Mai multe articole din Statutul poliţistului privind sancţiuni prin ordin de ministru, declarate neconstituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei articole din Legea privind statutul poliţistului, prin care poliţiştii sunt sancţionaţi în baza unui ordin de ministru, au fost declarate neconstituţionale, miercuri, de judecătorii Curţii Constituţionale (CC).

CC a decis, cu unanimitate de voturi, că prevederile articolului 59 alineatul (2), articolului 60 alineatul (1) şi ale articolului 62 alineatul (3) din Legea numărul 360/2002 privind Statutul poliţistului sunt neconstituţionale.

„Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal”, potrivit CC.

Neconstituţionalitatea celor trei articole a fost stabilită după ce o persoană care a fost sancţionată disciplinar a ridicat în instanţă această problemă. Aceasta a fost cercetată disciplinar în baza unui ordin de ministru, care nu a fost publicat în Monitorul Oficial, dar care are dispoziţii cu caracter de lege.

Potrivit articolului 59 alineatul (2), "procedura cercetării prealabile se reglementează prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor".

Articolul 60 alineatul (1) prevede că "aplicarea sancţiunilor disciplinare se face potrivit competenţelor stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, după expirarea termenului de contestare".

Cel de-al treilea text de lege declarat neconstituţional, respectiv articolul 62 alineatul (3), arată: „consiliile de disciplină îşi desfăşoară activitatea în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite