MAI, despre decizia CCR privind cartelele prepay: sunt utilizate de membrii grupărilor de crimă organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea FOTO Adevărul
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea FOTO Adevărul

După ce Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţională Legea „Big Brother“, care ar fi obligat utilizatorii de cartele prepay să le cumpere cu buletinul, Ministerul de Interne consideră că luptei împotriva criminalităţii organizate va fi afectată.

„Ministerul Afacerilor Interne, alături de instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, a susţinut legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă 111/2011 privind comunicaţiile electronice, apreciind că acest act normativ votat de Parlamentul României este un demers firesc şi util într-un stat democratic care are datoria de a apăra integritatea şi siguranţa cetăţenilor săi, se arată într-un comuncat al MAI.
 
Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect de lege având ca obiectiv stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit, în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate şi în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism.
 
„În viziunea noastră, un stat puternic este unul în care instituţiile sale sunt capabile să protejeze interesele naţionale şi securitatea naţională, în ansamblu.
 
În activităţile concrete pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne, în special Poliţia Română, le desfăşoară pentru protejarea cetăţenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia de ieri a Curţii Constituţionale este de natură a influenţa în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative.
 
Din practica judiciară a Poliţiei Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracţionale utilizează cartele PrePay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-şi asigura o protecţie suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuinţe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziţionau cartele PrePay înainte de comiterea fiecărei fapte.
 
De asemenea, din datele şi informaţiile existente la nivelul Poliţiei Române rezultă că membrii unor grupări infracţionale, specializaţi în comiterea unor infracţiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracţiunilor de terorism, au achiziţionat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele PrePay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea şi comiterea unor infracţiuni, inclusiv pe teritoriul altor state“, susţin reprezentanţii în comunicatul emis.
 
Nou proiect pentru înregistrarea cartelelor prepay

„Având în vedere protejarea intereselor interne ce privesc siguranţa cetăţenilor români, dar şi contextul geopolitic actual, Ministerul Afacerilor Interne va susţine elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de act normativ care să aibă în vedere observaţiile Curţii Constituţionale şi care să asigure capabilităţile necesare instituţiilor din domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale de a-şi îndeplinii atribuţiile şi obiectivele legale“, susţine MAI.

Ce zice Curtea Constituţională

„Legea prepay“, cunoscută pe larg drept cea care le impunea operatorilor să reţină datele de identificare ale utilizatorilor de cartele prepay, a fost declarată neconstituţională.

Legea prepay a fost declarată neconstituţională, iar decizia a fost luată marţi de judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi. Curtea Constituţională a luat această decizie întrucât dispoziţiile pentru legea prepay nu au un caracter precis şi previzibil.

Judecătorii constituţionali au discutat excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat legea prepay privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay pe raţiuni legate, între altele, de protejarea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite