Normele de aplicare a Legii privind regimul armelor şi muniţiilor, pe ordinea de zi a Guvernului. Ce modificări se aduc legislaţiei în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea să aprobe un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004
Guvernul vrea să aprobe un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004

Guvernul ar urma să adopte în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de miercuri figurează şi un proiect de hotărâre privind rechemarea unui consul general.

UPDATE  Printre modificările dorite de Guvern la  Legea 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor se află, printre altele,  pedepsirea cu amendă a unor contravenţii cum ar fi “acceptarea la curs, de către persoanele juridice autorizate să organizeze cursurile de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, a unei persoane” care nu şi-a prelungit  valabilitatea permisului de permisului de armă în termenul legal. Pentru această contravenţie se aplică o amendă de la 501 lei la 1.000 lei.

Cu o amendă de la 2.001 lei la 5.000 lei este pedepsită persoana care nu respectă condiţiile legale de transfer temporar al armelor de foc de pe teritoriul României într-un stat membru care se realizează numai după eliberarea permisului de transfer  prealabil eliberat de autorităţile statului de destinaţie

Apoi este pedepsită nerespectarea de către armurierii care produc arme şi muniţii a obligaţiei de a ţine evidenţa armelor şi muniţiilor fabricate “în registre constituite cu avizul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau al inspectoratelor judeţene de poliţie în a căror rază teritorială de competenţă îşi au sediile sociale” cu o amendă de la 5.001 lei la 10.000 lei.

Amenzile sunt aplicate de către ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Române care pot aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare în cazul constatării unor contravenţii.  Astfel se poate suspenda autorizaţia de funcţionare pentru o perioadă de 3 luni, se pot anula autorizaţii de funcţionare şI se poate ajunge la confiscarea armelor sau, după caz, a muniţiilor.

Proiectul de Hotărâre mai face referire şi la condiţiile în care se eliberează certificatele de psihologică şi medical necesare la obţinerea permisului.  Astfel, “condiţiile de autorizare a unităţilor sanitare, publice sau private, pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor se aprobă prin ordin al ministrului Sănătăţii”.

Ştirea iniţială

De asemenea, în cadrul reuniunii Guvernului va fi prezentată şi o informare cu tema "Analiză privind evidenţa unică a organizaţiilor neguvernamentale cu statut de utilitate publică şi monitorizarea activităţii acestora pentru perioada exerciţiilor financiare 2014 - 2016 - acţiune prevăzută în Strategia Naţională Anticorupţie 2016 - 2020".

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite