Aurelia Ion, zbor într-un „sicriu cu aripi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Ion a fost înmormântată joi cu onoruri militare FOTO Adevărul
Aurelia Ion a fost înmormântată joi cu onoruri militare FOTO Adevărul

Aurelia Ion, studenta de 23 de ani care şi-a pierdut viaţa în accidentul de avion din Apuseni, a fost înmormântată joi la Cimitirul Ghencea cu onoruri militare, iar la slujbă au participat patru preoţi, dar şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. Povestea tinerei care a participat ca voluntar la misiunea ce i-a adus moartea pare ruptă din basme.

A crescut într-o familie modestă, dar mare şi fericită, bucurându-se de iubirea nemărginită a părinţilor şi a celor trei fraţi. Toţi cei care au cunoscut-o spun despre Aura Ion că era un „înger pe pământ“, iar vecinii spun că felul ei de a fi reflecta, de fapt, imaginea întregii ei familii.

Cele trei fete şi fratele lor au crescut într-o familie mai mult decât modestă, dar deosebită. Iar dacă sora cea mare a Aurei a luat calea străinătăţii, iar cea mică studiază Arhitectura, Aura lupta cu îndârjire pentru un singur ţel: să facă parte din trupele NATO. Din păcate însă, viaţa i-a fost curmată în tragicul accident de luni. Nu a apucat nici să aibă o carieră în trupele NATO, nici să trăiască iubirea ca-n filme pe care şi-o dorea.

AURA PRIN OCHII PRIETENILOR

Aura va rămâne mereu, în memoria apropiaţilor săi, un exemplu demn de urmat, o prietenă de neînlocuit, o colegă extraordinară, un elev dedicat şi un copil pe care şi-i l-ar dori orice părinte. Stă mărturie mesajul colegilor citit cu tristeţe de una dintre prietenele ei, în faţa Capelei din Ghencea, înainte ca sufletul să-i fie trimis în mâinile lui Dumnezeu.
 
„Pentru cei care au avut privilegiul de a o avea aproape, Aura era vocea raţiunii. Era cuvântul care te alina, vorba ca te alina, dar totdeauna era inima care era alături de tine dintr-o sinceritate simplă, deşi cuvântul care o caracteriza este «complexitatea». Iubea să cunoască, să ştie şi să cuprindă, să pună întrebări şi să primească răspunsuri care să-i hrănească setea de cunoaştere. Vorbea cu patos despre lucrurile care o pasionau şi punea suflet atunci când făcea ceva cu plăcere. Iubea liniştea, iubea iubirea şi visa la o iubire ca-n poveşti. Când simţea că oboseala şi stresul îşi făceau simţită prezenţa, când era plină de semne de întrebare se retrăgea din atenţia publicului şi, aşa cum îi plăcea să spună, se înconjura de frumos: de muzică, de familie şi de cărţi. Îi plăcea să citească, să înţeleagă şi să vadă departe de rândurile scrise în cărţi. Şi mergea atât de departe încât ceea ce aprecia şi considera valoros devenea principiu, devenea un stil de viaţă“, spun tinerii.

Colegii consideră că „prin jertfa făcută, Aura nu este doar un exemplu demn de urmat ce se va pierde, în neant, în timp, ci eroina unei naţiuni care ne-a arătat ce înseamnă sacrificiul suprem“. „Gestul său a aprins în noi, colegii Aurei, sentimente înălţătoare ce ne aduc împreună pentru a ne uni spre un viitor mai bun. (...) Dumnezeu s-o odihnească şi nu te vom uita niciodată!“, şi-au încheiat mesajul de adio, înainte ca trupul studentei eminente să se întoarcă în ţărână.

Sprijin financiar pentru familia Aureliei Ion

Colegiul Medicilor din România (CMR) a decis să sprijine financiar familia studentei Aurelia Ion, dar şi pe cea a copilotului Răzvan Petrescu. De asemenea, fosta studentă va deveni în martie membru onorific al CMR. Instituţia va acorda şi diplome de onoare celor patru medici implicaţi în accidentul aviatic. Totodată, CMR a solicitat Preşedinţiei să acorde Ordinul Meritul Sanitar în grad de Comandor celor două persoane care au murit luni în Munţii Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan, condus pe ultimul drum

Tot joi, trupul neînsufleţit al aviatorului Adrian Iovan a fost depus la Capela „Sf. Ilie“ de lângă Patriarhie, după ce dimineaţă a fost dus la Şcoala Superioară de Aviaţie. La biserică a venit familia, inclusiv fosta soţie Romaniţa Iovan şi fiul lor, dar şi prietenii lui Iovan, piloţi care l-au cunoscut şi au zburat cu el mulţi ani.

Prietenii săi, aviatori de meserie, susţin că Iovan „şi-a sacrificat propria viaţă“ pentru a-i salva pe cei cinci medici. „Şi-a făcut meseria cu profesionalism, iar în acest ultim zbor, când a realizat că nu mai poate stăpâni avionul, şi-a sacrificat viaţa ca să salveze cinci oameni. Nu s-a gândit în clipa aceea să se salveze pe el, iar autorităţile nu au făcut tot ce le stătea în putinţă să-l salveze“, a declarat Şerban Ionescu, prietenul lui Iovan de 30 de ani, adăugând că înmormântarea pilotului a fost programată pentru vineri.

Un alt coleg venit la priveghi, Florea Păun, aviator din 1973, a lucrat timp de 10 ani cu Iovan la Tarom. A ieşit la pensie, dar mai pilotează din când în când „tot un coşciug zburător, cum era avionul cu care zbura Iovan“.

Păun a povestit că a trecut la rândul său printr-o experienţă similară, avându-l „în spate“ chiar pe preşedintele ţării. „Şi eu am avut probleme, am avut şi givraj (n.r. - formarea de gheaţă pe aripile avionului) şi eram, culmea, cu domnul Băsescu şi cu domnul Petre Roman chiar la Oradea, când am degivrat avionul. Veneam de la Arad la Oradea şi am coborât la 2.400 de metri în plafon, exact cum a fost la Iovan, am degivrat avionul şi am plecat, totul a fost bine. Sunt situaţii şi situaţii“, a relatat Păun.

Citeşte mai multe despre accidentul aviatic din Apuseni:

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

„Unde nu-i cap, vai de … victime”, sau de ce s-a murit în Apuseni. Jumătăţi de măsură în cazul vinovaţilor

Victimele accidentului din Apuseni au murit de frig, au stabilit legiştii. Evident, dacă ar fi fost localizaţi şi preluaţi mai repede ar fi avut şanse să supravieţuiască. Bâlbâielile autorităţilor au fost amendate, miercuri, de Guvern. Însă cu jumătăţi de măsură. Şefii ROMATSA, IGSU şi un secretar de stat din MAI au fost demişi. „Patronii” lor politici sunt, însă, bine mersi.

Petiţie online pentru demiterea tuturor responsabililor de accidentul aviatic în care au murit Aura Ion şi Adrian Iovan

Românii au iniţiat o petiţie online pentru demiterea tuturor celor responsabili de tragedia din Munţii Apuseni, în care şi-a pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi rezidenta Aura Ion.

Victimele accidentului aviatic sunt bine, dar pot apărea oricând complicaţii. „Nu pot fi transferaţi, nici măcar cu maşina“

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri după-amiaza, că pacienţii au fost reevaluaţi de medici de la toate specialităţile şi că, momentan, starea lor este una bună şi că nu vor transferaţi din Cluj.

Ghid de supravieţuire în situaţii critice: cum se puteau salva cei implicaţi în accidentul aviatic din Apuseni 

Accidentul aviatic din munţii Apuseni în care a murit Adrian Iovan dovedeşte că în ciuda tehnologiei disponibile, oamenii încă n-o folosesc la potenţialul real. „Tech Adevărul“ îţi prezintă acele aplicaţii şi trucuri pe care ar trebui să le foloseşti şi ştii pentru a te asigura că mereu ai cele mai mari şanse să fii descoperit de salvatori.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite