Laura Codruţa Kovesi, lăudată de presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a fost lăudată de presa internaţională. Mai exact, Le Monde arată că „alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, notează publicaţia.

UPDATE Luni, italienii de la Corriere della Seră publică un text în care spun că dacă nu Kovesi va obţine funcţia va însemna că Europa a capitulat în faţă lobby-ului agresiv al Guvernului român.

"Uniunea Europeană se află în pragul unei mici revoluţii. În săptămânile următoare, Consiliul UE şi Parlamentul European vor ajunge la o concluzie în numirea procurorului-şef european, care din 2020 va conduce investigaţiile de fraudă cu TVA şi fonduri europene, printre altele.

Pentru prima dată, o autoritate unică va avea puterea să investigheze astfel de infracţiuni în cele 22 de state membre care au aderat la iniţiativa. Însă revoluţia ar fi de două ori mai însemnată dacă miniştrii şi eurodeputaţii ar face ceea ce trebuie şi ar numi-o pe Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror anticorupţie din România, în această funcţie", se arată în materialul de opinie semnat de Paolo Valentino.

Ce arată ziarul francez Le Monde

„Desemnarea unei personalităţi din estul ex-comunist, aleasă de jurişti competenţi şi ireproşabili, ar arăta ataşamentul UE faţă de statul de drept”, arată editorialul Le Monde, potrivit g4media.ro. 

Le Monde e a doua mare publicaţie internaţională, după Financial Times care solicită numirea Laurei Codruţa Kovesi la cârma Parchetului European.  

Printre motivele pentru care Kovesi este lăudată de presa internaţională se numără şi faptul că este atacată de coaliţia de la guvernare în mod repetat, după cum arată publicaţia franceză, care aminteşte şi faptul că fosta şefă DNA este suspectă într-un dosar instrumentat de Secţia specială pentru investigarea magistraţilor.

Între altele, ziarul francez subliniază şi care sunt reuşitele Laurei Codruţa Kovesi, dar şi eforturile coaliţiei de la guvernare de a o împiedica să câştige postul. 

Ce spun social democraţii despre Kovesi

Social-democraţii o critică pe Kovesi, în timp ce europenii o laudă pentru rezultatele procurorilor anticorupţie. 

Întrebat dacă se teme PSD de Laura Codruţa Kovesi, ca procuror-şef european, Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei, a răspuns: „Nu avem de ce ne teme. În niciun caz. Odată ajuns acolo, cel care va conduce Parchetul European va trebui să se supună unor reguli europene. Noi am venit cu argumente şi am demonstrat că în ţară au existat lacune în actul de management, cu fapte, cu oameni care au avut de suferit”, a spus Florin Iordache.

În timp ce mulţi social-democraţi o critică pe Kovesi, sunt mulţi lideri europeni care i-au lăudat activitatea. Chiar unul dintre contracandidaţii săi, procurorul german Andreas Ritter, a spus în audierea din comisia LIBE că „este e o onoare” să fie pe aceeaşi listă cu Kovesi şi că are „toată admiraţia pentru curajul şi implicarea ei”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite