EXCLUSIV Cum a cangrenat corupţia un judeţ întreg: Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecatorul Patritiu Abrudan
Judecatorul Patritiu Abrudan

Imaginaţia milionarilor în a da şpagă nu are limită: un mistreţ făcut cadou unui magistrat a deschis calea unor afaceri profitabile. O petrecere pe un domeniu de lux, pentru şefi din Ministerul Educaţiei, a asigurat o notă mare la bacalaureat pentru fata unui alt afacerist. Iar un telefon la un şef din Poliţie a salvat de la suspendare un permis de conducere.

O anchetă a procurorilor DIICOT Sălaj dezvăluie cum oameni de afaceri influenţi îşi atrag de partea lor autorităţi din mai multe instituţii ale statului pentru a-şi rezolva problemele. Dosarul îi are în prim-plan pe cumnaţii şi partenerii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban. Firmele celor doi derulează mai multe contracte publice privind construirea sau modernizarea unor drumuri. Galiş  şi Huluban sunt trimişi în judecată într-un alt dosar, pentru mai multe infracţiuni economice, fiind acuzaţi că ar fi păcălit statul cu aproape 5 milioane de euro prin neplata unor taxe.

În timpul monitorizării cazului de evaziune fiscală, procurorii DIICOT au observat că cei doi cumnaţi ar fi corupt mai mulţi funcţionari ai statului.  Perlele averii celor doi afacerişti sunt firmele Euro Card 2007 SRL, Trans Mol SRL, Euro Card 2000 SRL şi TGH Beton SRL. Cum acestea erau în procedura de insolvenţă, Galiş şi Huluban au încercat să salveze din societăţi ce se poate, în dauna creditorilor. Dar pentru a face acest lucru, ei aveau nevoie de ajutorul judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar. Trei dintre dosare erau pe masa magistratului Patriţiu Dărăban, unul dintre cei doi judecători sindici de la Tribunalul Sălaj. Procurorii DIICOT spun că pentru a-l atrage de partea lor pe magistrat, Galiş şi Huluban ar fi apelat la un prieten şi partener de afaceri, Dumitru Ardelean, de asemenea implicat în afaceri publice privind construirea de drumuri.

Insolvenţa de la Tribunal

Dumitru Ardelean a fost cel care l-a cultivat pe magistrat şi a încercat să-l atragă în cercul său de interese. La rândul său, şi Ardelean era direct interesat, deoarece avea probleme cu firma sa, Drum Construct, care era în insolvenţă. Potrivit monitorizărilor DIICOT, afaceristul s-a întâlnit cu magistratul, inclusiv în biroul din Tribunalul Sălaj, şi au discutat despre dosarul de insolvenţă. În urma sfaturilor primite de la magistrat, Drum Construct a scăpat de faliment. Drept răsplată, Ardelean a organizat o partidă de vânătoare pe un domeniu privat pe care îl controlează în zona comunei Halmăşd (Sălaj), la care a participat şi judecătorul Dărăban. Afaceristul a asigurat transportul şi i-a făcut cadou magistratului mistreţul vânat în ziua respectivă.

În timpul partidei de vânătoare, magistratul Dărăban i-ar fi spus lui Ardelean că firma Alba Extra are trei autospeciale pe care vrea să le închireze sau să le vândă. Firma era controlată în acte de nepoata judecătorului, Adelina Dărăban, şi era coordonată de fratele său Ionel Dărăban şi surorile acestuia, Maria Dărăban şi Delia Dărăban.

Potrivit probelor DIICOT, în ianuarie 2012, în biroul din Tribunal, Ardelean a fost de acord să închirieze utilajele cu preţul de 10.000 de lei pe lună. Iniţial, Dărăban şi fratele acestuia voiau să le închirieze cu suma de 1.000 de euro pe lună. „Suma oferită de Ardelean Dumitru reprezenta mai mult decât dublu, fiind acordată ca o favoare personală faţă de Dărăban Patriţiu”, au explicat procurorii DIICOT. În doi ani, Drum Construct a plătit firmei Alba Extra suma de 673.265 de lei. În schimbul acestor favoruri, Ardelean i-ar fi cerut magistratului mai multe servicii în dosarele de insolvenţă care-l priveau pe el, dar şi pe Huluban şi Galiş.

Pile la Biroul Vamal

Folosindu-şi puterea economică şi notorietatea  dobândită la nivel local, Galiş şi Huluban şi-ar fi creat un sistem de relaţii în cadrul autorităţilor locale, pentru a-şi proteja afacerile ilegale cu produse petroliere. Detaliile apar în monitorizările DIICOT. Ei ar fi încercat să corupă mai mulţi funcţionari de la Biroul Vamal din Sălaj, pentru a „închide ochii”  la infracţiunile de evaziune fiscală cu produse petroliere. Aşa au ajuns la inspectorul Dumitru Bode, cel care a făcut mai multe controale la societăţile acestora, şi deşi descoperea nereguli, precum sigilări şi desigilări ale cisternelor cu produse petroliere, acesta nu a constatat  nicio neregulă.

În schimbul acestor „servicii”, Bode îşi alimenta periodic autoturismul marca Audi, cu titlu gratuit, în contul firmelor Euro Card 2000 SRL, Euro Card 2007 SRL, sau Euro Trans Mol SRL. Dumitru Bode este fratele deputatului Lucian Bode (PNL), fost ministru al Economiei.

Petrecere pentru Bac

Cea mai inedită şpagă dată de Galiş a fost o petrecere dată pe domeniul acestuia din localitatea Bănişor (Sălaj). Este vorba de o proprietate de lux compusă dintr-o suprafaţă mare de teren, vilă dotată cu piscină, foişor şi alte accesorii. La petrecere au fost invitaţi VIP reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării, desemnaţi cu supravegherea Bacalaureatului de la Colegiului Naţional Silvania. Invitaţia acestora s-ar fi făcut cu ajutorul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Ioan Abrudan. Interesul lui Galiş era ca fata sa, Ioana Malvina, să obţină o notă cât mai mare la Bacalaureat. Petrecerea a fost un succes. Fata a promovat examenul cu 9,21. La sfatul tatălui său, la proba scrisă de anatomie şi fiziologie umană, fata a inserat menţiunea „Rezolvare” subliniată de două ori, un semn pentru cei din comisia de corectare, şi a fost recompensată cu 9,55.

Relaţii şi la Poliţie

Pe data de 2 iunie 2012, Ioan Galiş a fost oprit de agentul de poliţie Marius Fărcaş când conducea cu 114 km/oră. Afaceristul avea deja o condamnare pentru ucidere din culpă, după ce în 2008 a accidentat mortal o persoană când mergea cu viteză excesivă. Galiş l-a sunat iniţial pe şeful Poliţiei Rutiere din Sălaj, dar care nu i-a răspuns la telefon. El a insistat la comisarul de poliţie Gheorghe Vasile Zaha, cu care a convenit ca sancţiunea contravenţională, care privea şi suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile, să fie emisă pe numele fiicei sale, Ioana Malvina. Agentul de poliţie i-a dat amendă fetei, act întocmit în fals,  deşi aceasta nici măcat nu era prezentă, şi a dispus supendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.  

Curtea de Apel Cluj a decis duminică că toţi cei implicaţi în acest caz să fie cercetaţi sub control judiciar, şi a respins propunerea de arestare preventivă. Este vorba de afaceriştii Galiş şi Huluban, judecătorul Dărăban - care urma să se pensioneze pe 1 martie, poliţiştii Fărcaş şi Zaha, de inspectorul vamal Bode, Ioan Abrudan - în prezent director al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Zalău şi de Ioana Malvina Galiş. În acest dosar mai sunt cercetaţi lichidatori judiciari şi avocaţi.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite