Cum lua Darius Vâlcov mită cu geanta de voiaj chiar în luna în care era numit ministru al Bugetului
0“Adevărul” vă prezintă detalii inedite din cel mai recent caz de corupţie în care este implicat fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. În al treilea dosar în care este acuzat de corupţie, fostul demnitar este acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi primit mită de la mai mulţi afacerişti. Totalul mitei: 4,2 milioane de lei.
Darius Vâlcov a depus pe 28 august 2014 jurământul de ministru delegat al Bugetului, în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Victor Ponta şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, a fost jurământul acestuia.
Procurorii DNA susţin că Darius Vâlcov ceruse chiar în luna august a anului în care a depus jurământul prin intermediul şefului său de cabinet, o şpagă de 1,7 milioane de lei, de la un afacerist. Primii bani, ar fi fost daţi în septembrie 2014, iar scena prin care banii au fost căraţi cu o geantă a fost descrisă de fostul său şofer, Lucian Şuşală. Mulţi bani număraţi în apartamentul lui Darius Vâlcov din Slatina.
Control judiciar
Darius Vâlcov a fost pus luni sub control judiciar de procurorii DNA , fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit 4,2 milioane de lei de la oameni de afaceri care derulau contracte cu Primăria Slatina sau cu SC Compania de Apă Olt.
Faptele s-au derulat în perioada în care a fost edil şi a continuat după ce a fost ales senator şi ministru de Finanţe.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina, respectiv senator în Parlamentul României, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Contractul public: studii de fezabilitate
Afacerea "Studii de fezabilitate"
Prima acuzaţie vizează mai multe contracte semnat de Primăria Slatina şi societatea Plus Confort Bucureşti - în calitatea de lider a asocierii (Plus Confort, Aceti, Serena, Cafmin şi KXL). Era vorba de un acord cadru de lucrări de construcţii, finisare, reparaţii, renovare şi restaurare clădiri în municipiul Slatina (Olt). Din acesta s-a semnat un contract privind elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor celor 131 de blocuri, în valoare totală de 24.833.258, 65 lei fără TVA (valoarea TVA fiind de 5.959.982, 07 lei). Reprezentantul Plus Confort era Andrei Ovidiu Ramba.
Solicitarea: 10-15% din contract
În luna noiembrie-începutul lunii decembrie 2012, i-a pretins lui Andrei Ovidiu Ramba, un procent de 10-15% din valoarea sumelor ce vor fi încasate în urma derulării contractului pentru „a nu avea probleme în derularea contractului mai sus menţionat şi a primi banii la timp pentru lucrările efectuate”, sumele de bani urmând a fi folosite pentru renovarea şi reabilitarea Hotelului City din Slatina care aparţinea lui Vâlcov. Banii, aproximativ 2.146.270 de lei, au fost viraţi în conturile unei firmei Bogmar Pro Design, controlate de Darius Vâlcov prin interpuşi. Dariu Vâlcov încă deţinea funcţia de primar al municipiului Slatina, demisionând din această funcţie la data de 18 decembrie 2012.
Procurorii spun că Darius Vâlcov ar fi înfiinţat două firme comerciale, prin intermediul unor interpuşi, Marian Alexadru Mocanu şi Dorina Cristina Barbu, SGV Development şi City Hotel& Lounge, fapt care ar sugera că politicianul a premeditat primirea mitei. DNA arată că toţi cei implicaţi: Andrei Ovidiu Ramba, Marian Alexadru Mocanu, Lucian Şuşală şi Petre Bogdan Timofte- reprezentantul Bogmar Pro Design, au recunoscut acuzaţiile.
Declaraţiile şoferul şi viceprimarul, decisive
Un rol cheie l-a avut Lucian Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, numit director în primărie şi om de încredere al politicanului. O altă declaraţie suprinzătoare este cea a lui Minel Prina – fost viceprimar al Slatinei, care a preluat şefia Primăria după ce Vâlcov a fost ales în Senat. Acesta a declarat că avea cunoştinţă că între Vâlcov şi Ramba era o relaţie apropiată şi că datorită acestui fapt a urmărit ca toate plăţile către Plus Confort să fie efectuate cu celeritate. Minel Prina, Lucian Şuşală şi Petre Bogdan Timofte sunt trimişi în judecată în primul dosar al lui Darius Vâlcov.
Afacerea "Reabilitarea Centrului Istoric"
Un alt contract cercetat de DNA,este cel semnat pe 20 iunie 2012, de Primăria Slatina cu asocierea dintre Condor Păduraru, Bebe Trans, VH Electronic şi Oltenia Garden privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina - străzile Lipscani şi Mihail Eminescu, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA (TVA-ul reprezentând 1.854.460 lei).
Deşi contractual a fost încheiat pe 20 iunie 2012, iar Darius Vâlcov nu fusese legal învestit în funcţia de primar, acesta câştigând însă alegerile pentru Primăria municipiului Slatina, în perioada 22 iunie 2012-18 decembrie 2012 a deţinut legal funcţia de primar, cu precizarea că începând cu data de 26 iunie 2012 şi-a delegat atribuţiile menţionate mai sus viceprimarului municipiului Slatina, Minel Prina.
Banii, în plicuri
Procurorii DNA spun că Vâlcov, după câştigarea alegerilor la Primăria Slatina, i-a pretins lui Sorin Alexandru Păduraru, reprezentantul Condor Păduraru, prin intermediul lui Minel Prina, 10% din valoarea contractului. Vâlcov ar fi primit în iunie 2012, prin intermediul lui Minel Prina şi Alexandru Melinte - reprezentat al VH Electronic, după semnarea contractului, suma de 300.000 de lei, iar prin intermediul lui Adi Florinel Barbu şi Lucian Şuşală suma de 150.000 lei, în luna noiembrie 2012.
Audiat la DNA, Păduraru a explicat că a acceptat solicitarea lui Prina prin aceea că „deşi câştigasem licitaţia, fiind singurul ofertant, Prina Minel ar fi putut să-mi creeze probleme”. Totuşi, potrivit declaraţiilor din dosar, Prina a evitat să primească banii direct, şi folosea întotdeauna intermediari. Banii erau daţi în plic sau în pungi de cadouri, în cadrul unor întâlniri atent planificate.
Şuşală a povestit, de exemplu că după ce primea „o pungă cu bani” discuta cu Vâlcov, iar de cele mai multe ori îi spunea ce să facă cu ei, fie „să duc banii în seiful de la domiciliul lui Bărbulescu Daniel (deputat PSD, finul lui Darius Vâlcov -n.r. )”, fie „să îi duc în autoturismul său cu care circula”.
CV de politician
În luna august 2013, Darius Vâlcov era senator în Parlamentul României, iar în perioada septembrie 2014 – februarie 2015 a deţinut succesiv funcţiile de ministru delegat pentru Buget, respectiv ministru de Finanţe în Guvernul României, iar la data de 26 mai 2015, în contextual anchetei DNA, a demisionat din funcţia de senator.
Procurorii arată că începând cu luna mai 2013, director general al Companiei de Apă Olt a fost numit Bogdan Graţian Langa, vărul primar al lui Darius Vâlcov. Bogdan Graţian Langa locuia în apartamentul politicanului din Slatina. Companiei de Apă Olt avea ca acţionar majoritar Consiliul Local Slatina cu 90% din acţiuni, Consiliul Judeţean Olt cu 5% din acţiuni şi Consiliile locale Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi Scorniceşti cu restul acţiunilor.
Afacerea "Compania de Apă Olt"
La data de 23 iulie 2014, Compania de Apă Olt a semnat un contract de lucrări cu Condor Păduraru SRL, reprezentată de Sorin Păduraru, privind „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, în valoare de 17 milioane de lei, preţul licitat contractat (suma acceptată în contract, exclusiv TVA) fiind de 19.537.029, 92 de lei.
După o lună de la semnarea contractului, potrivit denunţului făcut de Sorin Păduraru, afaceristul a fost contactat de Cătălin Ştefan Rotea - şeful de cabinet al lui Darius Vâlcov, fost prefect de Olt, care i-ar fi pretins 10% din valoarea contractului, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”.
Păduraru a acceptat, motivând că ştia că vărul politicianului era director la Compania de Apă Olt. Ei au stabilit iniţial ca banii să fie daţi prin intermediul lui şoferului Lucian Şuşală. Era vorba de 1,7 milioane de lei.
Artificiul financiar
Deoarece suma era foarte mare, cei implicaţi au apelat la un mic artificiu financiar. Astfel, Condor Păduraru a transferat în contul personal al Nataliei Păduraru, soţia lui Sorin Alexandru Păduraru, mai multe tranşe de bani, în total 1.086.500 de lei. Justificarea: achiziţionarea unui teren în valoare de 374.868 euro, echivalentul a aproximativ 1.650.000 lei.
Astfel, după asigurarea disponibilităţilor băneşti necesare, în cursul lunii septembrie 2014, Cătălin Ştefan Rotea, la solicitarea lui Sorin Alexandru Păduraru, i-a cerut lui Lucian Şuşală să se deplaseze împreună la locuinţa lui Păduraru din municipiul Slatina, strada Carol I, situată în apropierea pădurii Strehăreţi pentru remiterea unei prime tranşe din suma pretinsă.
Şuşală a parcat autoturismul său marca Skoda Octavia în curtea locuinţei lui Păduraru , acesta a pus în portbagajul autoturismului o geantă de voiaj din material textil, de culoare închisă, în care se afla suma de aproximativ 1.500.000 lei, fără a purta vreo discuţie cu Şuşală sau Rotea despre vreo sumă de bani sau despre scopul remiterii acesteia.
Geanta plină cu bani
Potrivit DNA, suma de 1.500.000 de lei primită de Şuşală în împrejurările menţionate mai sus a fost transportată de acesta la locuinţa lui Darius Vâlcov din Slatina, un apartament aflat într-un bloc de pe strada Ecaterina Teodoroiu.
Acolo ar fi fost prezent şi vărul acestuia, Bogdan Graţian Langa, şi în prezenţa căruia a numărat banii constatând că în geantă se afla o sumă cuprinsă între 16 şi 20 miliarde de lei vechi, compusă din cupiuri cu bancnote de 50, 100 şi 200 de lei, lăsând banii la locuinţă. Scena este descrisă de Lucian Şuşală.
În decembrie 2014, Condor Păduraru a încasat de la Compania de Apă Olt o altă tranşă de bani. Aşa că în februarie 2015, Păduraru i-ar fi cerut lui Rotea să-l contacteze pe Şuşală. Păduraru s-ar fi întâlnit cu Şuşală în parcarea hotelului City din Slatina, s-a urcat în autoturismul condus de şoferul lui Darius Vâlcov, iar după o plimbare de câteva minute prin municipiul Slatina, la coborâre, a lăsat pe bancheta din spate o geantă din material textil de culoare închisă în care se afla un plic format A4 de culoare gălbuie ce conţinea suma de 200.000 lei. Nici de această dată Păduraru nu a purtat discuţii cu Şuşală şi Rotea în ceea ce priveşte existenţa vreunei sume de bani sau scopul remiterii acesteia.
Astfel, după ce Şuşală a intrat în posesia sumei de 200.000 de lei remise în împrejurările menţionate mai sus de Păduraru, i-ar fi comunicat lui Vâlcov că a primit banii şi la solicitarea acestuia s-a deplasat la locuinţa lui Dan Bărbulescu, pentru a-i introduce în seiful aflat la locuinţa acestuia.Şuşală s-ar fi întâlnit acolo cu Vâlcov. Plicul a fost desfăcut, 150.000 de lei au fost băgaţi în seif de Dan Bărbulescu, iar alţi 50.000 de lei au fost daţi lui Darius Vâlcov, potrivit mărturiei lui Lucian Şuşală.