Criză în Justiţie. Protestele faţă de OUG7 se extind: Studenţii de la litere se solidarizează cu magistraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: protestul magistraţilor faţă de OUG7
Foto: protestul magistraţilor faţă de OUG7

Scriitorul Andrei Cornea a anuntat, marţi, pe pagina sa de Facebook, că profesorii şi studenţii Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti vor protesta joi faţă de OUG 7. Ordonanţa a adus modificări importante legilor justiţiei şi a determinat un protest de amploare în rândul magistraţilor.

Protestul va avea loc în data de 7 martie, începând cu ora 12:00.

"Joi, ora 12, la intrarea Facultăţii de Litere, profesori şi studenţi vom protesta contra abuzivei OUG 7 şi ne vom arată solidari cu magistraţii, în numele valorilor fundamentale pe care şi Universitatea trebuie să le apere. Va invităm să ni va alăturaţi", a scris pe pagina personală de Facebook, scriitorul Andrei Cornea.

El a ataşat şi mesajul decanului Facultăţii de Litere, Emil Ionescu, care subliniază că scopul protestului este de a arată solidaritatea cu magistraţii care în aceste zile protestează faţă de OUG 7.

"Iată msajul decanului fac. prof. Emil Ionescu:

Dragi colegi. Vrem să ne arătăm solidaritatea cu magistraţîi care în aceste zile protestează împotriva abuzurilor la adresa justiţiei independente, promovate de OUG 7. În acest sens, ii chemăm pe toţi cei care au timp disponibil şi gîndesc că noi să ni se alăture într-un protest paşnic şi nezgomotos, joi, 7 martie, ora 12,00, în faţă intrării Facultăţii de Litere. Ne vom alinia în faţă intrării purtînd pe braţ o brasardă albă şi vom rămîne acolo timp de aproximativ o ora. Vom încerca să tiparim şi cîteva lozinci. E bine să fim cît mai mulţi. În numele grupului de iniţiativa, Emil Ionescu", se mai arată în postarea citată.

Facultaţile de Drept din Bucureşti şi CLuj, solidare cu magistraţii

Săptămâna trecută cadrele didactice ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti şi-au criticat ordonanţa de urgenţă promulgată de guvernul Dăncilă pentru modificarea legilor justiţiei, subliniind, printr-un comunicat de presă, că „independenţa magistraţilor este un element vital pentru existenţa şi funcţionarea statului de drept”.

Şi Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi-a exprimat solidaritatea cu magistraţii, judecătorii şi procurorii şi susţin că singura soluţie este abrogarea urgentă a dispoziţiilor din Ordonanţa de Urgenţă nr. 7/2019. Reprezentanţii facultăţii au susţinut că situaţia actuală este menită să aducă atingere independenţei magistraţilor şi normalei funcţionări a sistemului judiciar.

Actorii de la Teatrul Naţional, protest faţă de OUG7

Actori ai Teatrului Naţional din Capitală au protestat duminică în faţa instituţiei, cerând abrogare a OUG 7, de modificare a legilor justiţiei. Protestul actorilor Teatrului Naţional s-a desfăşurat în faţa teatrului, printre participanţi aflându-se Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ. Mihai Călin, Marius Manole. 

Nu e un spectacol, Nu e uşor să vii şi să prfotestezi este un risc asumat. Dacă lucruruole merg normal într-o ţară, nu ai de ce să proestezi. Totul merge din ce în ce în ce mai prost", a declarat Victor Rebngiuc, în aplauzele celor prezenţi. "Ce se întâmplă în ţară este ceva ruşinos", a declarat şi Mariana Mihuţ. Actorul Marius Manole este cel care de fapt a anunţat în cursul acestei săptămâni intenţia artiştilor de a se solidariza cu manifestaţiile organizate de magistraţi pe tema Ordonanţei de modificare a legilor justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite