Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Măcin, reţinut de DNA pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-procurorul ar fi acceptat mită în saci de porumb FOTO Adevărul
Prim-procurorul ar fi acceptat mită în saci de porumb FOTO Adevărul

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Măcin, Constantin Balaban, a fost reţinut de DNA pentru mai multe fapte de corupţie comise între 2007-2015, între care fals în declaraţii, şantaj şi luare de mită, în timp ce grefiera Alexandrina Jijileanu este cercetată sub control judiciar în acelaşi dosar.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Constantin Balaban, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declaraţii în formă continuată (7 acte materiale), şantaj, luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Alexandrina Jijileanu, grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, pentru complicitate la dare şi luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în intervalul 23 iulie 2007 - 4 martie 2015, Balaban a administrat, în fapt, o societate comercială care avea ca asociat unic şi administrator pe soţia sa, astfel că s-a implicat direct în gestionarea relaţiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu obţinerea de contracte comerciale, colectarea sumelor de bani cuvenite societăţii în urma desfăşurării activităţii comerciale, asigurarea logistică a celor două autocamioane şi a celor două semiremorci deţinute de societate, organizarea contabilităţi primare a societăţii, gestionarea resurselor umane, reprezentarea societăţii în contact cu autorităţile fiscale de control.

În 16 august 2007, urmărind înfiinţarea şi operaţionalizarea firmei respective, Constantin Balaban a creditat-o, ca persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei, iar în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei. Totodată, în 23 iulie 2007, 2 martie 2009 şi 1 noiembrie 2011, Balaban a creditat, prin intermediul administratorului, aceeaşi societate cu suma totală de 375.000 de lei.

Procurorii susţin că aceste împrumuturi nu sunt menţionate în declaraţiile de avere întocmite, ca procuror, de Constantin Balaban, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 şi nu există date din care să fi rezultat că aceste creanţe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, arată anchetatorii, în cuprinsul acestor declaraţii Balaban a declarat la rubrica "Venituri" salariul său de procuror, precum şi salariul soţiei, fără a exista vreo menţiune despre firma respectivă, deşi, scriptic, soţia sa era administrator şi asociat unic, iar societatea a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014 de 1.066.368 de lei.

Mită în saci de porumb

În 12 ianuarie 2015, Balaban a ameninţat, prin intermediul unui agent de poliţie, şef de post al unei localităţi din judeţul Tulcea, cu reţinerea, arestarea şi condamnarea unei persoane suspectate într-un caz de furt, în vederea achitării, până în seara respectivă, a unei părţi din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat, arată sursa citată.

Cazul respectiv a fost instrumentat de către agentul de poliţie, iar cercetările s-au făcut sub supravegherea procurorului Balaban.
Totodată, anchetatorii mai susţin că, în intervalul 10 noiembrie 2014 - 23 februarie 2015, Balaban, cu ajutorul grefierei Alexandrina Jijileanu, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferenţial, promiţându-i, de asemenea, stabilirea unei pedepse cu închisoarea de opt luni şi amânarea aplicării acesteia, în cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Acea persoană fusese prinsă, în 12 septembrie 2014, de poliţişti rutieri din Măcin când conducea un autoturism având o concentraţie de 0,80 grame/litru alcool în aerul expirat. În acest sens, grefiera şi-a exercitat influenţa asupra reprezentanţilor Poliţiei municipiului Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu la instrumentarea dosarului. Astfel, cei doi inculpaţi au urmărit inclusiv obţinerea unui folos injust pentru persoana respectivă, în legătură cu nerestricţionarea libertăţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Înţelegeri cu alcool

Procurorii DNA mai arată că, 11 decembrie 2014, Balaban a acceptat, prin intermediul aceleiaşi grefiere, promisiunea remiterii unor cantităţi de băuturi alcoolice din partea unei persoane în cazul căreia se dispusese anterior clasarea urmăririi penale. În acel dosar, Balaban întocmise, ca procuror, acte procedurale pentru tentativă de viol.

Potrivit DNA, celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, grefiera Alexandrina Jijileanu fiind cercetată sub control judiciar, în timp ce procurorul Constantin Balaban, reţinut în noaptea de joi spre vineri, urmează să fie prezentat, în cursul zilei de vineri, Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Joi, procurorii DNA au făcut percheziţii în patru locaţii din oraşul Măcin, judeţul Tulcea.

Surse judiciare declarau pentru Mediafax că percheziţiile au avut loc la sediul Parchetului Judecătoriei Măcin, iar printre cei vizaţi în această anchetă ar fi prim-procurorul Constantin Balaban, care are şi calitatea de purtător de cuvânt al instituţiei, şi o grefieră.

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite