BACALAUREAT 2013 Reportaj la liceul „Dimitrie Bolintineanu”: „Am înlemnit când am văzut atâţia poliţişti în sală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoţii mari ieri pentru elevii Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, după acuzaţiile de fraudă de la prima probă a Bacalaureatului şi după arestarea, pentru cei mai mulţi neaşteptată, directoarei unităţii şcolare. Deşi cu toţii ştiau că şapte dintre ei nu vor fi lăsaţi să susţină cel de-al doilea examen scris, numele celor care au fost eliminaţi din competiţie nu a fost cunoscut până dimineaţă.

Astfel că cei şapte au venit pregătiţi să susţină proba, însă au fost întorşi din drum de portar, pentru că nu se aflau pe lista celor care aveau dreptul să dea examenul. A fost şi cazul Adrianei, care a venit ieri la liceu împreună cu mama sa, pregătită pentru examen.  Şi-a revizuit ultimele notiţe, după care a încercat să intre în sală împreună cu colegii ei, însă a aflat că este unul dintre cei şapte eliminaţi din Bacalaureat. A crezut că e o greşeală, aşa că a cerut reverificarea listei. „Nu sunteţi pe listă, nu daţi examenul”, a fost răspunsul implacabil al portarului.

„Vreau să ştiu ce crimă a făcut fiică-mea de nu e lăsată să dea examenul”, încerca să afle mama Adrianei, în timp ce poarta liceului i se închidea în faţă.

Înainte de a intra în săli, tinerii, împreună cu părinţii lor, au rememorat în curtea liceului evenimentele petrecute luni aici în timpul probei scrise la Limba Română. Aceştia povesteau indignaţi că, în multe dintre sălile de examen, poliţiştii au descins chiar înainte de terminarea probei.

„A fost groaznic. Au intrat şi ne-au pus să ne ridicăm. Ne-au percheziţionat pe toţi“, declara Alexandra, una dintre elevele care susţine anul acesta Bacalaureatul.

„Am înlemnit când am văzut atâţia poliţişti în sală. Avem un coleg, Radu, care a cerut să meargă la baie. L-au percheziţionat şi acolo”, povestea Raluca.

Pe lângă neliniştea examenelor, elevii se temeau şi de prostul renume pe care îl va căpăta liceul pe care l-au terminat şi care se leagă direct de viitoarea lor carieră academică. „De-acum, când o să spunem că am terminat «Bolintineanu», toată lumea o să-şi amintească de scandalul ăsta. Probabil că şi noua comisie de supraveghere are aceeaşi impresie proastă despre cei care merg aici. O să ne trateze ca pe nişte infractori”, se plângea Oana.

Câteva ore mai târziu, când au ieşit de la examen, absolvenţii de la „Bolintineanu“ erau mult mai liniştiţi.

„Profesorii supraveghetori, deşi au fost stricţi, nu au ridicat tonul şi nici nu ne-au lăsat impresia că am fi suspectaţi de ceva. Asta a făcut toată diferenţa. Ne-am putut concentra să rezolvăm subiectele – mai ales că nu a fost foarte greu”, spunea Marius, care a susţinut ieri proba la Matematică, la ieşirea din examen.

Inspector demis în urma scandalului de fraudă

În urma scandalului izbucnit luni la „Dimitrie Bolintineanu”, Ministerul Educaţiei a luat, ieri, decizia de a-l demite şi pe unul dintre inspectorii şcolari din Bucureşti. Iuliana Costiniuc este suspectă că ar fi ajutat-o pe directoarea Costica Vărzaru să aleagă o comisie de supraveghere, permisivă,  ai cărei membri să fie dispuşi să primească bani în schimbul subiectelor rezolvate la Bacalaureat.

Aceasta este a patra demitere, după ce luni au fost destituite din funcţie directoarea Vărzaru şi directoarea adjunctă al liceului, Doriana Stănoiu, precum şi vicepreşedintele comisiei din centrul de examen. Totodată, autorităţile au decis schimbarea comisiei de examinare şi a profesorilor supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.Asta după ce luni, în prima zi a examenului de Bacalaureat, procurorii şi poliţiştii au destructurat reţeaua prin care examenul era fraudat.

Când au ieşit de la examen însă, elevii au spus că temerile nu le-au fost confirmate şi că profesorii care i-au supravegheat, deşi au fost stricţi, nu au ridicat tonul şi nici nu le-au lăsat impresia că ar fi suspectaţi de ceva.

„Asta a făcut toată diferenţa. Ne-am putut concentra să rezolvăm subiectele cât mai bine – mai ales că nu au fost foarte greu – şi am reuşit să uităm toată tevatura, care până la urmă nu ne priveşte pe mulţi dintre noi”, a explicat Marius, care a susţinut ieri proba la matematică, fiind absolvent al unei clase de matematică-informatică.

Scandalul „Şpagă la Bolintineanu”. Inspector şcolar demis în urma tentativei de fraudă a bacalaureatului

Iuliana Costeniuc a fost demisă, miercuri, din funcţia de inspector şcolar, în urma scandalului de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. Din primele informaţii rezultă că aceasta ar fi colaborat cu directoarea Costica Vărzaru pentru ca la acest liceu să fie trimisă o comisie de examen şi profesori supreveghetori mai „îngăduitori”.



BACALAUREAT 2013 / Subiectele la Matematică şi la Istorie şi rezolvarea acestora, la Adevărul Live / mai uşoare ca cele de la simulare

Profesorul de matematică Valentin Nicula, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, şi Ciprian Stoleru, editor Historia, îţi explică miercuri subiectele la BAC 2013 la cele două profiluri, la Adevărul Live.

BAC 2013 Mai mulţi candidaţi nu au ajuns la examen din cauza unei defecţiuni la metrou. Aceştia vor da examenul la prânz

Mai mulţi absolvenţi de clasa a XII-a au rămas blocaţi la metrou, după ce o garnitură a rămas blocată, în această dimineaţă, între staţiile 1 Decembrie şi Nicolae Grigorescu. Prin urmare, aceştia nu au reuşit să ajungă la timp pentru a susţine probele scrise la Istorie şi Matematică, programate astăzi la examenul de Bacalaureat.

BACALAUREAT 2013 Aproape 175.000 de elevi dau miercuri proba obligatorie de profil: matematică şi istorie

Aproape 175.000 de elevi din toată ţara vor da miercuri, 3 iulie, proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2013. Cei care au terminat liceul la profil Uman vor da examen scris la Istorie, iar cei de la Real vor fi testaţi la Matematică. Elevii pot recapitula materia cu cele două lecţii video adevarul.ro.

SUBIECTE BAC 2013 Matematică: M1, M2 şi M3. Subiecte mai uşoare decât la simulare

136.964 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Matematică, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Subiectele la Istorie. Elevii susţin că punctul al treilea al examenului a fost greu

37.294 de elevi au susţinut miercuri, 3 iulie, proba scrisă la Istorie, la examenul de Bacalaureat 2013. adevarul.ro a publicat, miercuri, subiectele la Bac 2013, pe care le rezolvă şi le dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite