Năstase, eliberat pentru că s-a implicat în influenţarea pozitivă a celorlalţi deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, la ieşirea din penitenciar FOTO Adevărul
Adrian Năstase, la ieşirea din penitenciar FOTO Adevărul

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de liberare condiţionată a lui Adrian Năstase, că fostul premier a avut un "comportament foarte bun" în penitenciar, s-a implicat în "influenţarea pozitivă" a celorlalţi deţinuţi şi a dat "dovezi de îndreptare".

"Raportat la circumstanţele personale ale condamnatului, tribunalul are în vedere faptul că petentul pe durata detenţiei a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţile educative şi asistenţă psihosocială desfăşurate în penitenciar, implicându-se cu precădere în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane privative de libertate", se arată în motivarea instanţei.

Instanţa precizează că Năstase, în urma participării la activităţile de educaţie, a obţinut un număr de 490 credite şi a fost recompensat de opt ori. Judecătorii au constatat, de asemenea, că fostul premier a publicat trei lucrări ştiinţifice, motiv pentru care i-au fost scăzute din pedeapsă 105 zile.

"Este adevărat că cel condamnat a mai suferit o condamnare cu executare în regim de detenţie din care a fost liberat condiţionat la data de 18 martie 2013, dar în perioada de aproximativ 10 luni în care acesta a executat restul de pedeapsă în stare de libertate nu a mai săvârşit alte fapte penale şi s-a reintegrat în mod firesc în societate", se mai arată în motivare.

În plus, magistraţii care au decis că Năstase poate părăsi penitenciarul au ţinut cont şi de comportamentul actual al fostul premier, "care a înţeles să se conformeze regulilor şi rigorilor detenţiei, dând dovezi de îndreptare".

În 21 august, Adrian Năstase a plecat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis, definitiv, ca el să fie eliberat condiţionat, pentru că a executat o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare.

Instanţa a respins atunci contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a menţinut decizia Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a stabilit ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat condiţionat. Tribunalul Ilfov a dispus la acel moment punerea de îndată în libertate a lui Adrian Năstase.

Năstase a executat efectiv 500 de zile de pedeapsă, respectiv 228 de zile din pedeapsa primită în dosarul "Zambaccian" şi 272 din condamnarea dispusă în "Trofeul calităţii". La acestea s-au adăugat 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate, respectiv elaborarea unor lucrări ştiinţifice. Astfel, s-a considerat că Năstase a executat 605 zile din pedeapsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite