câştigării licitaţiilor de către firma S.C.Construct Europromt S.R.L”.

„Aşa cum rezultă şi din conţinutul înregistrărilor, inculpatul Remeş Decebal Traian avea cunoştinţă de faptul că inculpatul Mureşan Ioan comunica cu soţia sa, Remeş Steliana, aspect care rezultă din discuţia cu inculpatul Mureşan Ioan, la terasa restaurantului, acesta spunându-i inculpatului Remeş Decebal Traian”.  ”Cel mai bine ar fi să-i fi lăsat acasă, ştii? Să nu ne vadă cineva pe noi doi, că de-aia am vrut să meargă Ghiţă (Gheorgeh Ciorbă- n.r.) să-i lase ... să-i las la Steliana.”

Discuţiile cu soţia lui Remeş

Una din probele care dovedesc relaţia de mijjlocire realizată de soţia lui Remeş cu iMureşan Ioan este relevată şi de conţinutul convorbirii telefonice între cei doi, cu ocazia livrării produselor alimentare.

Mureşan: Steliana, te pup dragă!
Steliana Remeş: Nu răspunde? Te pup şi eu!
Mureşan: Ba nu, am rezolvat! Totu e ok da, singura, mai am, te rog află când plecaţi duminică, măi, că vreau să văd cum îmi fac şi eu programul atunci?
Steliana Remeş:  Da dă-i un telefon la şefu'!
Mureşan:Da tu, crezi tu că ştie el?
Steliana Remeş:  No hai că-l întreb şi te resun! Bine?
Mureşan: Ştii? Da, ă,ă, măi, ă,ă, pentru că aş face o mişcare cumva să ajung duminică dimineaţă pe acolo!
Steliana Remeş:  Am înţeles!

„Din coroborarea materialului probator rezultă fapta inculpatului, care la data de 23 septembrie 2007 a primit suma de 15.000 euro de la inculpatul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul inculpatului Mureşan Ioan, în scopul de a-şi exercita influenţa pe lângă funcţionarii Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, în vederea favorizării firmei S.C. Construct Europromt S.R.L. Certeze pentru adjudecarea a două licitaţii de lucrări organizate la sfârşitul lunii septembrie 2007”, arată şi Completul de 5 judecători.

Stenogramele despre licitaţii

Edificatoare în probarea conduitei infracţionale a lui Remeş  discuţiile purtate cu inculpatul Mureşan Ioan, la data de 23 septembrie 2007 la Restaurantul ”Rouge Toujours”, care aveau ca obiect licitaţiile organizate la Deva, Zalău, Satu Mare, de care era interesat Gheorghe Ciorbă.

Ioan Mureşan: Da, da ascultă-mă şi tu un pic acuma că lucrurile-s aşa un pic mai altfel, ştii? Când te-apuci să faci nişte chestii nu te ... [neinteligibil] ... o chestie ... [neinteligibil] ... şi tu ... Eu numa' vreau vorbesc cu ... [neinteligibil] ... Măi, eu o rezolv cu ăştia, şi-aşa rezolv! Şi-aşa, înţelegi? Că am acolo ... [neinteligibil] ... Deva, înţelegi? Că am pe ... Deva. Să vorbesc, pe urmă dă drumu' la afacere, ai înţeles? Să-mi dea ... [neinteligibil]
Decebal Traian Remeş: Da...
Ioan Mureşan: Da' ... Omu' nu a ba ... nu a băgat banii, decât cate un miliard la fiecare, ştii? Cu un miliard nu poţi începe!
Decebal Traian Remeş: Cred.
Ioan Mureşan: Te rog să rambursez…Că acela ... e un derbedeu de la Deva şi tot ţine cu aia, acuma, de nu se vede, înţelegi?
Decebal Traian Remeş: Băiat de gaşcă! (intercepare aflată la fila 316, volumul 2 din dosarul de urmărire penală)

