O grefieră acuzată de şpagă folosea limbajul codificat al lui Cătălin Voicu, care promitea că poate interveni la „doctor“ pentru sentinţe favorabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Voicu, la Curtea Supremă
Cătălin Voicu, la Curtea Supremă

„Vedeti că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră, mă ocup cu domnul doctor de tratamentul acela şi ne auzim în zilele următoare, da?“, era parola folosită de fostul senator PSD Cătălin Voicu în discuţiile telefonice cu milionarul Costel Căşuneanu, atunci când aducea aminte de şpagă. Termenii de „spital”, „doctor” şi „medicamente” i-au substituit pe cei de judecată, magistrat şi bani sau alte foloase materiale.

Cătălin Voicu credea, în 2009, că prin simpla schimbare a unor cuvinte putea să distragă atenţia, în cazul în care era interceptat, de la adevăratul sens al discuţiei. Strategia acestuia nu a şinut, iar fostul senator a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Astfel de strategii au fost folosite frecvent în discuţiile telefonice de către cei implicaţi în diverse dosare de corupţie.

Grefiera, condamnată

Un astfel de caz este al Veronicăi Feher, grefieră la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Femeia a fost acuzată că a pretins şi primit 100.000 de lei şi produse alimentare de la o rudă a doi inculpaţi trimişi în judecată pentru omor. Ea a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra magistraţilor care judecau cauza, în vederea emiterii unei soluţii favorabile. Acuzaţiile: două infracţiuni de trafic de influenţă în formă continuată.

Pe 30 mai 2017, Tribunalul Cluj a decis condamnarea Veronicăi Feher la 2 ani şi 6 luni de închisoare. Femeia a contestat sentinţa la Curtea de Apel Cluj, următorul termen din dosar este pe 25 septembrie. Cele duă persoane care au cumpărat influenţa Veronicăi Feher au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi au primit condamnări cu suspendare: Cornelia Rusu- 1 an şi 4 luni şi Floarea Telcian- 2 ani şi 8 luni.

Potrivit procurorilor DNA, Veronica Feher era prudentă atunci când vorbea despre intervenţii pe lângă judecători şi folosea un limbaj codificat. De exemplu, pentru data când a promis o decizie favorabilă, Feher i-a zis Floarei Telcian: „ţi-am zis atuncea, înainte de a veni la proces, ţi-am zis: „În 14 tăiem porcu.” „Ţi-am zis aşa? Înainte de a semna… amânarea. Nu ţi-am zis aşa? Ţi-am zis aşa: «În 14 tăiem porcu’. În 14 decembrie».”

Promisiunile făcute de grefiere, de scădere a sentinţei: „De aici până aici ...[neinteligibil]... 12…, 11 ...[neinteligibil]... Atuncea vă gândiţi, să discutaţi ...[neinteligibil]... cel puţin doi ani, se reduce încă trei ani şi rămân şapte. Şi dacă rămân şapte ...[neinteligibil]... cinci ani garantez io…”.

Limbaj codificat

Feher ar fi discutat codificat despre judecătoare, căreia îi spunea „preot”/„preoteasă”/„doctor”. „Preoteasa, doamna preoteasă, colega mea a zis că: «Luni se poate veni»”,  „Am vorbit cu doamna preuteasă şi mi-o zis că-i deschis totul, şi toate farmaciile-s deschise” sau „Doamna doctor trebuia… Ie… Trebuia doamna doctor să-ţi facă, să trimită expertiza aia care nu-i încă gata… Ştii? Expertiza…”, iar banii erau „medicamente”.

Potrivit interceptărilor, Veronca Feher ţinea evidenţa banilor încasaţi de la cumpărătorul de influenţă.
Potrivit une discuţii din februarie 2017, ea ar fi încasat  până la data respectivă suma de 90.000 lei şi că mai trebuie predată suma de 10.000 lei

Floarea Telcian: El n-o ştiu ce-am făcut… V-am dat atâţia…
Veronica Feher: Păi, Doamne iartă-mă! Apăi, da...[neinteligibil]...
Floarea Telcian: V-am dat atâţia… banii…
Veronica Feher: Deci nu scapă nici atâta, nu-s nici...[neinteligibil]...  
Floarea Telcian: Nouă sute de milioane… îs bani. Şi… ce-am vrut să zâc… Ă…, aţi vorbit cu doamna? I-aţi dat?
Veronica Feher: Păi, da ce…, ce crezi dumneata că io fac şmecherii sau cum?
Floarea Telcian: La cea doamnă, i-aţi dat…, i-aţi dat şi ei din bani?
Veronica Feher: Păi cum ...[neinteligibil]... ? Doamne fereşte! Păi, cum adică femeie?  
Floarea Telcian: Amu aia am…        
Veronica Feher: Amu, Doamne iartă-mă, încep să… răstorn io!
Floarea Telcian: Mai am o suta aia, apăi să v-o aduc mâine… Nu?
Veronica Feher: Păi, o sută de milioane. Şi d-apăi mie după ce vezi negru pe alb cum îi… Nici io…
Floarea Telcian: Ş-apoi…?...
Veronica Feher: …io i-au p..a, nu? Io ce alerg…, ce câştig, pentru ce? Că o vinit copilu lui popa să fac bine? Pentru ce? Nu să poate, femeie! În ziua de astăzi…, n-am înţeles!
Floarea Telcian: Ş-apoi să vin mâine? Că amu vin de la Cluj… Să vin mâine să vi-i aduc? C-apăi…
Veronica Feher: Mâine… sau dacă nu miercuri, joi…
Floarea Telcian: Mâine pe la amiaz aşa că…
Veronica Feher: Da cum adică? Ce io mă…, mă joc cu viaţa oamenilor sau cu ceva? Păi, da voi aşa mă credeţi? Că ce...[neinteligibil]... Îmi pare rău! De ştiam… vă lăsam acolo. Încă…, vai de capu meu! Vai de capu meu! Adică… o amantă îi de milioane şi o ...[neinteligibil]... Vai! Floare, îmi pare rău! Parcă aţi ştii că voi aşa vă înduplecaţi, da îmi pare rău. Şi când ajungeţi la Cluj cum...[neinteligibil]... după voi? ...[neinteligibil]... astăzi…(loveşte cu mâna în masă) Ăsta-i preţu!...”


Pe data de 14 februarrie 2016, Telcian loarea i-ar fi remis luiFeher Veronica suma de 10.000 lei.
Veronica Feher: Ai văzut? Hai pe partea astalaltă că-i…curent…se vede…
Floarea Telcian: No…îs bancnote de 50…aşa şi….până la miliard, ş-apoi nu mai pot…doamna…

În timpul anchetei, iniţial Veronica Feher a negat acuzaţiile ce i se aduc, însă ulterior a recunoscut. După prelungirea măsurii arestului preventiv,  femeia a uzat de dreptul la tăcere, refuzând să mai dea declaraţii în cauză.



 
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite