Incendiu în Clubul Colectiv. Patronii firmei Golden Ideas şi pirotehnicianul Viorel Zaharia au fost arestaţi preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Sectorului 4 a dispus, sâmbătă seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a patronilor firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv şi a pirotehnicianul Viorel Zaharia.O angajată a firmei Golden Ideas Fireworks Artists le-a spus anchetatorilor că nu a existat niciun fel de contract  focul de artificii de la club.

UPDATE 23.00 

Judecătoria Sectorului 4 a decis, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a Danielei Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societăţii, Cristian Niţă, şi a pirotehnicianului Viorel Zaharia.

Potrivit Mediafax, Andreea Sârbu, angajată a firmei Golden Ideas Fireworks Artists, le-a povestit anchetatorilor că a existat doar o înţelegere verbală, pe 29 octombrie, pentru livrarea artificiilor la clubul Colectiv, urmând ca un contract să fie semnat pe 31 octombrie.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis astfel cererea procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, până în 6 decembrie, a Danielei Ioana Niţă, a fratelui acesteia, Cristian Niţă, şi a pirotehnicianului Viorel Zaharia, angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists.

Cei trei rămân astfel încarceraţi la Arestul Poliţiei Capitalei, unde au fost duşi vineri, după ce procurorii i-au reţinut, în dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, în care 41 de persoane au murit şi alte aproximativ 170 au fost rănite.

Decizia poate fi contestată de Viorel Zaharia, Daniela şi Cristian Niţă la Tribunalul Bucureşti.

Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetaţi pentru favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Potrivit procurorilor, Viorel Zaharia a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în clubul Colectiv, în 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.

Ulterior producerii incendiului din clubul Colectiv, Daniela şi Cristian Niţă "au procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, precum şi cu scopul de a-l ajuta pe inculpatul Zaharia Viorel pentru a nu fi traşi la răspundere penală", susţin procurorii.

Contractul a fost redactat cu o zi mai târziu

"De la Niţă Daniela Ioana am aflat că a fost doar o înţelegere verbală, contractul urmând să fie semnat pe data de 31.10.2015, chiar dacă evenimentul a avut loc în data de 30.10.2015.
Efectiv, nu a fost contract semnat între firma noastră şi Digidream (formaţia Goodbye to Gravity - n.r.).
Contractul a fost redactat sâmbătă, pe 31.10.2015.
Eu am redactat contractul şi mi-a fost dictat de Niţă Daniela Ioana. Practic, dacă cineva ar fi verificat calculatorul, ar fi văzut la ce dată a fost redactat contractul", a declarat Andreea Sârbu, în faţa anchetatorilor.

Aceasta a precizat în faţa procurorilor Parchetului instanţei supreme că ştie că Daniela Niţă, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, a vorbit cu Adrian Rugină, pe 29 octombrie, pentru semnarea contractului.

"Din câte ştiu eu, Niţă Daniela Ioana a vorbit cu Adrian Rugină (reprezentant Digidream), joi seară, pe 29 octombrie 2015, să se întâlnească sâmbătă să semneze contractul.
În mod efectiv, nu a existat niciun fel de contract între firma noastră şi Digidream pentru focul de artificii din seara de 30 octombrie 2015. A fost redactat de urgenţă pe 31 octombrie 2015", a mai precizat Andreea Sârbu, în faţa anchetatorilor.

Ce tip de artificii trebuiau folosite

Angajata Golden Ideas Fireworks Artists le-a povestit anchetatorilor şi ce tip de artificii trebuiau folosite în clubul Colectiv şi cine le-a montat.

„La montajul artificiilor în incinta clubului, au participat efectiv Zaharia Viorel şi Moise Marian. Efectiv la club a ajuns şi Neagu Alexandru, dar în incinta clubului au intrat doar Moise Marian şi Zaharia Viorel.
Nu ştiu sigur dacă Neagu Alexandru a ajuns şi el la clubul Colectiv. Eu ştiu că urmau să fie montate la clubul Colectiv nişte artificii, cărora eu le spun jerbe, dar eu nefiind pirotehnician, nu pot spune specificaţia acestora. Eu ştiam că vor fi montate două tuburi de CO 2, dar ulterior am aflat că vor fi montate şi aceste artificii tip jerbe", a precizat Sârbu, la audieri.

Cum au şters documentele

Andreea Sîrbu le-a spus procurorilor şi cum l-a ajutat pe Cristian Niţă să şteargă sau să ascundă documente pe care conducerea firmei le considera incriminatoare.

"A doua zi după eveniment, în data de 31.10.2015, mă aflam la mine acasă.
Am fost sunată de Moise Adriana sau Niţă Daniela Ioana, nu mai reţin exact, spunându-mi că este Niţă Cristian la birou şi să-l sun şi să-i spun să şteargă din calculator actul adiţional dintre societatea noastră şi formaţia care a organizat evenimentul din data de 30.10.2015.
L-am sunat pe Niţă Cristian şi am vorbit cu el la telefon şi i-am spus să şteargă documentul respectiv, adică actul adiţional de la contract din calculator. I-am spus să-l şteargă inclusiv din coş. (...) Precizez că Niţă Daniela anterior, în cursul zilei de 31.10.2015, îmi spusese mie să şterg acele documente, dar am uitat, astfel că l-am sunat pe Niţă Cristian şi i-am spus ce să facă.
De asemenea, deoarece Moise Adriana m-a rugat să şterg şi folderul cu colaboratorii, i-am transmis acest lucru telefonic lui Niţă Cristian. I-am spus să treacă pe un hard extern întregul folder, după care să ia hardul respectiv şi să-l ţină la el sau să mi-l dea mie.
Hardul se află în prezent la mine acasă. Pe hard ar trebui să se afle folderul cu colaboratorii. Precizez că acel contract nu mai există în format electronic, nici pe hardul care e la mine", a mai spus angajata în faţa anchetatorilor.

I-a fost teamă că ar putea să rămână fără job

Andreea Sârbu a precizat că a fost surprinsă când a aflat că acel contract pentru furnizarea artificiilor la clubul Colectiv trebuie şters, dar nu a pus întrebări pentru că i-a fost teamă că va rămâne fără un loc de muncă.

"Precizez că în alte situaţii nu mi s-a mai cerut să şterg documente, singura dată când au fost şterse documente a fost în data de 31.10.2015.
Mă refer la ştergerea contractului dintre firma noastră şi formaţia care a organizat concertul din clubul Colectiv, din seara de 30.10.2015. Contractul care a fost şters din calculator a fost întocmit pe data de 31.10.2015", a precizat angajata.

Întrebată de anchetatori cine a hotărât care va fi scenariul efectelor pirotehnice în seara de 30 octombrie la Clubul Colectiv, Andreea Sârbu a precizat că "s-a stabilit telefonic între Niţă Daniela Ioana şi Adrian Rugină.
Niţă Daniela Ioana a desemnat oamenii care să facă aceste activităţi, în conformitate cu solicitarea lui Adrian Rugină”.

Ulterior, arată anchetatorii, martora ”a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală hardul extern pe care au fost mutate documentele indicate în declaraţie” iar dispozitivul ”urmează a fi expertizat tehnic în vederea identificării şi valorificării eventualelor mijloace de probă”.

Adrian Rugină, care era toboşar al trupei Bucium, a murit la vârsta de 38 de ani, în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite