Comitetul împotriva torturii din Consiliul Europei anunţă anchete în zece state. România, vizată în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul european pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentului Degradant sau Inuman (CTP) a anunţat astăzi că va efectua vizite oficiale, în 2014, în zece state europene unde au existat suspiciuni ale aplicării unor tratamente în neconformitate cu legile internaţionale.

Comitetul intenţionează să examineze modul în care persoanele încarcerate sunt tratate în Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Georgia, Irlanda, Romania şi FYROM- Macedonia.

Potrivit comunicatul transmis de Consiliul Europei, persoanele care deţin informaţii despre încălcări ale conduitei şi normelor impune de legislaţia internaţională, în ceea ce priveşte tratamentul persoanelor private de libertate, sunt invitate să coopereze cu CPT în cadrul anchetei pe care acest Comitet o desfăşoară.

Comitetul va organiza şi vizite ad-hoc în 2014, în funcţie de circumstanţe şi de informaţiile pe care le va obţine.

Statul român a fost acuzat în repetate rânduri de condiţii inumane în centrele de detenţie, fiind, de asemenea, condamnată la CEDO în câteva procese care vizează acest subiect. În plus, au existat suspiciuni privind posibilitatea existenţei unor închisori secrete aparţinând serviciilor de informaţii ale SUA, în care erau încarcerate diverse persoane suspectate de terorism. Afirmaţiile nu au putut fi probate până în prezent.

***

CPT organizează vizite periodice în diverse locuri din cele 47 de state-membre ale Consiliului Europei, pentru a verifica condiţiile în care trăiesc persoanele încarcerate. Locurile vizate de Comitet includ închisori, centre de detenţie pentru minori, secţii de poliţie, centre pentru imigranşi, spitale psihiatrice,centre de asistenţă socială, samd.

Delegaţiile Comitetului au acces nelimitat în locurile de detenţie şi au dreptul de a se mişca liber în interiorul lor, fără niciun fel de restricţie. Oficialii CoE discută cu persoanele încarcerate, dar intră în contact şi cu oricine altcineva care poate livra informaţii relevante pentru investigaţii.

După fiecare vizită, CTP trimite un raport confidenţial ce include concluziile şi recomandările statului în cauză. Acest raport constituie o bază de dialog între CPT şi autorităţile naţionale, în scopul întăririi cooperării pentru protejarea persoanele aflate în detenţie, de rele tratamente. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite