Costica Vărzaru, condamnată cu suspendare pentru că detenţia ar fi suportată de contribuabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costica Vărzaru de luare de mită
Costica Vărzaru de luare de mită

Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare întrucât costurile detenţiei ar ajunge să fie suportate de către contribuabili, arată Tribunalul Bucureşti în motivarea deciziei.

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o, în 25 septembrie, pe Costica Vărzaru la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi o sută de zile de muncă în folosul comunităţii, în dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat, potrivit Mediafax.

"Instanţa de judecată are în vedere în stabilirea naturii şi cuantumului pedepsei ce urmează a se aplica inculpatei interesul societăţii, în condiţiile în care ca şi profesor nu s-au ridicat obiecţiuni cu privire la probitatea sa profesională, probitate care poate fi pusă în slujba societăţii, cu atât mai mult cu cât costurile aferente executării pedepsei în detenţie sunt suportate tot de către contribuabili", arată instanţa în motivarea deciziei.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti aminteşte, în documentul citat, şi faptul că, prin natura faptelor săvârşite, Costica Vărzaru a adus atingere "imaginii şi încrederii de care se bucură sistemul de învăţământ", prin ideea că este posibilă promovarea unor examene prin fraudă.

"Instanţa de judecată reaminteşte că inculpata a fost îndepărtată de tot ce înseamnă funcţii de conducere sau decizie cu privire la examene importante din viaţa elevilor, iar potrivit consilierului de probaţiune, reconsiderarea sistemului de valori al inculpatei din perspectiva rolului şi importanţa profesiei de cadru didactic poate avea loc prin implicarea acesteia în programe de consiliere organizate la nivel comunitar", arată instanţa în motivarea deciziei.

Odată cu Vărzaru a fost condamnată şi Elena Dumitru, secretara liceului la data faptelor, ea primind o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

"În ceea ce priveşte împrejurarea că atitudinea pe care inculpata a înţeles să o aibă faţă de superiorii săi pe linie profesională constituie un factor de risc, predispunând la o posibilă reiterare a comportamentului antisocial, instanţa de judecată îşi însuşeşte opinia consilierului de probaţiune prezentată în referatul de evaluare, că un astfel de risc poate fi combătut prin includerea inculpatei într-un program de schimbare cognitiv comportamentală şi de conştientizare a consecinţelor faptelor comise", a mai scris judecătorul în motivare, cu referire la Elena Dumitru.

În acelaşi document, judecătorul arată că mai mulţi martori nu au fost sinceri în momentul auderii şi au încercat să denatureze adevărul, astfel încât să o protejeze pe Vărzaru.

Decizia Tribunalului nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit rechizitorului întocmit de procurori, în perioada mai-iunie 2013, Costica Vărzaru, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membră a comitetului de părinţi, a pretins şi primit bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii comisiei de bacalaureat şi faţă de cadrele didactice cu atribuţii de supraveghere, în scopul promovării examenelor de către respectivii candidaţi.

Procurorii susţin că sumele de bani colectate urmau să fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atât direct de către directoare, cât şi ascunse în pachete de ţigări, reviste sau ziare aflate pe catedrele din sălile de examinare.

„Imediat după deschiderea subiectelor, inculpata Vărzaru Costica urma să convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate. Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor urma să se realizeze de către inculpata Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, sub pretextul suplimentării filelor de «ciorne»”, au arătat procurorii, în actul de sesizare al instanţei.

În documentul citat s-a mai precizat şi că fosta directoare a Liceului „Bolintineanu”, în 25-30 iunie, a făcut şi demersuri pentru desemnarea unor membri şi a unor supraveghetori asupra cărora să-şi poată folosi influenţa pentru fraudarea examenului.

Răspunsurile examenului, xeroxate

Pe 1 iulie, cu ocazia desfăşurării probei scrise la limba şi literatura română, Mimoza Vulcu, în calitate de vicepreşedintă a Comisiei de Bacalaureat, şi secretara liceului, Elena Dumitru, a cărei prezenţă era interzisă în timpul examenului, au xeroxat în mai multe exemplare răspunsurile corecte de la această probă, care urmau să fie date mai multor elevi din mai multe săli de examen, inclusiv celor ce erau menţionaţi pe o filă A4 găsită în geanta sa, susţin anchetatorii.

„Inculpata Vulcu Mimoza Maria a fost găsită cu înscrisurile xeroxate, anterior menţionate, în timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, înainte de a intra în sălile de examen”, au mai arătat procurorii, în rechizitoriu.

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei pentru profesorii supraveghetori şi elevii de la „Bolintineanu” care au susţinut la 1 iulie proba scrisă la examenul de bacalaureat, în vederea efectuării de cercetări pentru fapte de corupţie.

Costica Vărzaru a fost arestată preventiv pe 2 iulie, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Ea a fost demisă din funcţia de director al Liceului „Dimitrie Bolintineanu” la 1 iulie, ziua în care au început probele scrise ale examenului de bacalaureat, când procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut percheziţii la acest liceu şi au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Pe 1 august, Vărzaru a fost adusă la Parchetul Capitalei, unde i s-a luat probe de scris necesare la o expertiză grafoscopică, pentru a se afla dacă ea a întocmit o listă cu 15 elevi care ar fi urmat să fie favorizaţi la bacalaureat.

Surse judiciare au precizat că anchetatorii din dosarul fraudelor la bacalaureat au găsit la vicepreşedintele comisiei de examinare de la liceul bucureştean "Bolintineanu" două documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. În urma audierilor ar fi reieşit că vicepreşedintele comisiei avea listele de la Costica Vărzaru, intenţia fiind aceea de a fi favorizaţi la examen elevii menţionaţi pe foile respective, potrivit surselor citate.

Aceleaşi surse au spus că Vărzaru a admis în faţa anchetatorilor că a dat listele vicepreşedintelui comisiei, iar întrebată care era scopul acestui demers, ea le-ar fi spus anchetatorilor că "oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care îi simpatizam eu mai mult".

Astfel, au menţionat sursele citate, pentru a asigura o bună plajă probatorie privind acest aspect, procurorii au hotărât că este cazul să fie făcută o expertiză grafoscopică, pentru a se atesta că scrisul de pe acele liste aparţine Costicăi Vărzaru.

Percheziţii la liceu chiar în ziua examenului

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi pe 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Ulterior, începând din 5 iulie, zeci de elevi de la „Bolintineanu” au fost audiaţi, la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaureat, majoritatea lor afirmând că s-ar fi strâns, în liceu, sume de bani, fără a da însă detalii concrete sau elemente certe privind destinaţia banilor, au mai spus sursele citate.

Mai multe ştiri pe această temă

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Parchetul recunoaşte că au existat greşeli de comunicare în ziua audierii elevilor

După incidentele de vinerea trecută, atunci când mai multe echipaje de poliţie au mers cu două autocare la liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevi la audieri, Parchetul punctează marţi, într-un comunicat, erorile făcute de procurori în timpul operaţiunii, identificând carenţe de comunicare. Ei au omis totuşi să explice de ce nu au dus la bun sfârşit operaţiunea audierii tuturor celor 112 elevi, aşa cum era programat.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile de marţi de la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Alţi 12 elevi au dat declaraţii în faţa procurorilor

Audierile de la Poliţia Capitalei au continuat şi marţi în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“:12 liceeni au fost audiaţi. Luni, 39 de elevi de la acest liceu au dat declaraţii în faţa procurorilor. În total ancheta ar putea viza peste 250 de absolvenţi care au dat Bac-ul la Bolintineanu.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite