OMS: Suntem „din ce în ce mai orbi“ la transmiterea COVID-19. Ce plănuieşte Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană anunţă că UE a intrat într-o nouă fază post-urgenţă a pandemiei de COVID-19, în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor ar trebui să fie similară cu supravegherea gripei.

În acelaşi timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că ţările lumii testează din ce în ce mai puţin, iar asta împiedică autorităţile să detecteze modul de transmitere a virusului.

Ţările trebuie să continue să supravegheze infecţiile cu noul coronavirus, a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Tedros Adhanom Ghebreyesus este de părere că întreaga lume este „oarbă“ cu privire la răspândirea COVID-19 din cauza ratelor de testare în scădere, potrivit Reuters, citat de Agerpres. „Pe măsură ce numeroase ţări reduc testarea, OMS primeşte din ce în ce mai puţine informaţii despre transmitere şi secvenţiere“, a declarat Ghebreyesus.

„Din ce în ce mai orbi“ faţă de virus 

„Acest lucru ne face din ce în ce mai orbi faţă de modurile de transmitere şi evoluţia virusului“, a adăugat acesta. Bill Rodriguez, directorul executiv al FIND, o organizaţie care colaborează cu OMS pentru extinderea accesului la testare, a dezvăluit că ratele de testare au scăzut cu 70% până la 90%. „Avem o abilitate fără precedent de a şti ce se întâmplă. Şi, cu toate acestea, în prezent, pentru că testele au fost primele victime ale deciziei globale de a lăsa garda jos, devenim orbi faţă de ceea ce se întâmplă cu acest virus,“ a declarat el.

UE, într-o nouă fază a pandemiei de COVID-19 

Între timp, Comisia Europeană urmează să afirme că UE a intrat într-o nouă fază post-urgenţă a pandemiei de COVID-19, în care testarea ar trebui să fie vizată, iar monitorizarea cazurilor de COVID-19 ar trebui să fie similară cu supravegherea gripei pe bază de mostre, conform unui proiect de document văzut de Reuters. „Această comunicare propune o abordare pentru gestionarea pandemiei în următoarele luni, trecând de la un mod de urgenţă la un mod mai durabil”, se arată în proiectul de document al UE.

Recomandări şi avertismente 

Documentul UE nu este obligatoriu şi vine cu avertismente clare că „COVID-19 este aici pentru a rămâne”, probabil odată cu apariţia de noi variante şi, prin urmare, „vigilenţa şi pregătirea rămân esenţiale”.

Proiectul de document, pregătit de comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, avertizează că sunt posibile noi creşteri ale numărului de cazuri şi recomandă guvernelor UE să rămână în gardă şi să fie gata să revină la măsurile de urgenţă, dacă va fi necesar.

O nouă abordare pentru monitorizarea pandemiei 

Cu toate acestea, Comisia recunoaşte, de asemenea, că a început o nouă fază şi că este necesară o nouă abordare pentru monitorizarea pandemiei. Asta înseamnă că în unele state s-a renunţat deja la testarea în masă, prin care persoanele cu simptome şi contactele lor trebuie să fie supuse unui test, în contrast puternic cu politicile aplicate în prezent în China, unde oraşele mari sunt supuse restricţiilor şi testelor în masă regulate, după detectarea a unui număr mic de cazuri. Comisia recunoaşte această schimbare, observând că testele mai puţine ar putea îngreuna interpretarea datelor epidemiologice. Pentru a aborda această situaţie, Bruxelles-ul încurajează introducerea unor modalităţi mai sofisticate de detectare a focarelor.

Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este responsabilă cu declararea unei pandemii şi a sfârşitului acesteia, o mişcare care are implicaţii juridice vaste pentru o mare varietate de sectoare, inclusiv asigurători şi producătorii de vaccinuri. Agenţia ONU a spus că pandemia nu s-a încheiat.

În România, numărul cazurilor s-a dublat 

Între timp, Ministerul Sănătăţii român a anunţat ieri 1.464 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, dublu faţă de ziua precedentă. Au fost raportate 26 decese, inclusiv al unui copil. În Bucureşti au fost raportate 290 de cazuri noi de COVID-19, în Cluj - 123, Timiş - 97, Braşov - 62, Iaşi - 59, iar celelalte judeţe au înregistrat sub 50 de cazuri noi de infectare. 

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 1.251, cu 21 mai puţin faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 212 persoane, cu 12 mai puţin faţă de ziua anterioară. Dintre cei 212 pacienţi internaţi la ATI, 192 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 79 sunt minori, 78 fiind internaţi în secţii, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară şi 1 in ATI, la fel ca în ziua anterioară.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate doar 7.903 teste RT-PCR.

OMS este responsabilă cu declararea unei pandemii şi a sfârşitului acesteia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite