Bloc de 10 etaje „condamnat“ la demolare. Imobilul construit ilegal în Sectorul 3 aparţine unui recidivist în materie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii au dispus demolarea blocului construit ilegal FOTO Google Street View
Judecătorii au dispus demolarea blocului construit ilegal FOTO Google Street View

Justiţia a decis demolarea unei noi clădiri construite ilegal de către investitorul imobiliar Ion Chiriţă. Judecătorii au stabilit că blocul cu zece etaje din Calea Dudeşti, nr. 94, din Capitală a fost construit ilegal şi trebuie pus la pământ. Numele lui Chiriţă s-a aflat în centrul mai multor scandaluri, printre care şi cel al defrişărilor ilegale din Parcul Tineretului.

Prin hotărârea pronunţată luni în dosarul 40971/301/2012, Judecătoria Sectorului 3 a dispus obligarea Primarului Sectorului 3, a constructorului Ion Chiriţă şi a proprietarilor terenului, familia Dimcevici, la demolarea construcţiei ilegale din Calea Dudeşti nr. 94. Hotărârea nu este irevocabilă, putând fi atacată cu apel.

Este a treia hotărâre de demolare a unei construcţii ilegale pronunţată în Bucureşti, după deciziile de demolarea a construcţiilor din str. Aurel Vlaicu 120-122 şi Cathedral Plaza. Din păcate, nici unul dintre cele două imobile nu a fost demolat, autorităţile locale, care de altfel au şi autorizat construcţiile ilegale, au tergiversat punerea în aplicare a sentinţelor judecătoreşti.

Dacă în primele două cazuri primarii au fost obligaţi să demoleze construcţiile ilegale, în hotărârea pronunţată luni, dacă Primăria Sectorului 3 împreună cu constructorul şi proprietarul nu demolează în termen de 30 de zile, iniţiatoriii procesului pot ei înşişi să facă acest lucru, susţine Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”.

Dezvoltatorul imobilului din Calea Dudeşti 94, Ion Chiriţă, este şi constructorul blocului ridicat ilegal, în str. Aurel Vlaicu, nr. 120-122.

Investitorul, dat în judecată de vecini

Blocul din Calea Dudeşti, nr. 94, se află într-o zonă de clădiri cu patru etaje. Nemulţumiţi că blocul a fost ridicat la doar câţiva metri de locuinţele lor, vecinii au dat în judecată Primăria sectorului 3, care a autorizat construcţia ilegală, dar şi dezvoltatorul Ion Chiriţă. Reclamanţii au fost susţinuţi în instanţă de asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”.

“Prin edificarea acestui imobil ne-au fost aduse destul de multe prejudicii. Este un imobil de zece etaje, iar noi avem un imobil de trei etaje. Imobilul respectiv a fost construit foarte aproape de noi, la o distanţă sub cea legală, ceea ce ne-a şi prejudiciat structura de rezistenţă a casei, ne-a luat lumina diurnă. Noi suntem nevoiţi şi ziua să aprindem lumina electrică. De asemenea, constructorul nu a ţinut cont de înălţimea zonei, care este o zonă de patru etaje, deci a construit un colos într-o zonă de case. Apoi ne-a fost depreciată calitatea vieţii, ne-au apărut fisuri în imobil. Ne-a fost încălcat dreptul de proprietate întrucât constructorul acestui imobil a făcut subzidiri pe proprietatea noastră fără să ne ceară acordul”, a declarat Maria Dinescu, unul dintre vecinii afectaţi, potrivit hotnews.ro.
Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul a declarat că pentru demolarea blocului de zece etaje ar fi nevoie de 60.000 - 100.000 de euro. “În situaţia în care doamna Dinescu nu are aceşti bani, Primăria sectorului 3 poate fi executată şi apoi să demoleze”, a explicat acesta.

Autorizaţii ilegale pe bandă rulantă

Autorizaţia de construire pentru blocul din Calea Dudeşti, nr. 94, a fost emisă în mai 2008, de către primarul de la acea vreme, Liviu Negoiţă. Autorizaţia viza ridicarea unui imobil cu parter şi 5 etaje. Numai că, zece zile mai târziu, Primăria a emis o nouă autorizaţie pentru această adresă, de data această pentru un bloc cu 7 etaje.

În noiembrie 2008, vecinii din Calea Dudeşti nr. 96 au dat în judecată Primăria Sectorului 3 şi investitorul imobiliar, solicitând Tribunalului Bucureşti anularea celor două autorizaţii.
În timpul procesului, arată Nicuşor Dan, în mai 2009, Primăria Sectorului 3 a emis o nouă autorizaţie de construire pentru Calea Dudeşti, nr. 94, pentru un bloc şi mai înalt, cu opt etaje.
În noiembrie 2009, Tribunalul Bucureşti a anulat primele două autorizaţii de construire. Cu toate acestea, primarul sectorului 3  a emis a patra autorizaţie, pentru un bloc cu nouă etaje.
Culmea, Ion Chiriţă nu s-a mulţumit nici cu atât, construind blocul cu parter şi zece etaje.

Recidiva dezvoltatorului imobiliar

Ion Chiriţă este constructorul altui bloc ilegal care trebuie demolat, conform unei hotărâri judecătoreşti. Imobilul din str. Aurel Vlaicu nr. 120-122 are nouă etaje şi a fost ridicat între case cu regim de înălţime mult mai mic, cărora le ia lumina complet.

Deşi a primit autorizaţie de construcţie pentru patru etaje plus unul retras, Chiriţă a ridicat un bloc cu nouă etaje. Mai mult, clădirea a fost construită cu încălcarea legii urbanismului şi patrimoniului şi a prevederilor autorizaţiei de construcţie emise de Primăria Sectorului 2.
Ion Chiriţă a obţinut autorizaţia de construire în baza unui Plan Urbanistic de Detaliu de sector (PUD), care permitea la vremea respectivă un regim de construire P + 4, înălţime ce modifică Regulamentul zonei protejate. Astfel, PUD-ul aprobat de Primăria sectorului 2 încalcă PUZ Zone Protejate aprobat de municipalitate, prin HCGMB 279/2000.

”În plus faţă de faptul că deja autorizaţia pentru patru etaje plus unul retras depăşea cu mult regulamentul zonei protejate, Chiriţă a mai construit încă patru etaje. Construind aceste nouă etaje, bineînţeles el nu a respectat amprenta la sol a clădirii. Clădirea ar fi trebuit să acopere doar o parte din parcelă, dar o acoperă pe toată, ba chiar un pic mai mult” a explicat Roxana Wring, preşedinte ProDoMo, ONG ce s-a constituit parte în procesul intentat lui Ion Chiriţă de Primăria sectorului 2.

În 2013, Judecătoria Sectorului 2 a dispus încadrarea construcţiei în parametrii autorizaţiei, adică demolarea clădirii, având în vedere că amprenta la sol nu respectă autorizaţia de construire.
Deşi a trecut mai bine de un an de la emiterea sentinţei, Primăria sector 2 nu se grăbeşte să o pună în aplicare.

“În august 2013 am notificat Primăria sector 2 să ne comunice când vor demola. Am primit un prim răspuns, că a fost emisă o dispoziţie de primar pentru demolare şi se va demola. În ceea ce priveşte dată, ni s-a spus că nu ni se poate comunica deoarece nu a fost finalizată etapă de achiziţie publică a unei firme de proiectare pentru realizarea proiectului de desfiinţare şi estimarea costurilor de desfiinţare a construcţiei realizate cu încălcarea autorizaţiei de construire. La această faza suntem din iunie 2014”, a declarat Roxana Wring.

Chiriţă, amendat pentru defrişările din Parcul Tineretului

Tot Ion Chiriţă a defrişat ilegal în Parcul Tineretului peste 200 de copaci, pentru a ridica un mini-cartier rezidenţial pe o suprafaţa de 2 hectare de parc, retrocedată în condiţii cel puţin dubioase.
Firma Construcţii Locuinţe Noi CHI SRL, administrată de Ion Chiriţă, a fost amendată, în mai 2014, cu cu 5.000 de lei. Firma dezvoltă un proiect imobiliar pe terenul din Parcul Tineretului care a aparţinut Mărioarei Micşunescu. Anterior, Chiriţă fuseseamendat de mai multe ori, tot pentru acelaşi motiv.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Mediu din cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 4, Eugenia Talău, la sesizarea mai multor cetăţeni, poliţiştii locali au intervenit, împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Mediu, pe terenul proprietate privată din strada Pridvorului nr.28 şi au dat trei amenzi, pentru tăierea a doi copaci şi pentru toaletarea neautorizată a altor cinci.
Eugenia Talău a precizat că în 7 aprilie, în urma sesizărilor primite de la cetăţeni, s-a constatat tăierea a doi arbori, pentru care au fost aplicate două amenzi, iar în 12 mai au fost sesizate alte lucrări de defrişare a arborilor, din verificările efectuate constatându-se că se efectuau toaletări neautorizate la cinci arbori, pentru care a fost aplicată o amendă.
În urma continuării defrişărilor, firma lui Chiriţă a primit o nouă amendă, de 5.000 de lei.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Zeci de persoane au protestat în Capitală pentru oprirea defrişărilor din Parcul Tineretului

Zeci de pomi au fost tăiaţi în Parcul Tineretului din Capitală

Peste 400 de pomi au fost plantaţi în Parcul Tineretului din Capitală

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite