Ponta: Se caută soluţii ca de programul "Cornul şi Laptele" să beneficieze doar cei care au nevoie
0Premierul Victor Ponta spune că se caută soluţii ca doar "cei care au cu adevărat nevoie" să beneficieze de programul "Cornul şi Laptele", precizând că sunt mulţi copii care aruncă alimentele primite la şcoală, în timp ce alţii au nevoie de mai mult.
Victor Ponta a fost întrebat, luni, după slujba de la Mănăstirea Maglavit (Dolj), dacă mai susţine renunţarea la programul "Cornul şi Laptele" şi redirecţionarea banilor respectivi către programele de after-school, scrie Mediafax.
"Deocamdată programul «Cornul şi Laptele» este finanţat parţial din fonduri UE şi parţial din fonduri bugetare şi lucrăm pentru ca banii să ajungă la copiii care au nevoie. Sunt mulţi copii care nu consumă nici lapte, nici corn, unii le aruncă, iar alţii au nevoie de mai mult. Pentru noul exerciţiu financiar UE 2014-2020, căutăm împreună soluţii pentru ca doar cei care au cu adevărat nevoie să primească acest sprijin", a declarat Ponta.
Premierul Victor Ponta declara, în martie 2013, că Guvernul vrea să renunţe la programul "Cornul şi Laptele", iar banii folosiţi să fie direcţionaţi către programele after-school.
"Vreau aceeaşi bani să încercăm să-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru că în acest moment sunt copii care într-adevăr au nevoie şi vin la şcoală şi e bine pentru păriţi - vorbesc de cei din familii modeste, unde programul îşi atinge scopul - şi sunt foarte mulţi copii care nu mănâncă nici cornul respectiv, nu beau laptele, îl aruncă, îl irosim absolut degeaba", afirma Ponta, apreciind că programul presupune o risipă de bani ce ar putea folosiţi altfel.
Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spunea că programul "Cornul şi Laptele" cu siguranţă nu se va opri, precizând totodată că astfel de programe vor fi regândite, pentru ca produsele să ajungă "unde este mai mare nevoie de ele".
Cornul şi laptele întârzie şi anul acesta
Totuşi, anul acesta programul întârzie în mai multe judeţe din cauza licitaţiilor. Spre exemplu, contractul de achiziţie pentru produsele din cadrul programului "Cornul şi laptele" pentru elevi şi preşcolari nu a fost încă atribuit de către Consiliul Judeţean Mehedinţi, licitaţia fiind în curs de derulare, astfel că este posibil ca elevii să primească aceste produse abia din 15 octombrie, scrie Mediafax.
De asemenea, la Galaţi, licitaţia pentru programul naţional ''Laptele şi cornul'' este, încă, în desfăşurare. Consilierii judeţeni speră ca până la începerea noului an şcolar să se stabilească cine va distribui cornul şi laptele în grădiniţele şi şcolile din judeţ.
Şi în Bihor sunt probleme, funcţionarii Consiliului Judeţean fiind obligaţi să refacă documentaţia pentru licitaţia pentru stabilirea firmelor care vor distribui produsele în şcoli. Copiii vor beneficia de programul guvernamental cel mai devreme la începutul lunii octombrie, potrivit Digi 24.
Ţara noastră utilizează, ca majoritatea statelor membre, programele „Cornul şi laptele” şi „Fructe în şcoli”, a căror comasare a fost decisă la începutul anului de Comisia Europeană, însă cu înjumătăţirea bugetului pentru România. Asta pentru că doar 15% din fondurile comunitare au fost utilizate, marea problemă fiind birocraţia şi distribuţia la nivel local.
Peste jumătate din ţările europene au politici privind alimentaţia corectă în şcoli
Mai mult de jumătate din ţările europene, inclusiv Elveţia şi Norvegia, au politici obligatorii privind alimentaţia corectă în şcoli, restul au ghiduri facultative privind rolul consumului de alimente sănătoase pentru copii, în contextul amplificării fenomenului obezităţii în rândul celor mici. Aceasta este principala concluzie a unui studiu care inventariază politicile alimentare în şcoli la nivelul UE.
Măsurile naţionale care vizează promovarea dietelor sănătoase în şcoli variază de la orientări facultative privind dimensiunile porţiilor, de exemplu, la interdicţii totale, inclusiv în ceea ce priveşte comercializarea, ale distribuitoarelor automate şi ale băuturilor îndulcite cu zahăr.
Pe aceeaşi temă:
De ce întârzie distribuirea merelor gratuite în şcoli: „putrezesc“ în birocraţie