Ioan Mureşan: Bun, asta e! A venit amârătu' ăla de la Zalău, tot plângând, tot nemulţumit, că: „Vai, domnu' ministru'...!" „ Băi, dacă ai căzut ca prostu' în capcană şi te-a pus PD-ul să semnezi ca tăntălău' pe el -zic- tu ce-ai fi vrut să facă ministru', e om! Eu nici nu te chemam la chestiile asta , te dădeam afară. Tu ştii de ce-a fost chemat Remeş acolo în ... în ăsta? Să se bată cu PD-ul, mă! Da' nu a mai apucat săracu' să se bată, că i-au dat pe ăştia afară!", ştii? Deci, eu i-am lămurit pe oameni! Şi ăsta, zice: „Domn'e, mi-au aprobat toate lucrările, da' nu-mi dau... nu-mi dă Moldovan banii!" Zalău-ul!
Decebal Traian Remeş: Încerc! Stai să văd ce mi-a răspuns Zalău-ul. Dau eu un telefon la Zalău.
Ioan Mureşan: Da' mâine să rezolve ăsta, să ştii! Nu vreau să-l scap pe ăsta, înţelegi? Că ăsta-i dator până peste cap. (fila 317, vol.2 dosar urmărire penală)

Ioan Mureşan: La Satu Mare ... La Satu Mare am... am găsit-o pe gagică, nu ştiu ce, acolo are nu ştiu ce licitaţie, o să mă duc eu la ea, vorbesc cu ea, ştii?
Decebal Traian Remeş: Aia de la...?
Ioan Mureşan: Aia de la Carei, da!” (fila 317, vol.2 dosar urmărire penală).

Mureşan: Marţi este licitaţia

Magistraţii au mai arătat că din conţinutul discuţiei înregistrate audio şi video, rezultă că Mureşan îi aducea la cunoştinţă lui Remeş informaţii despre licitaţia organizată, despre achiziţionarea caietului de sarcini, depunerea ofertelor într-o zi de marţi şi despre modalitatea remiterii plicului cu bani. În acest sens, relevante sunt pasajele din discuţia celor doi.

Mureşan Ioan: Acuma, am ăştia pentru tine nu ştiu cum să fac. Îmi spui cum fac!
Decebal Traian Remeş: Păi, mi-i dai că nu, nu e problemă!
Ioan Mureşan: Cel mai bine ar fi să-i fi lăsat acasă, ştii? Să nu ne vadă cineva pe noi doi, că de-aia am vrut să meargă Ghiţă, să-i lase ... să-i las la Steliana.
...
Ioan Mureşan: Acolo îţi spun o chestie: deja, marţi e licitaţia. Deci, el a zis că dă, ştii, dacă ne dă ... îs patru aliniamente... Ă ...
Decebal Traian Remeş: Pot să-i las şi număru'...”

Ciorbă, chemat de Mureşan

În cursul întâlnirii dintre cei doi, Mureşan l-a chemat pe Gheorghe, care s-a conformat apelului şi a venit în apropierea Restaurantului „Rouge Toujours" pentru a-i înmâna materialele privind licitaţia de la Inspectoratul Teritorial Regional Silvic şi de Vânătoare Vâlcea, precum şi plicul cu cei 15.000 euro.
Având asupra sa dosarul şi plicul Mureşan s-a întors la restaurantul „Rouge Toujours" unde îl aştepta Remeş, a aşezat dosarul şi plicul pe scaunul aflat în stânga ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care la plecare le-a luat şi le-a pus în servieta sa.

Curtea Supremă a mai arătat că din procesul-verbal de redare a convorbirii în mediul ambiental purtată între Mureşan şi Remeş a rezultat că cei doi au discutat încă o dată despre licitaţia de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, valoarea lucrărilor pentru cele două perimetre de ameliorare, Ciorbă fiind interesat numai de două obiective din patru „îs patru bucăţi ... Noi merem ....numai la aia de-o sută şi la aia de optzeci", depunerea de ofertă „Marţi când e ?" ... „Măi, îi depunerea de ofertă", promisiunea lui Remeş de a-l sprijini la câştigarea licitaţiei „la două cred că mă descurc", modul în care Mureşan i-a înmânat dosarul ce conţinea actele referitoare la licitaţii, precum şi plicul cu bani:

Ioan Mureşan: Dă-mi ... ă ...  Deschide geanta aia să-ţi arăt!
Decebal Traian Remeş: Lasă-l acolo pe...!
Ioan Mureşan: Avem aşa, aicea...
Decebal Traian Remeş: Problema e că îi dă din firmă.
Ioan Mureşan: Acolo e.
Decebal Traian Remeş: Banii?
Ioan Mureşan: Deci, în plic! Mă rog, aşa, şi ai ... Prima pagină e licitaţia de la ... [neinteligibil] ... aici.
Decebal Traian Remeş: Da, da' ai zis că-s patru bucăţi.”
Ioan Mureşan: Îs patru bucăţi. Mie îmi trebe’ numai’... Noi merem ... numai la aia de-o sută şi la aia de optzeci.
Decebal Traian Remeş:... [neinteligibil] ... la două cred că mă descurc.
Ioan Mureşan: Caietu' de sarcini băgat e...
Decebal Traian Remeş: Da.
Ioan Mureşan: Marţi e omu' acolo, depune, se duce el acolo... Ţi-am dat şi numele, scrie acolo...
Decebal Traian Remeş: ... [neinteligibil] ... directoru’ de-acolo e directoru’ ... [neinteligibil] ... Marţi când e?
Ioan Mureşan: Bine...Măi, îi depunerea de ofertă!
Decebal Traian Remeş: Băi, da' o duci acolo unde-s toţi.
Ioan Mureşan: Nu acolo?
Decebal Traian Remeş:...[neinteligibil]...
Ioan Mureşan: Îţi trimit eu mai încolo.
Decebal Traian Remeş: Da, sau mai pe seară, mă!
Ioan Mureşan: Păi, da'...îţi scrie acolo, pe prima foaie, mă! Că-i scoasă de pe Internet. ...[neinteligibil]... să aibă. Stai!” (filele 330-331, vol.2 dosar urmărire penală).

Ciorbă, chemat la raport

Aflându-se la întâlnirea cu Remeş , Mureşan l-a sunat din nou pe Ciorbă la ora 12 şi 18 minute pentru ca acesta să-i confirme încă o dată datele de depunere şi deschidere a ofertelor, din conţinutul acestei convorbiri „rezultând fără dubiu că era vorba de licitaţia de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, marţi - 25 septembrie 2007 fiind data de depunere a ofertelor, iar miercuri - 26 septembrie 2007 data de deschidere a acestora”.

Gheorghe Ciorbă: Da!
Ioan Mureşan: Marţi  e, la aia mare, e ...depunerea sau — şi ...
Gheorghe Ciorbă: Marţi îi depunerea până  la ora trei ...
Ioan Mureşan: Da!
Gheorghe Ciorbă: Şi miercuri le desface pană la ora trei, marţi!
Ioan Mureşan: Da, bine, bine,  O.K.

Aceste date  au fost comunicate din nou Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale:
Ioan Mureşan: ……..Marţi e depunerea şi miercuri e licitaţia.
Decebal Traian Remeş: Păi, să nu le-ncurc.

Demersurile lui Remeş

Curtea Supremă mai arată că în acelaşi sens, discuţiile ulterioare au confirmat demersurile întreprinse de Remeş pentru a obţine informaţii despre licitaţia organizată de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, menţionând în cadrul convorbirii telefonice cu Mureşan la data de 24 septembrie 2007 că există o contestaţie, motiv pentru care se va amâna procedura şi că cele două numere de ordine comunicate de Mureşan nu corespund.

Aceste înregistrări se coroborează cu conţinutul convorbirilor telefonice dintre Mureşan şi Ciorbă, care relevă interesul acestora pentru licitaţiile de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea, precum şi intenţia de a le comunica mai departe lui Remeş.

Gheorghe Ciorbă: Merg ...la Vâlcea a apărut până acuma de la silvici, pe silvici...
Ioan Mureşan: Da.
Gheorghe Ciorbă: De făcut nişte lucrări în vreo patru-cinci, în două judeţe, îs vreo patru ... împărţite în vreo patru-cinci. Şi lucrarea e 35.000.000 lei.
Ioan Mureşan: Aha!
Gheorghe Ciorbă: Adică îi mare, groasă de tot. La aia, numa' el dacă ar putea şi acolo ar fi o treabă grozavă după cum mi-a spus directoarea economică de la birou. Ştii c-o ... pus-o pe site ăştia.
Ioan Mureşan: Da...Şi la Vâlcea îi sigur asta?
Gheorghe Ciorbă: La Vâlcea sigur! Sigur, sigur-sigur la Inspectoratul...
Ioan Mureşan: No! Hai că te sun eu după... Bine că mi-ai zis, să văd ...
Gheorghe Ciorbă: Da, aia numai pe 25 îi, pe douăzecişicinci septembrie îi. Pană atunci mai ai tu timp.
Ioan Mureşan: Douăzeci şi ...este timp să vedem ce-i cu ea.
Gheorghe Ciorbă: Păi, da, dracu ...!
Ioan Mureşan: Ceva mare de tot.
Gheorghe Ciorbă: Ceva nemaipomenit, ceva grozav, înţelegi? Şi eu după...
Ioan Mureşan: Şi pe ...
Gheorghe Ciorbă: D-aia, silvici înţelegi? Şi silvicii e... el e şeful la ei.
Ioan Mureşan: Păi, el îi şefu', da. Păi, el îi şefu', că acum silvicii îs dincoace la agricultură, nu mai e ca pe vremea mea.
Ioan Mureşan: No, bine că mi-ai spus! O să-l întreb, să văd dacă ştie. Da, eu acum mă concentrez pe ...să văd dacă ....
Gheorghe Ciorbă: Pe Vâlcea!
Ioan Mureşan: Pe Vâlcea, şi pe Satu Mare şi pe banii de la alea două. Deci, astea-s chestii trebuie să le discut cu el.
Gheorghe Ciorbă: Da, da, da. Numai sate ...
Ioan Mureşan: Da. No....
Gheorghe Ciorbă: Deci, spune-i tot, tot, tot, şi ce-am discutat....
Ioan Mureşan: Îhî! Exact asta-i spun!
Gheorghe Ciorbă: D-aia înainte...Ştii, băi omule mişcă-te dracu...
Ioan Mureşan: Îi spun "domne .... aia, aia şi aia şi ai suta şi ....rezolvă-le pe-astea şi gata!" atâta am să-i zic, da....”

Cât de mare era valoarea contractelor

Judecătorii arată că din actele dosarului, rezultă că prin adresa nr. 10106 din 10 octombrie 2007, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea a comunicat că S.C. Construct Europromt S.R.L. Certeze a achiziţionat caietele de sarcini pentru obiectivele scoase la licitaţie la 13.09.2007, iar la data de 25.09.2007 a depus ofertele înregistrate sub numerele 9559 şi 9560 pentru perimetrele de ameliorare cu cele mai mari suprafeţe Dăneţi 1 - Perdeaua Lată - 586,75 ha şi Cuculeanu 3 cu suprafaţa de 414,69 ha.
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vâlcea a precizat că procedura deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru data de 26.09.2007.

Valoarea acestor contracte se ridica la suma de aproximativ 35 miliarde de lei vechi fără TVA, valoare ce corespunde celei indicate de Ciorbă în discuţia purtată telefonic cu Mureşan Ioan la data de 6.09.2007.

Întâlnirile, vizionate în şedinţă publică

„Succesiunea evenimentelor constând în înmânarea actelor şi plicului cu bani de către inculpatul Ciorbă Gheorghe, precum şi a remiterii acestora de către inculpatul Mureşan Ioan inculpatului Remeş Decebal Traian, care îl aştepta la terasă au fost probate prin înregistrarea video în mediul ambiental şi constatate nemijlocit de prima instanţă (care a vizionat-o în şedinţa publică la termenul din 10 noiembrie 2010), procesul-verbal de constatare a efectuării actelor premergătoare din 28 septembrie 2007 în care se consemnează nota de supraveghere operativă cu nr.1027580/2007, fiind anexate fotografiile judiciare (filele 366-375 vol.2 dosar urmărire penală şi filele 1-5 vol.3 dosar urm. penală), acestea coroborându-se cu declaraţiile inculpatului Ciorbă Gheorghe”, arată Curtea Supremă.  




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite