Dosarul „Mită la Hidroelectrica”. Ioan Mihăilă, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de apel Bucureşti a redus cu un an pedeapsa primtă de Mihăila în primă instanţă Foto Mediafax
Curtea de apel Bucureşti a redus cu un an pedeapsa primtă de Mihăila în primă instanţă Foto Mediafax

Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al fostului ministru al Energiei Constantin Niţă, a fost condamnat definitiv, joi, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Brădean, fost director de trading la Hidroelectrica. Brădean şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat, pe 5 decembrie 2013, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare şi complicitate la luare de mită. În urma deciziei instanţei, Eugen Brădean a fost pus în libertate.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis apelul pe 31 ianuarie 2014. Instanţa a desfiinţat sentinţa Tribunalului Bucureşti şi, rejudecând cauza, a dispus ca Eugen Brădean să execute pedeapsa de trei ani de închisoare.

Judecătorii au dispus ca, din pedeapsa aplicată lui Brădean să fie dedusă perioada în care a fost arestat, respectiv din 23 octombrie până pe 5 decembrie 2013.

Pe 13 noiembrie 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ioan Mihăilă pentru dare de mită şi pe Eugen Bădean pentru complicitate la luare şi complicitate la dare de mită.

Ce spun anchetatorii

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori în acest caz, în cursul lunii octombrie 2013, Ioan Mihăilă, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A şi consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, a promis suma de 1,4 milioane de euro unui alt membru din acelaşi consiliu (denunţătorul în cauză, Remus Vulpescu – n.r.), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de patru ani, prin care Hidroelectrica S.A să vândă  o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică  societăţii comerciale Energon Power & Gas S.R.L. Cluj.  

Cantitatea respectivă de energie ar fi urmat să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiţii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica,  respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societăţii.

Promisiunea de dare de mită ar fi fost făcută cu ajutorul lui Eugen Bădean, membru în Directoratul Hidroelectrica S.A şi coordonator al Direcţiei de Marketing Furnizare din cadrul aceleiaşi companii.

Procurorii precizează că suma promisă cu titlu de mită ar fi urmat să fie disimulată sub aparenţa unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore şi firma achizitoare a energiei electrice.

„Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (Ghw) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte şi Brădean Eugen”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În octombrie, directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o ofertă pe bursa OPCOM (Societatea Comercială Operatorul Pieţei de Energie Electrică – OPCOM S.A.) pentru vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerând că încheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

„În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”, arăta Hidrolectrica, într-un comunicat de presă.

Directoratul a respins propunerea cu trei voturi „împotrivă”, o abţinere şi un vot „pentru”, fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu a menţionat votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.

„Acest gen de contracte au generat în trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia stării de insolvenţă. Având în vedere faptul că Hidroelectrica are o conducere în sistem dualist, Directorat şi Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Astfel de iniţiative individuale sunt dezavuate şi sunt considerate inacceptabile, în raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă şi cu obiectivele stabilite de către actuala conducere a companiei”, se mai arată în comunicat.

Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica este format din Remus Borza, Ioan Mihăilă, Remus Vulpescu, Mihai Groşan, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.

Ioan Mihăilă, consilierul ministrului Niţă şi membru în Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica, a fost eliberat din funcţii, iar Departamentul pentru Energie propune demiterea lui Eugen Brădean din directoratul Hidroelectrica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat, pe 1 noiembrie, că respinge „orice acuzaţie, afirmaţie, asociere” privind implicarea sa în scandalul şpăgii de la Hidroelectrica, el menţionând că a atenţionat conducerea companiei asupra consecinţelor penale ale unui contract cu preţ fix.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Stenogramele şpăgii de 1,4 milioane de euro pentru energie ieftină

Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihăilă, pregătea încheierea contractului care urma să prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, „de trei, patru luni şi este doar primul dintr-un şir mai lung“. Aşa arată procurorii în referatul trimis instanţei, referat prin care Mihăilă şi directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Brădean, au fost arestaţi ieri pentru 29 de zile pentru dare de mită şi complicitate.

STENOGRAME Cum s-a negociat şpaga de 1,4 milioane de euro. Remus Vulpescu a făcut denunţul

Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, este denunţătorul în cazul dosarului de mită în valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie între Hidroelectrica şi firma Energon Power. Cel denunţat, consilierul ministrului Niţă, Ioan Mihăilă, şi Eugen Brădean, directorul de trading la Hidroelectrica, au fost arestaţi pentru 29 de zile. Eugen Brădean, revocat din funcţie.

Director din cadrul Hidroelectrica şi un consilier al ministrului Niţă, reţinuţi într-un caz de mită de 1,4 milioane de euro

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 de milioane de euro.

Cine este clujeanul care stă în spatele mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Clujeanul Rareş Criste (43 de ani) este administratorul companiei care urma să beneficieze de contractul uriaş de furnizare de energie care ar fi prejudiciat Hidroelectrica cu 90 de milioane de euro. Criste are studii la Viena şi, în ultimii opt ani de când a intrat în afaceri, a condus mai multe companii din domeniul energetic.

Firma controlată de un clujean, implicată în scandalul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica

Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, şi Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, într-un dosar de mită în valaoare de 1,4 milioane de euro. Firma implicată în scandal, Energon Power & Gas SRL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite