Ponta pune lacăt comisiei de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, s-a dus la Consiliu ca să le explice membrilor acestuia, „cu subiect şi predicat“, că s-au întrunit în ilegalitate
Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei, s-a dus la Consiliu ca să le explice membrilor acestuia, „cu subiect şi predicat“, că s-au întrunit în ilegalitate

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a pronunţat vineri în privinţa acuzaţiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

 Lucrarea sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională" a fost analizată pagină cu pagină, iar comisia „a constatat că 85 de pagini din cele 307, cât cuprinde partea propriu-zisă a tezei de doctorat, fără anexe, reprezintă copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat". 

Potrivit anunţului, plagiatul este unul grosolan, de tipul copy/paste, adică există preluări de pagini întregi, fără citare, din diverşi autori. Printre fragmentele copiate de Ponta au fost depistate 44 de pagini preluate dintr-o lucrare a profesorului Vasile Creţu, lucrare care nu a fost menţionată în bibliografie.Această concluzie contrazice declaraţiile anterioare ale premierului, care spunea că nu poate fi vorba decât despre o greşeală de citare, nu de un furt intelectual.

Comisia recomandă retragerea titlului

În urma acestor constatări, votate în unanimitate de 15 membri ai CNATDCU, organismul a trimis Ministerului Educaţiei recomandarea de retragere a titlului de doctor în drept pe care Ponta îl deţine din 2003. În virtutea acestui titlu, actualul premier a avut din acel an un spor de 15% la salariu şi a putut ajunge conferenţiar universitar.

Recomandarea comisiei urma să fie analizată de PSD-ista Ecaterina Andronescu, proaspăt nominalizată pentru portofoliul Educaţiei, după expirarea interimatului lui Liviu Pop. Până atunci, acesta din urmă a declarat deja ilegală şedinţa CNATDCU şi, prin urmare, verdictul de plagiat. A făcut-o chiar înainte de a apărea argumentul pe care s-a întemeiat acuzaţia. Vineri, la ora 9.00, consiliul s-a întrunit, aşa cum se stabilise de o săptămână, pentru a discuta mai multe probleme. Pe ordinea de zi se aflau trei cazuri: lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, cea a procurorului general Laura Codruţa Kovesi, precum şi o dispută între un doctorand şi îndrumătorul său de lucrare.

În cazul Kovesi, acuzată de Mugur Ciuvică, preşedintele unui ONG asociat lui Dan Voiculescu, lipsea răspunsul Universităţii de Vest din Timişoara. Mai precis, instituţia nu a trimis comisiei lucrarea susţinută de actualul procuror general în 2011.

Ministrul Educaţiei în plenul comisiei

La puţin timp după începerea şedinţei de vineri a CNATDCU, la sediul său au ajuns doi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, urmaţi de însuşi ministrul Liviu Pop. „Am venit să le spun, cu subiect şi predicat, că singura comisie în măsură să analizeze dacă e plagiat e Consiliul Naţional de Etică", a declarat interimarul  ziariştilor chemaţi la faţa locului.  Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDUCER), este convins că Pop a tras de timp, pentru a nu se pronunţa o decizie pe plagiatul premierului înainte de publicarea, în Monitorul Oficial, a ordinului de desfiinţare a Consiliului.

Pop se baza pe mai multe prevederi pe care le schimbase în regulamentul de funcţionare al CNATDCU. Numai că aceste modificări nu erau încă publice, fiind publicate în Monitorul Oficial chiar în timp ce ministrul discuta cu membrii prezenţi.

Comisie lărgită cu universităţi obscure

În locul consiliului format din maximum 20 de persoane, Pop a hotărât că este nevoie de unul lărgit, de 45 de membri, care să reprezinte cât mai multe universităţi. Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din Universitatea Bucureşti şi membru al CNATDCU, spune că aşa se va institui un control asupra acestui for. Dacă până acum cei care compuneau consiliul erau numiţi individual, alegându-se personalitatea ştiinţifică, pe baza competenţelor şi recunoaşterii, acum nominalizarea va fi făcută de universităţi, unele dintre ele mici, locale, obscure. Pop a susţinut că vor intra în noua comisie şi profesori din străinătate, dar nu a trimis nicio solicitare la vreo universitate din afara ţării.

„Noi nu suntem contabili la C.A.P."

Dialogul din sediul CNATDCU a fost calm, chiar dacă unii dintre profesori l-au acuzat pe ministru că a minţit, de exemplu, atunci când a spus că le-a cerut raportul de activitate pe 21 iunie. Marian Preda explică: „Cererea a venit cu 48 de ore înainte. Noi i-am predat raportul vineri, când a venit la consiliu. Dar Liviu Pop nu a ţinut cont că noi nu suntem contabili la CAP să-i dăm raport de activitate în 48 de ore!", a explicat decanul Preda.

Membrii CNATDCU care au votat în unanimitate verdictul de plagiat n-au avut nevoie de nicio altă explicaţie după ce au văzut lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. „Despre ce vorbim? În sesiunea de acum am avut şase studenţi care nu au intrat în examen din cauza plagiatului. Asistenta mea a avut lista cu cei care au copiat în referatele lor de peste an. Au copiat, de la o frază până la o pagină, din alţi autori, fără a cita. Niciunul dintre ei nu a protestat, se cunosc foarte bine regulile. Asta este cultura normală în orice mediu universitar", a mai spus Preda.

Verdict în unanimitate

Despre acuzaţia că membrii CNATDCU nu erau specialişti în drept, ca să aibă competenţa de a se pronunţa în privinţa tezei de doctorat a premierului, acelaşi universitar spune: „Nu s-a discutat pe originalitatea lucrării, pe ideea ei. Dacă analiza se făcea pe originalitate şi conţinut, atunci se schimba problema. Dar noi am analizat preluarea fără citare din alţi autori, adică despre formă. Niciunul dintre cei care au votat nu a avut vreun dubiu. De
altfel, eu vreau să văd ce universitar din România va semna o decizie care spune că teza lui Victor Ponta nu este un plagiat", a declarat Preda. 

Pop se plânge la Parchet

Ministrul Liviu Pop şi-a încheiat interimatul la Educaţie, dar misiunea sa împotriva celor care l-au declarat plagiator pe Victor Ponta nu s-a încheiat. El a declarat ieri, pentru „Adevărul", că va face plângere penală împotriva preşedintelui CNATDCU,Marius Andruh, şi al altor membri ai comisiei, pentru „abuz în funcţie, fals intelectual şi uz de fals".

Premierul va fi judecat şi de Universitatea Bucureşti

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu este singura instituţie împiedicată să verifice plagiatul premierului Victor Ponta. Pe exact aceeaşi schemă a fost desfiinţat recent şi Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice (CNECSDT), tot printr-un ordin semnat de ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, şi apărut în Monitorul Oficial pe data de 8 iunie. Ministrul şi-a justificat atunci măsura acuzând lipsa de activitate a acestui organism, spunând că a emis o singură decizie în şapte luni de funcţionare. Potrivit documentelor existente chiar pe site-ul CNECSDT, în realitate au existat 14 decizii în această perioadă.

Demisia decanului de la Drept

Lunea trecută, Consiliul Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, instituţia de învăţământ superior unde şi-a obţinut Victor Ponta doctoratul sub îndrumarea lui Adrian Năstase, a discutat cazul. Rezultatul a fost o hotărâre prin care instituţia îşi declina competenţa de a verifica lucrarea premierului, pe motiv că legea nu permite acest lucru.

Decanul Flavius Baias şi-a dat demisia deoarece a fost dezamăgit de decizia consiliului, adoptată cu majoritate de voturi. În opinia sa, pentru apărarea reputaţiei facultăţii trebuia constituită o comisie care să verifice teza lui Ponta.

Plagiatul, în atenţia Universităţii

Desfiinţarea CNATDCU nu înseamnă că primul ministru a scăpat de acuzaţia de plagiat. Joi, în şedinţa Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti se va discuta cazul Ponta. Acest organism aştepta însă un punct de vedere din partea Facultăţii de Drept.

Raluca Moise, purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, a declarat că din acest for s-a retras profesorul Viorel Ciobanu. Acesta a făcut parte din comisia de doctorat care a evaluat lucrarea lui Ponta şi era decan al Facultăţii de Drept în anul 2003.

De asemenea, în prima şedinţă a Senatului Universităţii Bucureşti va fi pus în discuţie cazul Ponta, dar vor fi dezbătute şi atacurile politice asupra instituţiei. Tot atunci se va analiza şi ce s-a întâmplat pe 23 iunie când Facultatea de Drept şi-a declinat competenţa în privinţa acuzaţiei de plagiat.

Cvorumul a fost îndeplinit

Un alt argument al ministrului împotriva comisiei a fost lipsa de cvorum a şedinţei desfăşurate vineri. Au votat doar 13 membri ai Consiliului general, dar pentru ca hotărârea să fie legală era nevoie de 14 voturi. Adică de două treimi din totalul membrilor. Au fost prezente 13 dintre personalităţile care alcătuiesc acest Consiliu. Toate au votat pentru plagiat. Pe lângă aceştia, au mai fost exprimate electronic (prin e-mail) două voturi, lucru permis de Regulamentul de funcţionare a Consiliului general.

De aceea, indiferent câţi oameni spune ministrul că ar trebui să voteze, cvorumul a existat.

Marius Andruh, preşedintele CNATDCU, explică: „Pe oricare dintre ordinele de ministru am discuta, a existat cvorum. Au fost 13 voturi date prin prezenţă efectivă, iar două pe cale electronică. Toate regulamentele prevăd această posibilitate de vot", spune profesorul universitar Marius Andruh, preşedintele Comisiei Naţionale de Atestare a Titlurilor Universitare.

Cronologia plagiatului

- 2003 - Şef al Corpului de Control al primului ministru, Victor Ponta îşi susţine teza de doctorat, intitulată „Curtea Penală Internaţională", chiar sub îndrumarea şefului său Adrian Năstase.
- 2004 - Se publică volumul conţinând lucrarea de doctorat la Editura Lumina Lex.
- 2010 - Este ales preşedinte ale PSD.
- 27 aprilie 2012 - Este desemnat premier după căderea Guvernului Ungureanu.
- 18 iunie 2012 - Revista „Nature" publică acuzaţia că teza de doctorat a premierului României este plagiată. Ştirea este preluată de „Frank-furter Allgemeine Zeitung" şi apoi de toate agenţiile de presă.
- 19 iunie 2012 - Ponta declară că scandalul este orchestrat de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, din cauza conflictului cu Traian Băsescu pe tema participării la Consiliul European.
-  28 iunie 2012 - Premierul român declară pentru ziarul spaniol „El Pais" că îşi va da demisia dacă se va dovedi că a plagiat.
- 29 iunie 2012, ora 9.00 - Comisia de atestare începe şedinţa în care se dezbate cazul Ponta.
- 29 iunie 2012, ora 10.55 - În Monitorul Oficial apare ordinul prin care ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, desfiinţează comisia.
- 29 iunie 2012, ora 17.00 - Consiliul anunţă verdictul: Ponta este vinovat de plagiat.
- 29 iunie 2012, ora 24.00 - Încetează interimatul lui Pop în fruntea ministerului.

"Au fost 13 voturi ale membrilor prezenţi şi 2 voturi exprimate prin e-mail, adică a existat cvorum pe toate regulamentele  de funcţionare."
Marius Andruh preşedintele Consiliului

"Nu suntem contabili de CAP ca să facem un raport de activitate în 48 de ore, aşa cum a cerut ministrul interimar Liviu Pop."
Marian Preda membru Consiliu de Atestare

"Ministrul Pop a ţinut de vorbă Consiliul până când s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care desfiinţa acest organism."
Ştefan Vlaston preşedinte EDUCER

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite