Cristi Danileţ: România riscă excluderea din Consiliul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Cristi Danileţ
Judecătorul Cristi Danileţ

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru CSM, afirmă că România riscă excluderea din Consiliul Europei, dacă nu va respecta recomandările Comisiei de la Veneţia, în privinţa modificărilor adise la legile justiţiei.

Potrivit magistratului, aşa cum decizia CCR de revocare a procurorului-şef din funcţia sa de la DNA a fost obligatorie pentru preşedintele Iohannis, tot astfel opinia Comisiei de la Veneţia este obligatorie pentru statul român - Parlament şi Curtea Constituţională. ”Nu vorbim de simple recomandări, ci vorbim de nişte standarde minimale pe care fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să le îndeplinească, iar România este parte a Consiliului Europei încă din anul 1993”, a declarat Cristi Danileţ la Digi24.

Întrebat ce se va întâmpla dacă România nu va respecta aceste recomandări, Danileţ a răspuns: „Riscăm un singur lucru, care este cel mai drastic: excluderea din cadrul Consiliului Europei, adică din rândul celor 47 de state membre.  Bănuiesc că nimeni nu va risca o astfel de poziţie, singulară cred, pe care o poate avea România. Mă îndoiesc, aşadar, că autorităţile noastre nu vor ţine seama de această opinie a Comisiei de la Veneţia, dacă ea va rămâne în formă finală aşa cum am văzut-o astăzi în draft”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite